Nauja kavinė žada šventę skrandžiui

Edita Žukauskaitė. Aidos DULKIENĖS nuotrauka.

Visiems skanaus maisto gerbėjams turime staigmeną. Jau, ko gero, visi metai, kai pasvaliečiai suka galvas, kada atsidarys Pasvalio kultūros centro kavinė. Žmonėms rūpi ne tik atidarymo data, bet ir tai, ar pagaliau mūsų mieste vėl atsiras vieta, kurioje galima skaniai pavalgyti bei kartu su draugais maloniai praleisti laiką.

Išsitraukite savo kalendorius ir raudonu pieštuku pasižymėkite balandžio 7-ąją. Tądien 12 valandą duris atvers ir šventiniu tortu visus užsukusius vaišins naujoji „PKC Cafe“. Už šios abreviatūros slypi labai paprastas paaiškinimas – Pasvalio kultūros centro kavinė.

Kas gi tas žmogus, išdrįsęs mesti iššūkį pasvaliečių skrandžiams? Nustebsite, bet tai ne turtingas, keliolika kavinių jau turintis verslininkas. Tai ir ne garsus virtuvės šefas, nusprendęs gimtajame krašte realizuoti savo svajones.

„Šeštadienio virtuvės“ viešnia Edita Žukauskaitė mane papirko savo paprastu nuoširdumu. Kita vertus, stiprų įspūdį paliko jos sugebėjimas aiškiai formuluoti tikslus ir vertinti savo galimybes. Edita – „PKC Cafe“ įkūrėja ir neabejotinai jos siela. Ji „Darbo“ skaitytojams sutiko papasakoti apie savo gyvenimo kelią, būsimosios kavinės ypatumus ir apie jauno žmogaus galimybių ribas.

Edita Žukauskaitė kartu su vyresniu broliu Edgaru gimė ir augo Kaune. Mama – siuvėja, tėvelis – profesionalus statybų meistras. Baigusi Kauno Vyturio katalikiškąją mokyklą iš karto stojo į Aleksandro Stulginskio universitetą.

– Specialybę pasirinkau atmetimo būdu. Pasidariau sąrašą profesijų ir išbraukinėjau man nepatinkančias specialybes. Liko logistika. Pasidomėjusi sužinojau, jog tai darbas, kuriam būtini organizaciniai sugebėjimai, komunikacija, planavimas. Pasirinkau ir nesigailiu, – prisipažįsta Edita.

Dar besimokydama paskutiniame kurse jau dirbo transporto vadybininko asistente. Gavusi diplomą tapo vadybininke, atsakinga už 20 sunkvežimių ir 30 vairuotojų, vežiojančių prekes po Vakarų Europą, darbą.

Ar nebuvo sunku jaunai, nepatyrusiai merginai vadovauti trims dešimtims vyrų?

– Turėjau labai supratingus vadovus, kurie vairuotojams paaiškino, kad jiems vadovaus jaunas žmogus, kurio privalu klausyti. Viskas klostėsi normaliai, pasitaikydavo, kad atsikalbinėdavo, tačiau sutardavom gerai, – šypsosi logistikos ir prekybos specialistė.

Mergina jau pusantrų metų gyvena Pasvalyje.

– Su Rimu susipažinome universitete. Su skirtingais projektais dalyvavome viename jaunųjų verslininkų konkurse. Nieko nelaimėjome, tačiau suradome vienas kitą. Tai, matyt, taip pat šioks toks laimėjimas… Dar studijų laikais jis atsargiai užsimindavo, ar nebijočiau važiuoti gyventi į Pasvalį. Lietuva tokia maža, kad ir kur begyventum, per dvi valandas gali bet kada grįžti į tėviškę. Tad persikėlimas į Pasvalį nepasirodė didelis iššūkis, – pažinties su gyvenimo draugu aplinkybes atskleidžia Edita.

Rimas Breimeris – ūkininkas. Atsikėlusi į mūsų kraštą Edita pagal specialybę įsidarbino vienoje Panevėžio logistikos įmonėje.

– Rimas mane vedžiojo po vietos kavines ir tai buvo savotiška rinkos analizė. Mačiau, ko trūksta Pasvaliui, ir net vienu momentu ėmiau domėtis patalpų nuomos kainomis. Darbas Panevėžyje šias mintis nuvijo į šalį. O kai praeitų metų pabaigoje buvo paskelbtas Pasvalio kultūros centro kavinės nuomos konkursas, įvertinau savo galimybes ir ryžausi jame dalyvauti. Tai nebuvo kokia nors svajonė, veikiau supratimas, kad turiu galimybę kažką realizuoti. Mane labai erzina žmonės, kurie sako, jog Lietuvoje nėra nieko gero. Pabandysiu tokiems įrodyti priešingai, – tikina Edita.

Verslininkė tikina, jog per tą laiką, kai tapo naujai besisteigiančios įmonės savininke, nė karto nepasigailėjo dėl savo sprendimo.

– Pasvaliečiai – labai šilti, nuoširdūs, linkę padėti žmonės. Tą patį galiu pasakyti ir apie atsakingas institucijas. Ten dirba kompetentingi darbuotojai, kurie niekada neužtrenkia durų panosėje sakydami, jog jų darbo valandos baigėsi, arba atsisako paaiškinti motyvuodami, jog tai ne jų kompetencijos reikalas.

„PKC Cafe“ savininkė pasakojo, kad naujoji kavinė turės dvi erdves. Pagrindinė salė ir toliau bus skirta jaukiam bei skaniam pasisėdėjimui su bičiuliais ar šeimos nariais. O štai dalyje kultūros centro fojė bus sukurta erdvė didesnėms kompanijoms. Čia atsiras ir biliardo stalas, bus galima vakarus leisti žaidžiant įvairius stalo žaidimus.

– Viskas kyla iš manęs pačios. Tai, ką mėgstu, kuo domiuosi, į tai noriu įtraukti ir savo lankytojus.

Kavinės meniu bus pritaikytas kuo platesniam vartotojų ratui. Čia užsukusius svečius žadame nustebinti ypatinga technologija paruoštais šonkauliukais, apelsinine vištiena ar kokosine „Tom yum“ sriuba.

Kavinėje reikia valgyti tai, ko negauni namuose, tai turi būti šventė skrandžiui – savotiškas „PKC Cafe“ moto. Todėl, matyt, nereikia stebėtis, kad vien Cezario salotų čia bus net keturių rūšių!

Nebus pamiršti vegetarai bei pasninko besilaikantieji – jie čia ras ką paragauti ir išbandyti.

Mažųjų lauks vištiena su skrudintomis bulvytėmis, tortilijos ir kiti skanėstai. Lietuviškos virtuvės gerbėjai čia ras gardžių šaltibarščių ar ypatingų virtinių su grybais. Beje, pastarųjų receptą Edita išmoko iš Pasvalyje gyvenančios Rimo močiutės.

Naujos maitinimo įstaigos savininkė džiaugiasi profesionaliu kolektyvu. Nors man taip ir nepavyko sužinoti, kas bus virtuvės šefas, Edita pažadėjo, jog jo sugebėjimai nustebins daugelį.

Paklausta, ar nebijo nesėkmės, Edita Žukauskaitė plačiai nusišypso:

– Jei planas A nepasiseks, abėcėlėje lieka dar 31 raidė.

Mergina prisipažino, jog valgyti jai patinka labiau nei gaminti. Visgi, radusi laiko jaunoji verslininkė pasisukioja aplink puodus.

„Darbo“ skaitytojams Edita siūlo velykinį stalą papuošti dviem gardžiomis ir labai nesunkiai pagaminamomis užtepėlėmis.

Pagaminti pirmajai reikės karšto rūkymo skumbrės, mėgstamo majonezo, druskos, pipirų, žalumynų ir virtų putpelės kiaušinių.

Žuvį atskirti nuo kaulų, sudėti majonezą, pagardinti prieskoniais ir gerai išsukti. Gautą masę dėti ant batono riekelės ar duoniuko. Putpelės kiaušinį (su lukštu) perpjauti per pusę ir uždėti ant sumuštinio prapjauta puse į viršų. Papuošti žalumynais ir patiekti ant stalo.

Antrajai užtepėlei reikės avokado, kietai virto kiaušinio, kelių krabo lazdelių, druskos, pipirų. Avokadą perpjauti pusiau, išimti kaulą, atskirti minkštimą ir gerai ištrinti. Kiaušinį sutarkuoti. Krabų lazdeles smulkiai supjaustyti. Visus ingredientus supilti į vieną indą, gerai išmaišyti ir tepti ant batono riekės ar mėgstamo duoniuko.

Skanaus!

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

4 Comments

  1. Optimistai nemiršta….. aišku džiugu kad bandot.. bet ne tam mieste tai reikia daryt. Pasvalys miršta ir nebėr čia kam valgyt.

  2. mirt nemirs, tik apmirs 🙂
    O nauja kavine kazkaip ispudzio nepadare, aplinka normali o maistas, skonis nelabai koks, manau kad reiktu labiau pasistengt. Pavadinimai patieklau labai jau grazus, tik galetu ir skonis toks pat but.

  3. Na aš tai tikrai žinau vietelę, kur visada bet ką užsakius, skrandžiui bus šventė. Jei būna rimtesnė kokia šventė, tai tortus ir užkandžius tik iš ten užsakome. Dar neteko nusivilti

Komentuoti: Jonas Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.