Savaitė prabėgo Slovakijoje, Tatrų kalnų papėdėje

IMG_1905
Patricija Mažeikaitė, Karolina Veberytė, Justina Samulionytė, Konstantinas Katuškevičius, Lukas Varnas, Rokas Juknevičius jau Lenkijoje.

– Mes ne tik labai patobulinome savo anglų kalbą, bet ir pamatėme, koks spalvingas ir platus pasaulis, kokie skirtingi žmonės jame gyvena, kaip įdomu ir smagu su tokiais įvairiais bendraamžiais bendrauti, – vienas per kitą kalbėjo Pasvalio Lėvens pagrindinės mokyklos aštuntokai, grįžę iš pietų Slovakijos, kur savaitę praleido viešbutyje, Tatrų kalnų papėdėje.

Iš Pasvalio į kelionę leidosi Justina Samulionytė, Karolina Veberytė, Patricija Mažeikaitė, Lukas Varnas, Konstantinas Katuškevičius ir Rokas Juknevičius su savo anglų kalbos mokytoja Audrone Barančiukiene.

Be lietuvaičių, Slovakijoje užsiėmimuose kartu dalyvavo Lenkijos, Latvijos, Turkijos, Bulgarijos, Čekijos, Olandijos jaunimas, iš viso 120 mokinių. Tačiau jie buvo suskirstyti mišriomis grupėmis. Tai suteikė dar daugiau progų bendrauti angliškai, pažinti vieniems kitų kultūrą, papročius ir įpročius, skirtingas tradicijas ir net charakterius.

Kaip sugalvojo keliauti būtent į Slovakiją?

– Šio projekto organizatorius – Romanas iš Lenkijos. Dar prieš pusantrų metų elektroniniu paštu iš jo gavau laišką, siūlantį dalyvauti bendrame projekte. O savo kontaktus paliekam per įvairius seminarus, – pasakoja anglų kalbos mokytoja Audronė Barančiukienė. – Taigi kolega lenkas pakvietė įsitraukti į projektą „Tarptautinis kaimas“. Taip vadinasi, nes į vieną vietą suvažiuoja daugelio šalių jaunimas.

Tačiau dalyvauti gali ne jaunesni kaip keturiolikos metų mokiniai.

– Jauniausi galėjo būti aštuntokai, o aš tokių mokinių neturėjau. Vis dėlto kvietimas į Slovakiją viliojo – kaip patikimas ir labai įdomus. Pagaliau užaugo mano aštuntokai, kurie anglų mokėsi nuo antros klasės, – prisiminė mokytoja Audronė.

Jau rudenį pradėjo derinti kelionės detales. Nors grupėje turėjo būti ne mažiau septynių vaikų, bet pasvaliečiams padaryta išimtis ir leista važiuoti šešiems. Prie kelionės išlaidų teko prisidėti ir patiems mokiniams. Be to, autobusiuke buvo tiek vietų.

Iki pietinės Slovakijos Stara Lubovnos miestelio daugiau nei tūkstantis kilometrų. Pasirodo, išsinuomoti gerą autobusiuką – irgi laimės dalykas. Nors mokytoja su vaikais nelinkę sureikšminti dėl gedimo dar Lietuvoje patirtų nepatogumų, tačiau pripažįsta, jog kitiems šios firmos transporto nerekomenduotų…

Kelionei ruošėsi ir mokiniai. Dar kovo pradžioje apie mokyklą bei save reikėjo sukurti ir išsiųsti filmą, aišku, anglų kalba. O jau nuvykus, teko pristatyti savo nacionalinę virtuvę, praeities žymius žmones, šiuolaikinę muziką, savo šalį, miestą ir mokyklą. Pasakojimą, kuris galėjo tęstis iki dvidešimties minučių, papildė iliustracijos. Dalyvavo dar viena Lietuvos grupė – mokiniai iš Lazdijų.

Asta BITINAITĖ

Visą straipsnį skaitykite 2015-07-14 „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.