Miesto šventė perkelta į Joninių savaitgalį

Kalbos apie tai, kad Pasvalio miesto šventę galbūt vertėtų perkelti iš rugsėjo trečiojo savaitgalio į vasarą, sklando jau ne pirmi metai. Ypač po miesto gimtadieniui skirtų renginių, kurių nelepindavo „bobų vasara“. Tačiau pasvarstymai taip ir neįgaudavo konkrečių sprendimų pavidalo. Beje, ir 1996 m. pabaigoje bei 1997-ųjų pradžioje, artėjant Pasvalio 500 metų jubiliejui, būta įvairių siūlymų, kada geriau organizuoti šventę. Vis dėlto tuometė valdžia nusprendė pasirinkti trečiąjį rugsėjo savaitgalį – pakankamai rizikingą laiką orų prasme. Prisimenant tuo metu vykusias diskusijas dėl šventei tinkamiausio laiko, pirmojo rugsėjo savaitgalio atsisakyta dėl bulviakasio, antrojo – dėl to, kad Panevėžyje vyksta Aukštaitijos sostinės gimtadieniui skirti renginiai.

Taigi, per 24 metus, nuo 1997-ųjų, keitėsi tik Pasvalio šventės scenarijus ir vieta – per Vytauto Didžiojo aikštės rekonstrukciją renginiai vykdavo Smegduobių parke. 

Tačiau šiemet bus kitaip – vasario 23 d. posėdžiavusi Savivaldybės taryba bendru sutarimu nutarė Pasvalio miesto šventę perkelti į artimiausią savaitgalį po Joninių – šiemet tai būtų birželio 25, 26 dienos. Primename, kad artimiausią sekmadienį po Joninių Pasvalio bažnyčioje vyksta Šv. Jono atlaidai. 

Prieš Savivaldybės tarybos posėdį rajono vadovai ir tarybos nariai gavo Pasvalio kultūros centro direktoriaus Roberto Lavicko raštą. Jame direktorius išdėsto argumentus, kodėl šventinius renginius iš trečiojo rugsėjo savaitgalio vertėtų perkelti į birželio pabaigą. „Esant žvarbiam orui, į Pasvalį pakviesti amatininkai negali normaliai organizuoti savo veiklų, meno mėgėjai priversti dainuoti ir groti apsirengę striukėmis“, – žurnalistui aiškino Kultūros centro vadovas R. Lavickas. 

„Kad būtų šilta, gera, kad pačio geriausio Pasvalio alaus būtų daugiau suvartojama“, – posėdyje pusiau rimtai, pusiau juokais argumentus dėstė meras Gintautas Gegužinskas. Savivaldybės vadovas patikino, kad ir įprastas trečiasis rugsėjo savaitgalis neliks „tuščias“ – parke numatoma organizuoti derliaus šventę bei sporto žaidynes. 

„Tai kada – birželį ar rugsėjį organizuosime „Baltąją vakarienę“? – teiravosi Igoris Malinauskas. „Tai kad rudenį sužvarbusiomis rankomis sunku bus šakutę pakelti“, – atsakydamas šyptelėjo meras G. Gegužinskas. 

Tuo tarpu Kultūros centro vadovas R. Lavickas paaiškino, kad „Baltoji vakarienė“ galėtų tapti kas dvejus trejus metus birželį organizuojamo projektinio renginio – tradicinio teatrų festivalio „Senasis tiltas“ sudėtine dalimi. 

Gediminas Žardeckas domėjosi, kokie šventiniai akcentai išliks gruodžio 6-ąją – Pasvalio įkūrimo dieną. Meras paaiškino, kad šiai dienai skirtų renginių formatas nesikeis – bus įteikiama krašto premija ir Pasvalio krašto garbės piliečio regalijos – jei bus pasiūlyta šio titulo vertų kandidatų. Apdovanojimų ceremoniją tradiciškai vainikuos koncertas. 

Nė vienas Savivaldybės tarybos narys neprieštaravo, kad šventė būtų perkelta į birželio pabaigą. Meras paaiškino, kad sprendimą reikia priimti jau dabar, nes Kultūros centrui reikia sudaryti sutartis su šventėje dalyvausiančiais atlikėjais, kolektyvais. 

Apsisprendus dėl šventės datos, R. Lavickas pakvietė Savivaldybės tarybos narius kovo 19 d. 13 val. į rekonstruotos Pasvalio kultūros centro didžiosios salės atidarymo iškilmes.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

1 Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.