„Sėkmės reikia tiek, kiek neišmokai“

Ekrano nuotrauka iš 2015-07-18 09:10:10
Tris šimtukus gavęs Mykolas Petkevičius studijas pasirinko gimtojoje šalyje.

Tokią sparnuotą frazę apie neseniai pasibaigusių brandos egzaminų rezultatus pasakė tris šimtukus gavęs Pasvalio Petro Vileišio gimnazijos abiturientas Mykolas Petkevičius. Valstybinių egzaminų vertinimo komisijos aukščiausius balus jam skyrė už parodytas matematikos, biologijos ir fizikos žinias. Mykolas laikė net šešis valstybinius egzaminus. Už anglų kalbos egzaminą gavo 92 balus, informacinių technologijų – 76 bei privalomą lietuvių kalbos ir literatūros – 31. Primename, kad norint gauti brandos atestatą užtenka išlaikyti du egzaminus: lietuvių kalbos ir literatūros ir vieną pasirinktą.

Prie vingiuojančios Mūšos prigludusiame senajame Ustukių kaime gyvenantis abiturientas mielai sutiko pasidalinti mintimis apie pasibaigusį egzaminų maratoną. Pirmiausia pašnekovas paaiškino, kad tokį didelį egzaminų skaičių lėmė dvejonės dėl tolesnio gyvenimo kelio. O jo kryptis, be abejo, priklauso nuo egzaminų rezultatų. „Labai norėjau kuo geriau išlaikyti egzaminus. Tikrai nesijaučiu kažkokį žygdarbį atlikęs“, – šypsodamasis tęsė pokalbį sėkmingai gimnaziją baigęs abiturientas. Puikūs egzaminų rezultatai atveria duris ir studijoms turtinguose, pripažinimą pelniusiuose užsienio šalių universitetuose. Ar neviliojo tokia perspektyva gabaus ir darbštaus ustukiečio? „Pavėlavau į šį traukinį. Apie tai reikėjo galvoti kur kas anksčiau. Galbūt paprasčiausiai pritrūko drąsos tokiam žingsniui“, – atviravo pašnekovas.

Reikia „juodo darbo“

Abitūros egzaminai yra didžiulis išbandymas jaunam žmogui. Knietėjo sužinoti, kaip jiems ruošėsi tris šimtukus gavęs abiturientas. „Įtemptai mokiausi keturias dienas per savaitę. Atsispausdinau biologijos ir fizikos egzaminų programas, iš gimnazijos pasiėmiau visas reikalingas knygas. Per dvi ar tris dienas jas perskaičiau, po to sprendžiau praktines užduotis. Jei ko nesuprasdavau, konsultuodavausi pas mokytojus“, – pasakojo Mykolas. Jis savo kailiu patyrė, kad ne veltui patarlė byloja, jog „mokslo šaknys karčios, tačiau vaisiai saldūs“. Abiturientas minėjo, kad po ilgų valandų, praleistų prie mokslo knygų, kartais kankindavo nemiga. Beje, prieš egzaminus, iš kurių gavo aukščiausius įvertinimus, namuose jis meldėsi…

Gimnaziją baigęs abiturientas įsitikinęs, kad geras mokytojas yra ne tas, kuris ne vien tik moko, bet dar ir sugeba mokinius skatinti tobulėti, labiau gilintis į dėstomą dalyką. Kaip pavyzdį jis paminėjo matematikos mokytoją Eleną Ridlauskienę. „Esu dėkingas ir Pasvalio krašto Garbės piliečio, doc. Antano Apynio vadovaujamai jaunųjų matematikų mokyklai „Rokunda“, kuri praturtino matematikos žinių bagažą. Taip pat labai padėjo dalyvavimas matematikos, fizikos, biologijos olimpiadose“, – pastebėjo pašnekovas.

Sigitas KANIŠAUSKAS

Visą straipsnį skaitykite 2015-07-18 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.