Pasvalyje – pirmasis kirpėjas vyras ir atgimusi barberio specialybė

Prieš tai dirbęs vairuotoju, kraštietis Laimis Rauduvė šiandien modeliuoja barzdas. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Ar žinojote, kad pasigražinti vyrišką veido puošmeną – barzdą – jau galima ir mūsų mieste? Grožio salonas „Naujas stilius“ Pasvalyje atgaivino senovinę, paslaptingą barberio specialybę. Be to, čia įsidarbino ir pirmasis grožio specialistas vyras! Kviečiame susipažinti su barzdų virtuozais Laimiu Rauduve ir Santa Taučkėliene. Apie grožio naujoves kalbėjomės su dešimtmetį neseniai atšventusio „Naujo stiliaus“ įkūrėja Živile Pukiene.

Dešimt metų grožio 

Šiandien „Naujo stiliaus“ komandą sudaro grožio meistrai: nagų specialistė Laura Badaraitė, kosmetologė Odeta Kairienė, vyrų ir moterų kirpėja Santa Taučkėlienė bei vyrų kirpėjas Laimis Rauduvė. Ir visi jie – pasvaliečiai! Kalbėjomės su įkūrėja Živile Pukiene – ar nesunku buvo suburti bei išlaikyti kraštiečių specialistų kolektyvą? 

– Labai… Prieš dešimt metų buvo kitaip – grožio salonų mažiau, taip pat ir konkurencijos, tad kolektyvą subūriau iškart. O dabar rasti savo darbą išmanančius ir mylinčius žmones, kaip mūsų, jau sunkiau – taip pat juos ir išlaikyti! 

L. Badaraitė salone dirba jau aštuonerius metus ir pripažįsta: „Čia viskas viename – salonas jau tapo antraisiais namais. Gera atmosfera, klientai, savininkė. Esame komanda.“ Santa papildo: „Jaučiamės natūraliai, nebijome pasikalbėti, o savininkė „nekvėpuoja į nugarą“ – žinome savo darbus ir planuojame laiką.“ Živilė siekia salone sukurti jaukumą, atsižvelgti į komandos pageidavimus, nuolat siūlo naujovių. 

Moterys į grožio saloną ateina ne tik apsikirpti ar susitvarkyti nagų. Bet – ir pasikalbėti, pabūti moteriškoje kompanijoje… Taip ir „Naujame stiliuje“ – klientės ir meistrės pasišnekučiuoja prie kavos puodelio. Kai jauku, ir savo įvaizdį drąsu patikėti į kito rankas. 

Prisiminėme ir pačią pradžią: 

– Turbūt kiekvienos meistrės, pradėjusios dirbti, nuomojančios patalpas, svajonė – turėti savo saloną. Link jos po truputį ir ėjau… – pasakoja Živilė, prieš tai šešerius metus dirbusi pas Violetą Mikšienę. „Už pačią pradžią turėčiau padėkoti vyrui Tomui. Tai buvo jo idėja – Živile, jau daryk savo, atėjo laikas! Saloną įkūriau su jo palaikymu“, – pasakoja „Naujo stiliaus“ savininkė. 

– Mano viziją atspindėjo ir pavadinimas. Norėjau, kad salonas nuolat siūlytų naujienas, būtų šiuolaikiškas. Nors ir po dešimties metų, tai nesikeičia – nepametame šios idėjos. Šiandien nauja – pirmas Pasvalyje kirpėjas vyras! Mums labai faina (šypsosi). Tobulėjau ir pati – iš pradžių dariau tik makiažus, manikiūrą, o dabar – ir permanentinį makiažą, – pasakojo įkūrėja. 

„Naujo stiliaus“ specialistų komanda, iš kairės: Laimis Rauduvė, Odeta Kairienė, Živilė Pukienė, Santa Taučkėlienė, Laura Badaraitė. Asmeninio albumo nuotr.

„Naujas stilius“ pirmasis mieste pasiūlė ir barzdų modeliavimo paslaugą – prieš dvejus metus tuo pradėjo užsiimti Santa. Neseniai barberiu tapo ir Laimis.

Iškeitė sunkvežimį į kirpimo mašinėlę 

Ar drąsiai mūsų mažame mieste vyrai gražinasi? „Vyrai su barzdomis – įnoringesni. Ypač jei barzda ilgesnė, jie jau tiksliai žino, ko nori“, – atskleidžia Santa. Pasvalio auditorija – maždaug nuo trisdešimties iki penkiasdešimties metų vyrai. Jaunimas dar galvoja, kad gražią barzdą turės greitai, bet pamato, kad ji auga išmarginta „žemėlapiais“, pilna tarpų ir skirtingų spalvų… Tai – priežiūros reikalaujantis iššūkis, kurio daugiausia imasi brandesni vyrai. 

Būna, klientai atsineša ir nuotraukų, norėdami atrodyti būtent taip, kaip pavaizduota. Nenuostabu – juk įvaizdį dabar formuoja internetas, socialiniai tinklai. Tačiau svarbiausia – atskirti, kas esi tu pats: „Negali tikėtis atrodyti kaip Bradas Pitas, kai juo nesi“, – primena Santa. Kiekvienas klientas – gražiausias, vienintelis toks. 

Plataus profilio kirpėja Santa pirmoji nutarė išmėginti jėgas kaip barberė, juolab kad Pasvalyje tai – naujiena. Mokėsi, ieškojo patirčių… Ir užkabino! „Laiku įšokau į traukinį. Karantino metu vyrai užsiaugino barzdas! – atvirauja barberė Santa. – Tai tikrai pasijuto. Klientai, kasdien nesiskusdami, galėjo pamatyti, kokia jų natūrali barzda ir išdrįso ją formuoti.“

O barzdos priežiūros procedūra – ne šiaip sau! Ji trunka 30–60 minučių. Juk namų sąlygomis vyrai skutasi dažniausia po dušo – kai oda minkšta. Tad ir grožio salone reikia sudaryti tinkamas sąlygas – įšildyti, paruošti jautrią veido odą ir ją palepinti, įmasažuojant specialių aliejų. Yra kas šią procedūrą prilygina meilės malonumams… Tad tai – ir daugelio pamėgta dovana vyrui. 

Yra klientų, kurie procedūros metu ir užmiega… O dėl nuolatinių klientų krepšinio komandos narių įsigijo ir didesnių peniuarų. 

Laimis, modeliuojantis bei kerpantis barzdas, ir pats ją augina. Ilgą laiką vykdavo tvarkyti barzdos į Panevėžį, kol kilo mintis pačiam išmokti šio meno. 

„Rinkausi – darbas su maisto sunkvežimiu ar barberio specialybė? Patinka abu šie dalykai. Tačiau karantino metu daug kas susižavėjo pirmuoju variantu, sukilo kainos. Pradėjau mokytis antrojo dalyko. Pasirodė ne taip ir lengva! (šypsosi)“ 

Laimis augina du mažus vaikus. Norėdamas skirti daugiau laiko šeimai, nusprendė keisti darbą – kad būtų mažiau „pririštas“, suvaržytas laiko. O anksčiau teko dirbti įvairiose srityse – ir būti ugniagesiu, ir keliauti į užsienį, ir dirbti vairuotoju. „Kaip ir didžioji dalis kitų barberių – ne iš prigimties (šypsosi). Pažįstu, kurie anksčiau buvo aukštalipiai, floristai, masažistai“, – atskleidžia Laimis. 

Grožio saloną „Naujas stilius“ prieš dešimt metų įkūrė pasvalietė Živilė Pukienė, paskatinta vyro Tomo. Asmeninio albumo nuotr.

Iš pradžių mokėsi iš interneto, jutubo… Paskui ieškojo kursų. Laimis įsitikino, jog barberių bendruomenė labai draugiška ir sulaukė palaikymo, patarimų, pasiūlymų. Du mėnesius studijavo barberių akademijoje Kaune. „O jei kas susidomėtų, patarčiau rasti patyrusį barberį ir mokytis individualiai“, – sakė Laimis. Ir jis pats savaitgaliais tobulinasi, susitikdamas su skirtingais meistrais. „Tai specialybė, kurioje niekad nepasieksi lubų“, – įsitikinęs pasvalietis. 

Tarp moterų

Kirpykla ir barberių studija – du skirtingi reiškiniai, – tiki Santa. O vadintis barberiu šiandien – prestižas. Tačiau, jei kada teko lankytis pastarojoje, turbūt pajutote laisvą, nevaržančią, vyrišką aurą. 

Kitokios nuotaikos Laimis įnešė ir į kolektyvą gimtajame mieste. 

„Būna, kai reikia ką nors sutvarkyti, visos puolame kaip skruzdėlės – kuri stalą neša, kuri šluoja… O Laimis klausiamai žiūri – gal leisite man padėti? O atsisveikindamos iš įpročio dar ilgai sušukdavome – ate, mergaitės!“ – juokiasi Santa. Pats Laimis jaučiasi laisvai, nesuka galvos, kad kol kas yra vienintelis vyrukas. Be to, kolektyvas džiaugiasi – įvairovė bei naujovės skatina tobulėjimą

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.