Tradicija, Joninės ir taikos viltis: artėja miesto šventė!

Miestas jau skaičiuoja paskutines dienas iki didžiausio metų įvykio – Pasvalio šventės. Neseniai pasirodžiusi renginio afiša žada nemažai naujovių ir pramogų įvairaus amžiaus lankytojams. Pasikalbėjome su organizatoriais – apie ką pasakos šis, 525-asis, miesto jubiliejus?

Šiųmetė Pasvalio šventė – svarbus įvykis. Iš rudens ji pirmąkart keliauja į vasarą! Šv. Jono Krikštytojo atlaidų laikas – neatsitiktinis. Juk miesto atsiradimas glaudžiai susijęs su Bažnyčia. Joninių iškilmės šįmet vainikuos ir miesto jubiliejų. 

– Savo miesto identitetą kuriame jau ketvirtus metus: neišsižadame savo paveldo, alaus krašto vardo, jungiame miesto erdves ir senuosius amatus. Puoselėjame savo išskirtinumą. O šventės vardu tapo pasvaliečio poeto Vlado Braziūno žodžiai „Vys par to ãlo“, – didžiuotis savo kraštu kviečia Pasvalio kultūros centro direktorius Robertas Lavickas.

Šventės išvakarės – jaunimui 

Pasvalio gimtadienis prasideda jau šį šeštadienį nuo renginio, skirto jaunajai kartai, – birželio 18 dieną 13 val. naujajame Smegduobių skeitparke vyks klubo „Kablys Skatepark“ pasirodymas ir pamoka gyventojams bei svečiams. Rėmėjai kviečia su muzika atsipalaiduoti ant rampos ir pasigrožėti ekstremaliuoju sportu. 

Nauja skulptūra, balta spalva ir teatras 

Režisierei Ramunei Uždavinienei ilgą laiką galvoje sukosi Pasvalio krašto garbės piliečio Juozo Kazicko žodžiai: „Vilties kelias niekada nesibaigia.“ Toks priminimas šiandien mums labai reikalingas. Kilo mintis atnaujinti ir viltimi įprasminti gražią miesto vietą – tiltelį Kultūros ir poilso parke. Kūrybines galias suvienijo keturi skulptoriai: Kęstutis Krasauskas, Valius Remeika, Adolfas Teresius ir Saulius Lampickas. Gimė išskirtinė interaktyvi skulptūra, į kurios pristatymą esame kviečiami 22 dieną 21 val. prie „Šilo“. Menine instaliacija „Vilties kelias…“, eilėmis, šokiais ir sutartinėmis bus pristatytas atnaujintas Kultūros ir poilsio parko akcentas. 

Daugelis miesto šventės neįsivaizduoja be teatro… Šįkart jis – truputį kitoks! Pasvalio Gintaro Kutkausko teatras Joninių išvakarėse – 23 dieną 16 val. – Pasvalio krašto muziejuje pristatys teatralizuotą pasakojimą „Susipažinkim – Tiesos rašytojas“ (rež. R. Uždavinienė). Įnešdami spalvų ir žaismingo smagumo, Pasvalio teatralai pasakos apie rašytoją ir pedagogą Joną Mikelinską, kilusį iš Žadeikėlių, kurio šimtąsias gimimo metines šįmet minime. Jis nevyniojo į vatą. Kalbėjo taip, kaip matė. Turėjo principą sakyti tiesą. O tai nepatogu visoms valdžioms… Ir šiandien šis rašytojas paliktas šone – įveda režisierė. Pažvelgsime, kas buvo šis tvirtos dvasios, švelnaus būdo ir gražaus stoto rašytojas, Saločiuose dėstęs prancūzų kalbą? 

Birželio 24-osios vakaras – odė pasvaliečiams. 21 valandą Vytauto Didžiojo aikštėje šurmuliuos jau tradicine tapusi Baltoji vakarienė, kurios sumanytoja – režisierė Asta Simonaitė. Šio vakaro simboliu tapo viltį ir taiką simbolizuojanti balta spalva bei Joninių žolynai, gėlių vainikai. „Tegul trumpiausias vasaros vakaras virsta ilgiausiu pokalbiu“, – kviečia rengėjai, ir ragina laisvai, drąsiai šeimininkauti savo miesto aikštėje. Užpildyti registracijos anketą, atsinešti kėdes, stalus ir su kompanija praleisti gražų vakarą. Nuotaiką kurs televizijos projekto „Lietuvos talentai“ finalininkas Vytenis Danielius, Pasvalio muzikos mokyklos akordeonistų orkestras (vad. Elona Rodžienė) ir Pasvalyje pirmąsyk šoksiantys fontanai. 

R. Lavickas mums atsakė ir į daugeliui kilusį klausimą – ar dar išvysime misteriją? „Ji tikrai sugrįš! Tačiau „Senojo tilto“ festivalis vyksta ne kasmet, ir vietą dabar užleidžia Baltajai vakarienei. Šįmet tai taps simbolišku šventės atidarymu!“ 

Paveldas, žaidimai ir muzika 

Per naktį miesto centras patirs tikrą transformaciją! Baltą apsiaustą keis tradicinis kostiumas. Birželio 25 dieną nuo 10 val. vyks visus metus laukiama mugė (Vilniaus g. ir Vytauto Didžiojo a.). Taip pat – naujiena vaikams ir visai šeimai! Pasvalio kultūros centro kiemelyje veiks Pramogų erdvė. Čia: didžiausių regione interaktyvių batutų pramogos, klouno Lulu mokykla, putų šou, muilo burbulų, cheminių eksperimentų ir „slime“ pasirodymai… Įsikurs ištisas smagybių miestas! 

11–16 val. kiemeliuose lauks kelios dešimtys geriausių amatininkų iš visos šalies. Jie demonstruos ir mokys, kaip pasidirbinti žalvarinį papuošalą, iškepti neraugintą duoną, nukalti medalį ir dar daug kitų vertingų dalykų. 

Biržų gatvėje 11–15 val. rikiuosis įvairios organizacijos, bibliobusas, karinės technikos ekspozicija, veiks sendaikčių turgelis. 

11.30 val. Pasvalio krašto muziejuje – svarbus įvykis krašto menininkams. Lankytojams bus atverta menininkų klubo „Rats“ jubiliejinė paroda. 

12.30 val. – iškilmingas ir žaismingas šventės „Vys par to ãlo“ atidarymas. Atitikmenų šalyje neturintis šventinės bačkos atkimšimas, fone – senovinės technikos paradas. Aludarius iki centro atlydės baikeriai! Koncertuos kapelos „Dainoriai“ (Baisogala), „Šmukšt“ (Nevarėnai), jaunimo liaudiškos muzikos ansamblis „Gers“ (Vaškai). Šis vidurdienis – skirtas Pasvalio krašto tradicijoms, unikalioms visame pasaulyje. 

Nuo 10 valandos laukia dar viena intriguojanti naujiena! Startuos žaidimas „(Ne)pėsčias Pasvalys“. Sumanytojos dailininkė Violeta Titaitienė ir vadybininkė Aistė Jasėnienė kvies pavienius lankytojus, šeimas ir draugų kompanijas rikiuotis prie organizatorių palapinės. Miesto centre skirtingos institucijos sukurs tris takus – Interaktyvųjį (Krašto muziejus, 12–15 val.), Kultūros (Mariaus Katiliškio viešoji biblioteka, 11–14 val.), Sveikuolių (Sporto mokykla, 10.30–12.30 val.) bei mugės laiku veiks amatininkų takas. Juose – įdomios, įtraukiančios ir žinias apie savo miestą praturtinančios užduotys. Ir padainuosime, ir pasuksime galvą, ir pajudėsime… Jas atlikus, lauks prizai! 

14 val. Pasvalio Petro Vileišio gimnazijos stadione – Veteranų futbolo žaidynės. 

Visą dieną prie Pasvalio krašto muziejaus veiks fotografijų paroda „(Ne) matytas Pasvalys“, prie Pasvalio bažnyčios – Virgilijaus Navalinsko paroda „Lietuvos bažnyčios ir koplyčios“. Taip pat bus galima nusifotografuoti fotobūdelėje ir paaukoti nuo karo kenčiančiai Ukrainai, prisidedant prie jos kultūros atgaivinimo. 

15 val. prie Lėvens tilto – įspūdingosios vandens žaidynės (org. asociacija „Aktyvus Pasvalys“). Krantinėje komandos bėgs, lies, taškys… Įdomu pažiūrėti, bet suvis smagiausia – trumpai grįžti į vaikystę ir visiems kartu pašėlioti savo miesto upėje. 

„Vilties kelias niekada nesibaigia“ 

Išsimaudę ir atsigaivinę, pasipuoškime ir rikiuokimės prie naujosios skulptūros šalia Šilo ežerėlio. Šeštadienį 19.30 val. čia prasidės eisena „Vilties kelias…“ Pasvaliečiai, kaimynai, draugai, bendradarbiai, kolektyvai, bendruomenės ir miesto svečiai kviečiami simboliškai nešti vilties, taikos, palaikymo ir bendrystės žinią, minint Pasvalio miesto 525-erių metų sukaktį. Iš parko eisena judės Nepriklausomybės gatve miesto centro link, P. Avižonio ir Vilniaus gatvėmis atkeliaus prie pagrindinės scenos. „Vilties žinia svarbi ir mūsų broliams Ukrainoje, ir mums, minintiems miesto jubiliejų. Einame į priekį – gražėjame, inovatyvėjame. Vilties keliui nėra ribų“, – kviesdamas sakė R. Lavickas. 

Kaip eisenai pasiruošti? Reprezentuoti savo įstaigą ar kolektyvą, pasipuošti taikos ir vilties simboliu. Eisenoje bus nešamos dvi vėliavos – Lietuvos ir Ukrainos. Atėjus į centrą, įsiamžinsime istorinėje fotografijoje, siekdami savo broliams ir sau pasiųsti viltingą žinią, jog – viskas bus gerai. 

Na, o vakare, 20 val., kiekvienas galės prisijungti prie džiaugsmingos akcijos „Visas Pasvalys šoka“! Šokėjus gaivins „Nykštuko“ ledai. 

21 val. Joninių šventės dvasią įžiebs grupė „Jonis“. Na, o 22.30 val. kojas kilnos Lietuvos pasididžiavimu tapusios grupės „The ROOP“ muzika. Pusvalandį iki vidurnakčio nušvies lazerių šou. Šįmet šis akcentas – taip pat truputį kitoks. Fejerverkus nuspręsta pakeisti ramesnėmis šviesomis. Juk sprogimai šiandien asocijuojasi ne tik su džiaugsmu… O lazerių pasirodymą įprasmins ir fone nuskambėsianti istorija. Galime sakyti, tai virs tikra nakties misterija! 

O sekmadienį, birželio 26 dieną, miestą laimins Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios titulinių atlaidų maldos. Vyks trejos Mišios: 9 val., 11 val. (pagrindinės) ir 18 val. 

– Rengiame šventę dėl mūsų pačių. Dėl žmonių. Norime, kad įsijungtumėte, kad tiesiog švęstumėte. Kaip džiaugiamės artimųjų gimtadieniais, tegul taip ir miesto jubiliejus virsta visų mūsų švente! – ragino Kultūros centro vadovas.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

1 Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.