Gyventi ir dirbti tarp gėlių – šventė floristei ir klientams

„AK Flordeko“ šeima – Agnė ir Dominykas Kizniai. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

„Tai mano gyvenimo būdas“, – sako floristė Agnė Kiznė. Susižavėję jos kuriamomis kompozicijomis, pakvietėme susipažinti. Su gėlių meistre susitikome jos tėvų namuose Puodžiuose, kur ir gimė meilė gamtos žydėjimui. „AK Flordeko“ – taip vadinasi Agnės įkurta mobili gėlių studija. Į žiedų pasaulį pasinėrusi visa šeima. Tai – ne tik darbas, bet ir hobis. Tad ir pasišnekėjome ne vien apie švenčių dekoravimą, bet ir gyvenimą gėlių apsuptyje…

Floristė dirba tai, kuo gyvena 

Agnė Kiznė augo tarp gėlių, tad estetika tapo jos antrąja prigimtimi. Iš artimųjų perėmė meilę žydėjimui bei gamtos ir žmogaus draugystės grožiui. Šįmet jos tėvelių Reginos ir Jono Janulevičių sodyba apdovanota kaip viena gražiausių rajone. Pas mamą visada žydėjo gausybė gėlių, o tėtis – medelių formavimo asas. „Tėtis turi idealią ranką, jam nereikia jokio centimetro“, – žavisi dukra. Kiekvienas sodyboje turi savo užsiėmimą, visi mėgsta tvarką ir grožį. Be to, giminė mėgsta susirinkti ir kartu švęsti, o abi su mama kurdavo dekoracijas, gražindavo šeimos šventes. Susižavėję, ėmė kreiptis artimieji, draugai ir jų draugai… 

Floristika – ne tik klientams, bet ir sau. Puošti namus – Agnės ir mamos Reginos hobis. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Intensyviau pasinėrusi į gėlių pasaulį, Agnė sau tarė – tikrai kokybei savo pajautimo neužtenka, reikia šio to daugiau. Tad socialinio darbo specialybę turinti moteris vėl tapo studente. Pusantrų metų Biržų technologijų ir verslo mokymo centre gilinosi į floristikos subtilybes. Giria čia dirbančias specialistes ir džiaugiasi profesinėje mokykloje įgavusi daug vertingos patirties. Be to, ir pati visada naudojasi proga susipažinti su Lietuvos ir užsienio floristais, dalyvauja parodose, konkursuose. Dėstytojai, pajutę Agnės domėjimąsi, pasiūlė stažuotis Latvijoje. Draugystė su kolegomis iš kaimyninės šalies nenutrūko. Įdomu pamatyti, kaip kuria kiti, juk skirtingų šalių floristikos mados ir supratimas skiriasi. Latviai mėgsta panaudoti „aštresnių“ medžiagų, dirba net su vielomis, o lietuvių floristika švelnesnė.

Mamos darželių greitai nepakako, tad netoli tėvų namų suvešėjo maždaug penkių arų gėlių laukas. Jo asortimentą kasmet keičia, bet visada galima rasti lietuvių pamėgtų jurginų, burnočių. Iš anksto ruošiasi ir žiemos švenčių sezonui – renka ir džiovina smilgas, kankorėžius, dekoratyvinių česnakų ir net porų žiedus. „Dirbu ir su atvežtinėmis gėlėmis, žmonės jas pamėgę. Bet tikram floristui didžiausia prabanga – lietuviški žiedai“, – įsitikinusi A. Kiznė. 

„AK Flordeko“ – visą šeimą įtraukęs verslas. Agnės vyro Dominyko, logistikos specialisto švedų įmonėje, darbo grafikas leidžia palaikyti žmoną, padėti ruoštis puošybai, važiuoti pas klientus. Kartu su mama Agnė planuoja gėlių asortimentą, kuria naujas idėjas. Moteris džiaugiasi ir dėkoja, kad šeima suteikia galimybių ir palaiko žengiant savo keliu. Dominykas nuo pat pradžių skatino žmoną užsiimti floristika, matydamas jos užsidegimą: „Juk daugelis žmonių neranda savęs, visą gyvenimą ieško. Jei pavyko rasti tai, kas patinka, ir galiu kuo nors padėti – tik į priekį“, – motyvuoja vyras. „Dievo dovana dirbti tai, kas artima“, – prideda Agnė. Profesionaliu floristikos keliu ji žengia jau maždaug aštuonerius metus.

Svarbiausia – kokybė, natūralumas ir šventės pojūtis 

Pasvalietė Agnė Kiznė, įkūrusi „AK Flordeko“, užsiima švenčių dekoravimu ir floristika, kuria rankų darbo floristines kompozicijas asmeninėms šventėms, taip pat sezoninę, kalėdinę puošybą, gedulo floristiką lapkričio 1-ajai. Daugiau jos darbų pavyzdžių galima rasti asmeniniame feisbuke ir instagrame. 

Gėlių salonų mūsų rajone išties nemažai. Kuo „AK Flordeko“ išskirtinis? 

– Vienas iš mano darbo principų – nedirbu konvejeriu. Aš labai myliu ir gerbiu savo klientą ir kiekvienas man be galo svarbus. Jo šventei atsidedu šimtu procentų, dėmesį tas kelias dienas skiriu tik jam. Nes šventė tam žmogui yra ypatinga. Aš pati jaučiu tą būseną ir susitapatinu. Anksčiau būdavo, kad žmonės viską daro patys ir nejunta tiek malonumo. Noriu, kad gėlių apsuptas žmogus iš tikrųjų atšvęstų, – savo verslo filosofija dalijasi Agnė. 

Žvilgsnis į vasariškus „AK Flordeko“ darbus. Asmeninio albumo nuotr.

Pašnekovei dirbti pagal pirmąją specialybę, išskyrus praktiką studijų metu, dar neteko, nors galimybės ateityje neatmeta. Visgi juokiamės, kad būdama floriste, socialinį darbą ji dirba netiesiogiai – stengiasi suteikti žmonėms teigiamų emocijų, kai pasaulis ir taip kupinas blogų naujienų. Juk floristika – ir menas, ir terapija (kas yra kelias valandas praleidęs meistraudamas advento vainiką, supras). „Norisi jai atsiduoti „iki galo“, visomis jėgomis“, – sako moteris. 

Kur floristė ieško įkvėpimo? „Stengiuosi savęs „nesudeginti“, laiku pasakyti „stop“, neprisiimti per daug darbų vienu metu ir išlaikyti pagarbą kiekvienam klientui. Paprastas, bet teisingas posakis – viso pasaulio pinigų neuždirbsi… O kai nepervargsti, ir idėjos „plaukia“. Tuomet susidėlioji mintis, ruošiesi iš anksto“, – visiems mums aktualia patirtimi dalijasi Agnė. „O kiekvieną augalą savaip myliu, kiekvienas yra savaip gražus. Ypač – lietuviškas gėles. Tai prabanga, kurią turime šalia, tik reikia ja naudotis. Turint idėją ir įdedant pastangų, galima sukurti grožį vien iš žalumynų, iš samanų“, – atskleidžia. 

Kaip floristė Agnė jaučia atsakomybę formuoti žmonių požiūrį į gamtą, į savo aplinką: „Vienintelis dalykas, kurio atsisakau, – dirbtinės gėlės. Dirbu tik su tikrais augalais. Bet panaudoti jau turimas dirbtines dekoracijas, neįsigyti naujų – puiku, ir pati kasmet atnaujinu advento vainikus ir tai, kas sena, paverčiu nauju. Skatinu išlaikyti tai, ką turime.“ 

Kiekviena šventė – ypatinga ir vienintelė 

Vienas aktualiausių klausimų – kainos. Kiek reikia atsidėti, norint profesionaliai papuošti šventės vietą? Kadangi Agnė su kiekvienu klientu dekoracijas derina bei kuria individualiai, kainos standarto neturi. Puošybos biudžetas gali svyruoti nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių eurų – tai priklauso nuo erdvės dydžio, svečių skaičiaus, naudojamų medžiagų ir kt. Agnė visada siekia sutarimo ir kartu derina visas smulkmenas. 

Ar pasvaliečiai mėgsta švęsti, arba kas yra „AK Flordeko“ klientas? Agnė pripažįsta, kad labiausiai ją traukia dirbti būtent savo krašte, nors važiuoja ir į Biržus, Rokiškį, teko darbuotis ir Joniškyje, Žagarėje, kreipiasi net iš Vilniaus, vežasi Agnės kūrinius ir į užsienį. „Labai malonu, kad kažkur Norvegijoje šeimos stalą puošia mano kurtas advento vainikas“, – šypsosi floristė. Tiesa, pastaraisiais metais šventės darosi kuklesnės – retai bekeliamos 50–60 svečių puotos, kaip anksčiau. Dažniausiai kviečiama 15–30 artimųjų. Užsakymų gausiausia vasarą, bet šiltajam metų laikui pasibaigus, sezonas neužsidaro – nors švenčia mažesniame rate, žmonės vis dažniau nori papuošti savo šventes, ypač jaunimas.

Gėlės vienija šeimą 

Agnė su broliu Dainiumi gimė Pasvalyje. Sodyba Puodžiuose, kur ir susitikome, – senelių. Tėvai čia persikėlė maždaug prieš dvylika metų. Į Puodžius ėmė traukti ir Agnę. Prieš maždaug dešimt metų teko svarstyti – ar likti Vokietijoje, Hamburge, kur dirbo Dominykas, ar grįžti į savo kraštą. Širdis pasirinko… Ir šiandien Kizniai gyvena tarp Dominyko gimtųjų Biržų ir Agnės tėvų namų Puodžiuose. 

Beveik visa gėles mylinti šeima. Antroje eilėje iš kairės: Dominykas ir Agnė Kizniai, jos tėvai Jonas ir
Regina. Sėdi sūnus Eisvinas ir sūnėnas Deimilas.
Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Dukra Aurėja studijuoja istoriją ir kuria eiles, o sūnus Eisvinas – ketvirtokas, labai mėgsta sportuoti. Tiesa, abu šiek tiek paveldėjo šeimos pomėgį. Aurėja paauglystėje turėjo savo darželį, šiandien net nuomojamame bute rūpinasi gausybe gėlių, o mažasis visada atidžiai pagiria mamos kurtas puokštes. Namuose turi žydėti gėlė – šis pajautimas keliauja iš kartos į kartą.

O ar Dominykas dar dovanoja Agnei gėlių? „Žiauriai sunku… Jos jau niekuo nebenustebinsi (šypsosi). Bet dovanoju, nes žinau, kad ji gėles labai mėgsta“, – pasakoja vyras. Agnė pripažįsta, jog džiaugiasi kiekvienu žiedeliu ir į dovaną nežiūri vertinančiu floristės žvilgsniu. Tiesa, labiausiai nustebintų, jei vyras pats priskintų puokštę lauko gėlių…

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.