Apie Pasvalį jau kalba chorų muzikos gerbėjai visoje Lietuvoje

Organizatorių nuotr.

Gegužės 26–28 dienomis Pasvalio, Biržų ir Pakruojo rajonuose skambės jau ketvirtasis „Šiaurės Lietuvos chorų festivalis“, kurį drąsiai galime vadinti mažąja dainų švente. Šių metų akcentas – šeimos ir namų tema. Juk būtent šis jausmas užplūsta, išgirdus tūkstantį balsų dainuojant tarsi vieną…

Muzikinė bičiulystė su Sauliumi Petreikiu ir Pasvalio choro dešimtmetis 

Jau šiandien, gegužės 26 dieną, – pirmasis tris dienas truksiančio ketvirtojo „Šiaurės Lietuvos chorų festivalio“ renginys. 18 valandą Pasvalio kultūros centro Didžiojoje salėje – jubiliejinis Pasvalio kultūros centro mišraus choro „Canticum novum“ 10-mečio koncertas kartu su talentinguoju multiinstrumentalistu Sauliumi Petreikiu ir „SP World Orchestra“. 

Multiinstrumentalistas Saulius Petreikis koncertuos Pasvalyje gegužės 26 ir 27 dienomis. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Šis šventinis, atidaromasis festivalio renginys – ypatingas. Tai – ir „Canticum novum“ veiklos dešimtmečio šventė (pasvaliečiai iš daugiau nei pusantro šimto Lietuvos chorų šoktelėjo net į tryliktą vietą!), ir jo vadovo Rimvydo Mitkaus bei S. Petreikio muzikinės draugystės išraiška (daugelis yra girdėję jautrią jų bendrą chorui pritaikytos dainos „Brolis“ versiją), ir tiesiog be galo gražus gyvo garso koncertas. Tai, beje, vienas paskutinių renginių salėje – vasarą artistai kelsis į lauką. 

Pasvalietiški akcentai 

Pagrindinė festivalio diena – šeštadienis, gegužės 27-oji. Popietė Vytauto Didžiojo aikštėje prasidės senovinės technikos ekspozicija (išvysite apie aštuonias dešimtis autentiškų senovinių autombilių), o 17 val., neišduodami visų paslapčių, organizatoriai kviečia į performansą „Džiazas senajam automobiliui“. Tuoj po to – iškilminga festivalio dirigentų kelionė senoviniais automobiliais Nepriklausomybės gatve į Pasvalio kultūros ir poilsio parko estradą („Retro broliai“ jau neatsiejami nuo chorų muzikos – jais Pasvalyje vėžinti šiandien jau šviesaus atminimo maestro Petras Bingelis bei Lionginas Abarius). Estradoje (prieš kelerius metus atgimusioje būtent chorų dėka) 18 val. vyks didysis vakaro koncertas. 

Šeštadienio vakaro koncertas bus kupinas pasvalietiškų akcentų. Dalyvaus jungtinis Lietuvos choras (kuriame daugiau nei 40 kolektyvų), S. Petreikis, akompanuos Lietuvos kariuomenės orkestras. Renginio vedėjai – vieni žymiausių šiandienos muzikos pasaulio asmenybių, iš Pasvalio kilę Rasa Murauskaitė-Juškienė ir Jonas Nainys (Jovani). Estradoje išgirsime solistę Astą Kriščiūnaitę, kurios šaknys – taip pat Pasvalyje, bei Vytautą Juozapaitį. Bus ir žavių debiutų, ir pamėgta jaunimo grupė iš Vaškų „FourMen“. 

Grįžti prie savo šaknų ir nepamiršti namų – būtent apie tai šįmet kviečia pagalvoti festivalio organizatoriai: 

– Gyvename greitu tempu, nespėdami apkabinti artimųjų ir nutoldami. O chorų muzika gali suvirpinti širdį… Ir į Pasvalį atvykstantys choristai neslepia susižavėjimo – čia taip jauku, žmonės šypsosi. Šiame festivalyje tai ir norime akcentuoti – šeimos ir namų, savo krašto jaukumą, o chorai – kaip viena šeima, – idėją atskleidžia organizatorius, Pasvalio kultūros centro direktorius Robertas Lavickas. 

Festivalis Pasvalyje – tai įžanga į didžiąją šimtmečio Lietuvos dainų šventę Vilniuje „Kad giria žaliuotų“ 2024 metais. Pasvalyje vyks vienas didžiausių paruošiamųjų jai festivalių Lietuvoje. Repertuare – dainų šventėje skambėsiantys ir kiti gražiausi mūsų aukso fondo kūriniai. Reikia paminėti, jog chorų muzika – jau ne vien akademinė, išgirsite ir daugelio pamėgtus populiarius kūrinius. Na, o tūkstantis balsų – labai galingas garsiakalbis… Net ir neklausančiam chorų muzikos įdomu išvysti tiek daug žmonių, dainuojančių viena širdimi. Ar saulė šviečia, ar liūtis skalauja iki paskutinio siūlelio (prisiminus 2021 m. festivalį) – laimingi ir su šypsena. 

Jungtinio koncerto metu taip pat vyks senovinės technikos paroda (18–19.30 val.) ir prekybinė mugė, kurioje bus galima įsigyti šį tą gardaus ar ką nors gražaus prisiminimui. 

Įspūdingo šeštadienio koncerto tiesioginė transliacija – www.lrt.lt portale. 

Sekmadienį aidės Šiaurės krašto bažnyčios 

Šios Sekminės bus išskirtinės. Sekmadienį, gegužės 28 dieną, chorai iš visos Lietuvos koncertuos Pasvalio, Biržų ir Pakruojo rajono bažnyčiose bei kultūros centruose. Rengėjai džiaugiasi, kad kaimų ir bažnyčių bendruomenės jau ir pačios kviečia choristus atvykti bei labai laukia muzikos. Žinia apie festivalį sparčiai plinta po Šiaurės Lietuvos kraštą. 

Lygumų Švč. Trejybės bažnyčioje 13 val. – Klaipėdos miesto savivaldybės kultūros centro Žvejų rūmų mišrus choras „Cantare“. 

Kriklinių Švč. M. Marijos Apsilankymo bažnyčioje 10 val. – VDU Švietimo akademijos mišrus choras „Ave vita“. 

Linkuvos Švč. Mergelės Marijos Škaplierinės bažnyčioje 10 val. – Kretingos kamerinis choras „Kristale“ ir Klaipėdos universiteto mišrus choras „Pajūrio aidos“. 

Pajiešmenių kultūros skyriuje 12 val. – Kaišiadorių kultūros centro mišrus kamerinis choras „Do-Diez“ ir Naujosios Akmenės miesto kamerinis choras. 

Pumpėnų Švč. Mergelės Marijos Škaplierinės bažnyčioje 12 val. – Vilniaus mišrus choras „Sonoros“. 

Saločių Šv. Juozapo bažnyčioje 11 val. – Kauno rajono Raudondvario kultūros centro mišrus choras „Svajonė“. 

Valakėlių kultūros skyriuje 11.30 val. – Varėnos kultūros centro mišrus choras „Harmonija“. 

Vaškų Šv. Juozapo bažnyčioje 11.30 val. – Vilniaus kolegijos merginų choras „Vaidilutės“. 

Biržų kultūros centro Vabalninko kultūros namuose 12.15 val. – Radviliškio muzikos mokyklos jaunių choras „Saulės vaikai“. 

Visi „Šiaurės Lietuvos chorų festivalio“ renginiai – nemokami.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.