Draugystė „veža“ nuo pat mokyklos suolo

Devintus metus draugaujančios pasvalietės Lorena Jankauskaitė ir Raminta Stankevičiūtė yra šiemečio projekto „Draugystė veža“ dalyvės. Aidos DULKIENĖS nuotrauka.

Kartu su 2018-aisiais sausio pradžioje Lietuvoje trečią kartą startavo socialinis projektas „Draugystė veža“. Pernai šis projektas itin sėkmingas buvo pasvalietėms Neringai ir Ievai. Jos pateko į projektą laimėjusių draugų porų penketuką. Laimėtojams atitekęs prizas – savo akimis pamatyti Eurovizijos dainų konkursą, kuris praėjusiais metais vyko Ukrainos sostinėje Kijeve.

Šiemet irgi turime ryžtingai nusiteikusių draugių iš Pasvalio duetą – Ramintą ir Loreną. Jos kartu su dar dvidešimčia akcijos organizatorių atrinktų pretendentų porų varžysis dėl šiemetės kelionės į Euroviziją – į Portugalijos sostinę Lisaboną.

Projekto „Draugystė veža“, kurį organizuoja VšĮ „Baltijos ugdymo centras“ ir Neįgaliųjų reikalų departamentas, pagrindinis tikslas – mažinti atskirtį tarp neįgaliųjų ir negalios neturinčių žmonių. Tad visose projekte dalyvaujančiose porose vienas iš draugų yra su negalia. Raminta Stankevičiūtė nuo pat gimimo skendi tamsos pasaulyje. Tačiau mergina visada buvo ir yra kupina gyvenimo džiaugsmo, optimizmo, širdies šviesos.

Raminta Pasvalyje puikiai baigė ne tik Petro Vileišio gimnaziją, bet ir Muzikos mokyklą, vėliau – anglų kalbos studijas Šiaulių universitete. Dabar Raminta įsikūrusi Klaipėdoje, dirba vienoje iš socialinės paskirties įmonių, yra aktyvi visuomenininkė, dalyvauja įvairiuose projektuose. Neseniai Raminta Stankevičiūtė kartu su Klaipėdos miesto neįgaliųjų meninės raiškos studijos „Guboja“ vadove Vaida Butautaite Pasvalio Petro Vileišio gimnazijoje pristatė visus sužavėjusią socialinę-meninę akciją „Muzika tamsoje“. Gimnazistai buvo kviečiami pasaulį ir jo grožį pažinti nereginčio žmogaus akimis – per muziką, poeziją, per lytėjimą, skonį, kvapus. Akcijoje svarbiausias vaidmuo teko patiems klausytojams, kurie visą vyksmą patyrė užrištomis akimis. Pasinėrusiems į tamsą moksleiviams Raminta ir Vaida dainavo lyriškas dainas, skaitė ištraukas iš Antuano Sent de Egziuperi „Mažojo princo“. Patirti įspūdžiai buvo itin stiprūs, jie gimnazistams padėjo geriau pažinti ne tik regėjimo negalią turinčius žmones, bet ir pačius save.

Projekte „Draugystė veža“ kartu su Raminta dalyvaujanti jos draugė Lorena Jankauskaitė, gyvena Pasvalyje, dirba „Ustukių malūno“ įmonės finansininke. Merginos „Darbui“ minėjo, jog susidraugavo prieš aštuonerius metus besimokydamos Pasvalio Petro Vileišio gimnazijoje. Bendraamžės lankė paralelines klases, tačiau būdavo nemažai bendrų pamokų.

– Sėdėdavau Ramintai už nugaros. Viename suole sėdėti negalėjom, nes šalia Ramintos beveik visą laiką buvo jai talkindavusi mokytojo padėjėja. Labai greit išryškėjo mūsų charakterių panašumai, kilo noras artimiau pažinti Ramintą. Susidraugavome ir, nors mokyklos suolą palikome jau seniai, joje užsimezgusi draugystė tik stiprėja, – teigia Lorena.

– Juk ji yra patikrinta ir laiko, ir atstumo, – šypsosi Raminta. – Kai tik grįžtu į Pasvalį, tuoj skubu susitikti su Lorena. Temų pokalbiams tikrai niekada nestokojame. Jei ko pritrūksta, tai tik laiko, kurį galėtume leisti kartu. Užtat jį labai branginame.

Pasmalsavus, kaip kilo mintis užpildyti projekto „Draugystė veža“ dalyvių anketą, Raminta sako, jog ir pernai, ir užpernai šiame projekte dalyvavo nemažai jos pažįstamų. Bet pirmaisiais metais Raminta anketos pildyti dar nesiryžo, o pernai kaip tik tuo metu buvo išvykusi į pažintinę kelionę po Italiją.

– Užtat vos išgirdusi, jog projektas bus tęsiamas ir 2018-aisiais, iš karto ėmiau kalbinti Loreną, kad abi jame dalyvautume. Žinojau, kad neatsisakys, be to, kito žmogaus šalia savęs nė neįsivaizdavau. Mūsų draugystė yra labai nuoširdi ir sena, gimusi tikrai ne dėl to, kad galėtume dalyvauti projekte ir nuvažiuoti į Euroviziją, – patikina Raminta. – O muziką labai mėgstame, dažnai jos klausomės. Abi įdėmiai sekame ir Eurovizijos festivalius, ir Lietuvos atlikėjų atrankas. Kelionė į Portugaliją mums būtų didelės svajonės išsipildymas.

Nors Ramintos akys šviesos nemato, keliauti jai itin patinka. Su aplankytomis šalimis susipažįsta per gidų ir ją lydinčių bendrakeleivių pasakojimus, per lytėjimą. Raminta minėjo, jog Italijoje didelį įspūdį paliko Homero muziejus, kur visi eksponatai pritaikyti neregiams – juos galima liesti, čiupinėti, klausytis garso įrašų. Lorena daug keliauja po Lietuvą, o išvyka į Portugaliją būtų pirmoji tokia tolima jos kelionė.

– Kai tik užpildėme anketas, viskas ėmė suktis labai greitai. Po kelių dienų sulaukėme projekto organizatorių skambučio: mus pakvietė dalyvauti pirmame projekto etape – laiką praleisti Birštone ir Trakuose. Susitikom Kauno autobusų stotyje: Raminta atvažiavo iš Klaipėdos, aš – iš Pasvalio. Į Birštoną iš Kauno važiavome jau kartu. Birštono „Eglės“ sanatorijoje lepinomės įvairiomis procedūromis – masažais, deguonies arbatomis, mineralinėmis voniomis ir pan. Pavakary buvom pakviestos į ekskursiją po Birštono apylinkes, grožėjomės panemunės vaizdais. Vėliau kiekviena iš projekte dalyvaujančių draugų porų nusifilmavo siužetuose, kuriuose pasakojamos mūsų draugysčių istorijos. Kitą dieną visi keliavome į Trakus. Apsilankėme tradiciniame karaimų patiekalų restorane „Kybynlar“. Mus sutiko draugiškas jo kolektyvas, pasiūlė patiems pabandyti pasigaminti kibinų. Labai smagiai paplušėjome ir gardžiai papietavome. Pasistiprinę aplankėme Trakų pilį. Čia buvom pasveikinti paties kunigaikščio ir jo damos, kuriuos įkūnijo Trakų seniūnas bei Neįgaliųjų reikalų departamento vadovė. Susipažinome su dar dviem projekto „Draugystė veža“ draugų poromis, kartu su mumis dalyvavusiomis pirmojoje atrankinėje kelionėje po Lietuvą: vilniečiais Silvija ir Martinu bei Sandra ir Greta iš Kybartų. Visi jie labai šaunūs ir nuoširdūs žmonės, tad jokios konkurencijos nejautėme. O gerų emocijų ir smagių pokalbių buvo labai daug. Ypač susidraugavome su Sandra ir Greta, dažnai susiskambiname, pasikalbame, tariamės susitikti, – patirtais įspūdžiais džiaugėsi mūsų pašnekovės.

Paprašytos keliais sakiniais apibūdinti viena kitą, abi draugės negailėjo šiltų žodžių. Raminta:

– Žmogaus veido matyti negaliu, bet jau pačią pirmą mūsų pažinties dieną mano širdį suvirpino Lorenos balsas: toks šiltas, jaukus, ramus. Kuo toliau, tuo drąsiau jaučiausi būdama šalia jos. Nors iš pradžių būgštavau, ar Lorenai reikės draugės su regėjimo negalia, bet jos nuoširdumas labai greit ištirpdė abejonių ledus. Dažnai būna, kad pabaigę mokyklą ir išsiskirstę kas sau, net ir geriausi draugai atitolsta vienas nuo kito, paskęsta savos kasdienybės rūpesčiuose. Laimei, su Lorena mums taip nenutiko, iki šiol esame draugės. Ji labai greit susibičiuliavo ir su mano draugais, mano mama. Todėl mama nei kiek nebijo išleisti manęs su Lorena į keliones, žino, kad atiduoda į patikimas rankas. Lorena yra tarsi mano akys, puikiai nusako tą grožį, kurį mato pati.

Lorena:

– Mes labai greit pajutom savo sielų bendrystė, tad jaukintis vienai kitos nė nereikėjo. Mane žavi Ramintos neblėstanti gera nuotaika, kurią ji tiesiog spinduliuoja. Niekada nemačiau jos supykusios, liūdnos, nebent pavargusią. Visada turi daug  idėjų, ką mudvi galėtume nuveikti. Nežinau, kokio stiprumo turi būti žmogus, kad atlaikytų visus tuos sunkumus, kuriuos teko patirti Ramintai. Bet jos optimizmo šaltinis niekada neišsenka, o šypsena veide niekada neišblėsta.

Raminta ir Lorena sako norinčios paraginti visus, ypač žmones su negalia, dalyvauti tokiuose projektuose. Užtenka tik turėti gerą, ištikimą draugą, o toliau viskas labai paprasta. Anot merginų, projektas „Draugystė veža“ taip vadinasi ne tik todėl, kad jo nugalėtojai turės progą nuvykti į Eurovizijos festivalį, bet pirmiausia todėl, kad neįtikėtinai „veža“ pats draugystės jausmas.

Dvidešimt viena draugų pora, pretenduojanti laimėti kelionę į Eurovizijos festivalį Portugalijoje, tris kartus per savaitę pristatomos LRT laidoje „Labas rytas, Lietuva“. Šiemetė naujovė – atrankiniai siužetai filmuojami projekto dalyvių kelionėse po Lietuvą, o jos jau irgi yra savotiškas prizas. Penkios laimėtojų poros bus išaiškintos, žiūrovams balsuojant portale www.lrt.lt Nugalėtojus ketinama paskelbti finalinėje nacionalinės Eurovizijos atrankos laidoje kovo 11 dieną. Į šį filmavimą bus pakviesti visi projekto „Draugystė veža“ dalyviai.

Gegužės mėnesį projekto laimėtojų laukia įspūdžių ir nuotykių kupina kelionė į Portugaliją bei galimybė gyvai stebėti Lietuvos ir kitų šalių atstovų pasirodymus Eurovizijos festivalyje.

Apie balsavimo pradžią „Darbe“ dar priminsime – juk visi turime palaikyti šauniąsias pasvalietes Ramintą ir Loreną.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.