„Labai gerbiam tėviškę…“

Visiškai susitraukusiame Medinių kaime, kuriame vos kelios sodybos, ir tai dažna tuščia, sutikome Valeriją ir Antaną Kavaliauskus, šį pavasarį šventusius Auksinių vestuvių jubiliejų, taigi susituokė prieš pusšimtį metų…

Kavaliauskų sodyba – sena, didžiulė, erdvūs namai apsupti gėlynų ir braškynų, šeimininkė lauko virtuvėje peša nukirstas antis.

– Iš tikrųjų čia buvusi Vimbų sodyba. Aš iš gretimo Ramužių kaimo atėjau užkuriom. Netoli ir eiti reikėjo, – šypteli Antanas Kavaliauskas.

Jis buvo dar visai vaikas, kai tėvelį paėmė į karą, iš kurio negrįžo, palaidotas Latvijoje, Rygoje jo atminimas ir įamžintas.

O Valerijos Vimbaitės-Kavaliauskienės tėvelis, buvęs Lietuvos nepriklausomybės kovų savanoris, 1920-aisiais už drąsą ir pasižymėjimą kautynėse su bermontininkais apdovanotas 1-ojo laipsnio Vyties Kryžiumi. Neseniai Jurgio Vimbos ir kitų šio krašto savanorių atminimas įamžintas Saločių miestelio skverelyje…

– Tėvelis buvo kilęs iš Murziškio, vėliau gyveno Medomiškių kaime. Kaip savanoris gavo aštuonis ir pusę hektaro žemės čia, Mediniuose, kur šią sodybą ir pasistatė, – vartydama nuotraukas, pasakoja Valerija Kavaliauskienė.

Jurgis Vimba vedė Agotą Linkaitę iš Trečionių kaimo.

– Šioje tėviškės sodyboje gimėm ir augom visi penki vaikai: 1925 metais gimė mūsų brolis Albertas, kuris vėliau gyveno Joniškėlyje, jau miręs, 1930-aisiais gimė dvynės seserys – Marytė Zilporienė ir Aldona Katauskienė, po dvejų metų – Danutė Jurėnienė, o aš, pati jauniausia, į pasaulį atėjau 1938-aisiais, – pasakoja medinietė.

Įdomiausia, kad visos seserys Mediniuose ant tėvelio savanorio žemės savo namus pasistatė ir čia gyveno. Tiesa, žemė buvo nusavinta, bet senasis Vimba žinojo, jog tai jo, savanorio, iškovota. Iki mirties 1971-aisiais gyveno savo sodyboje ir paties prašymu Brenčių kapinėse palaidotas su prisegtu Vyties Kryžiumi.

– Ištekėjusios seserys dar Latvijoje gyveno, bet grįžo į Medinius. Tėvelis kvietė statytis ant savo žemės, – prisimena Valerija.

Gimtajame kaime įsikūrė visos buvusios Vimbaitės. Ne tuose Mediniuose, kur netoli Pasvalio Vileišių gimtinė, bet Saločių krašte, prie Puškonių kaimo. Ir šie Mediniai turi savo garsią kraštietę – dviratininkę, Seulo olimpinių žaidynių bronzos medalio laimėtoją Laimą Zilporytę, Marytės Vimbaitės-Zilporienės dukrą, kurios sūnus Ignatas Konovalovas šiandien irgi žinomas dviratininkas…

– Cariniame žemėlapyje šis kaimas įvardintas kaip Vabiliškis. 1923-iaisiais yra įrašas, kad Vabiliškio kaime – keturi ūkininkų kiemai ir 29 gyventojai. Saločių valsčiaus dokumentuose radau, jog 1926-aisiais Vabiliškio kaimas pervardintas į Medinius. Tačiau kodėl taip padaryta, niekas negalėjo paaiškinti, – yra teigusi puškonietė Alma Kondrotaitė- Monkevičienė, kuri prieš trejus metus surinko medžiagą ir sudėjo į leidinį apie šio krašto kaimus…

Asta BITINAITĖ

Visą straipsnį skaitykite 2016-06-18 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.