Maža krautuvėlė stebina gurmaniškomis gėrybėmis

Kada paskutinį kartą domėjotės sėlių gentimi ar vaikščiojote jos teritorijoje? Tai padaryti kviečia, atrodytų, visai netikėtoje vietoje – Pasvalio rajone, Talačkonių kaimelyje – įsikūrusi šeimos krautuvėlė „Sėlė“. „Via Baltica“ keliaujančius svečius krautuvėlės šeimininkai kviečia sustoti, pailsėti, įsigyti gurmaniškų gėrybių ar jaukiai papietauti lauko terasoje. „Sėlės“ įkūrėjas Giedrius Uždavinys dalijasi įdomia parduotuvės istorija ir kviečia atsigręžti į protėvių maisto kultūrą.

Kaip kilo idėja įkurti krautuvėlę „Sėlė“?

Ši parduotuvė – vienintelė užsilikusi iš senų laikų, kai dar tik pradėjau vystyti įvairias verslo idėjas. Mano manymu, nors ir mažytė, bet ji perspektyvi: šalia kelio „Via Baltica“ bei upelio, prie kurio renkasi žmonės. Seniai svajojau vietiniams bei pravažiuojantiems duoti tai, ko jie galėtų laukti ar norėti.

Kodėl „Sėlė“ atsirado būtent dabar? Šią vietą įsigijote gana seniai…

Ilgus metus nebuvo tinkamų sąlygų įgyvendinti autentišką parduotuvės viziją. Visgi, kaip ir viskam, atėjo laikas ir pagaliau atsirado keli žmonės, su kuriais pradėjau vystyti šią mintį. Su Gintaru Kerbedžiu gilinomės į krautuvėlės projektą, sutvarkėme bendrą koncepciją. Kiek vėliau prisijungė vaikystės draugė, kaimynė Daiva Grauslienė, dabartinė „Sėlės“ vadovė. Kėlėme sau įvairių klausimų (pavyzdžiui, ko mes patys keliaudami bei sustoję norėtume čia atrasti? Kai pravažiuojantis žmogus stabteli Pasvalio krašte, ar jis apskritai žino, kokia tai vietovė?), į kuriuos atsakinėdami ir generuodami idėjas išauginome „Sėlę“.

Kodėl išrinkote būtent tokį pavadinimą?

Pavadinimas „Sėlė“ nebuvo atsitiktinis. Norėjome, kad jis duotų natą šios parduotuvės koncepcijai. Idėja gimė, kai prisiminėme tai, kas seniai buvo žinoma: Talačkoniai yra riba tarp sėlių ir žiemgalių. Žinoma, galima diskutuoti dėl tikslios sankirtos vietos, tačiau pagal įvairius požiūrius sprendžiama, kad galutinė riba buvo Mūšos upė. Taip pat pastebėjau, kad sėliai apskritai yra mažiau minimi, atvirkščiai nei žiemgaliai, aukštaičiai, žemaičiai, kuršiai ar kiti. Tad nusprendžiau, kad būtina apie juos kalbėti ir priminti, juolab esame sėlių genties pakraštyje.

O kodėl Jums atrodo svarbus šis protėvių kontekstas?

Todėl, kad tai itin ryškiai atspindi mūsų bendrą verslo filosofiją, juk šiandienis būvis nėra glaudžiai susijęs tik su vakar dienos įvykiais ar tėvais bei seneliais. Turiu omenyje mūsų giliausias šaknis – žmones, kurie gyveno čia dar anksčiau, taip pat jų gyvenimo būdą ir kultūrą. Manome, kad šašlykai, šakotis ar cepelinai yra lietuviški patiekalai. Nors ir kaip tai skanu ar mums patinka, vis dėlto jie yra atsineštiniai iš kitų kraštų. Dėl šios priežasties norisi priminti, jog galime pasidomėti ir atrasti gėrybes, kurias turėjome (ir turime) savo žemėse. Norisi prikelti mūsų maisto kultūrą, tarsi naujomis sąlygomis įpinti į maisto racioną, iš naujo atrasti senus receptus, juos naudoti priimtinomis formomis šių laikų kontekste.

Taigi, „Sėlė“ stengiasi supažindinti klientus su šio krašto maisto kultūra?

Taip, siekiame, jog žmonės „Sėlėje“ rastų vietinių gamintojų produktų. Mūsų manymu, išties įdomu tai, kas aktualu tik šiam kraštui, dar neragauta ir nebandyta. Kita vertus, siekiame, kad vietiniai maži verslai ir gamintojai galėtų pasireklamuoti, parduoti, o mūsų parduotuvė – pasipuošti unikalia jų produkcija.

Skatiname abipusį procesą, be to, norėtųsi, kad ši kultūra plistų ir „Sėlė“ nebūtų tik viena tokia parduotuvė. Taip pat labai svarbu paminėti ir tai, kad mus skatina tęsti šią veiklą pasikeitusi perkamoji galia – atsiranda klientų pasirinkimo laisvė, sąmoningumo ir brandumo požymių maisto kultūros klausimu. O tai reiškia, kad žmonėms įdomu pabandyti neragautų dalykų, sužinoti produkto kilmę ir jo istoriją. Tai ir siekiame suteikti „Sėlės“ klientams.

Ar prieš įkurdami krautuvėlę žinojote, kad yra tiek daug mažųjų gamintojų?

Įtariau, kad šių smulkių verslų yra nemažai. Stebėjome ir matėme, kas vyksta maisto pramonės rinkoje. Tarkime, naujovę, kaip agurkų džemas, nesunku pastebėti, bet nesigilinome, iš kur ir kodėl jis atsirado. O dabar jau domimės, tam skiriame nemažai laiko. Šiandien „Sėlėje“ mažųjų gamintojų produkcija sudaro nemažą asortimento dalį, šį pasirinkimą netolimoje ateityje planuojame dar padidinti.

Ar turite „Sėlės“ ateities viziją?

Kaip ir kiekvieno žmogaus, mūsų vizijos ir norai neturi ribų. Tikimės, jog „Sėlei“ sėkmingai vystantis parduotuvę pavyks išplėsti. Visgi, tai priklausys ne tik nuo mūsų resursų, bet ir kitų aplinkybių. Šiandien džiaugiamės turėdami jaukią krautuvėlę su gurmaniškomis vietos manufaktūrų gėrybėmis ir skanumynais iš mažųjų Europos ūkių, medinę terasą, kurioje kasdien gaminame paprastus, bet gardžius patiekalus bei plikome šviežiai maltų pupelių kavą. Tiesa, nors kol kas meniu kuklus, tačiau kokybiškas, apgaubtas šiluma ir meile. Šalia „Sėlės“ yra vežimėlis, kuriame rasite didžiausią „Ustukių malūno“ produkcijos asortimentą, galėsite įsigyti bei degustuoti pačių naujausių gaminių. Kokybišką ir turiningą aplinką siekiame sukurti visiems čia atklydusiems. Kasdien kviečiame keliautojus stabtelti, pailsėti ir užkąsti.

Krautuvėlės „Sėlės“ naujienas sekite https://www.facebook.com/KrautuveleSele/ 

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.