Biržų rajone vykstančiame unikalios sporto šakos čempionate – tikro aukso medaliai

Monteball čempionate gali dalyvauti ir moterys, ir vyrai.

Biržiečio Sigito Kalkio 2010 m. sukurtas ir užpatentuotas žaidimas Monteball metė iššūkį aktyvaus laisvalaikio mėgėjams siūlydamas ne tik tarpusavyje rungtyniauti dėl 15 000 eurų prizinio fondo pramogoms Lietuvoje, bet ir atskirai vyrų ir moterų pogrupiuose laimėti gryno aukso, sidabro ir bronzos medalius.

Apie išskirtinį čempionatą, vykstantį Biržų rajone, Mantagailiškio kaime, kalbiname šio žaidimo sumanytoją Sigitą Kalkį.

Monteball… Kas tai per žaidimas? 

Monteball žaidimo principas: laikantis Monteball žaidimo taisyklių per kuo mažiau spyrių nuo starto atžymos pataikyti Monteball kamuolį į duobutę (tokių duobučių yra 14). Kiekvienoje žaidimo duobutėje žaidėjui suteikiama 10 taškų. Su kiekvienu smūgiavimu šie taškai mažėja po 1 tašką. Pavyzdys: jeigu iš pirmo karto pataikėte kamuolį į duobutę, pelnote 10 taškų, jeigu iš antro – 9 ir t.t. Viso žaidimo metu komandai teisėjauja teisėjas, kuris skaičiuoja žaidėjų taškus. Su taisyklėmis žaidėjai yra supažindinami prieš kiekvieną žaidimą. Žaidimo metu negalima naudoti necenzūrinių žodžių, kamuolį galima spirti tik vidine pėdos dalimi, neįsibėgėjus ir kt.

Kaip kilo šio žaidimo idėja?

Monteball žaidimo sumanytojas ir 2024 metų čempionato organizatorius Sigitas Kalkys siūlo išskirtinę galimybę ir kviečia pasivaržyti dėl gryno aukso, sidabro ir bronzos medalių.

2008 metais įsigijau Mantagailiškio dvarą visai šalia Biržų. Dvarvietė buvo apleista: apaugusi aukšta žole, krūmais, dvaro rūmai – avarinės būklės… Pradėjau tvarkyti aplinką. Pamažu vėrėsi įspūdingos erdvės su išskirtiniu reljefu. Vis dažniau pastebėdavau tose erdvėse besilankančius žmones. Susimąsčiau: kaip galėčiau racionaliai išnaudoti šias erdves? Iš pradžių kilo mintis įrengti golfo aikštyną, bet golfo dėl Lietuvoje vyraujančių klimato sąlygų sezoniškumas labai trumpas, be to aikštyno įrengimas reikalauja daug investicijų. Dėl to šio sumanymo teko atsisakyti. Monteball žaidimo idėja kilo prieš pat mano gimimo dieną, 2010 metų vasario mėnesį, naktį.
Pavasarį ėmiausi darbų – suprojektavau pirmąsias duobutes. Po to susikviečiau draugų kompaniją ir sužaidėm pirmąjį Monteball žaidimą. Pajutau, jog šis žaidimas patiko, todėl nieko nelaukęs nusprendžiau šį žaidimą užpatentuoti.



Ar šis žaidimas reikalauja išankstinio fizinio pasiruošimo? Kokio amžiaus grupės šį žaidimą gali žaisti?

Šis žaidimas nereikalauja jokio išankstinio pasiruošimo. Amžiaus grupių negalėčiau išskirti, nes šį žaidimą žaidžia visi – moterys, vyrai, vaikai, jaunimas, senjorai.

Minėjote, jog čempionato prizinis fondas – 15 000 eurų ir gryno aukso, sidabro ir bronzos medaliai. Iš kur toks dosnumas? Ar medaliai tikro aukso? O gal čia eilinis marketingo triukas?

Jokių triukų čia nėra. Per 2023 metų sezoną šį žaidimą sužaidė apie 5000 žmonių. Pagalvojau: jeigu jau tiek žaidėjų, tai kodėl nepadaryti čempionato, kad šio žaidimo entuziastai galėtų tarpusavyje varžytis… Be to 2024 metai – olimpinių žaidynių metai. Kalbant apie medalius, tai norėjosi kažko unikalaus, jog turėtų išliekamąją – investicinę vertę. Aukso ir sidabro medaliai pagaminti pagal investicinių tauriųjų metalų svorio etalonus – jų svoris 1 Trojos uncija (31,1 g.). Šie medaliai paženklinti Lietuvos prabavimo rūmų 999 nominalo prabomis, kurios įrodo aukso ir sidabro grynumą.

Papasakokite plačiau apie šių medalių dizainą.

Šių medalių averse vaizduojamas Monteball žaidimo logotipas: Mantagailiškio dvaro rūmų stilizuotas fragmentas, virš kurio skliauto įrašas: ANNO 2010. Įrašas įprasmina šio žaidimo atsiradimo datą. Po logotipu išgraviruota čempionato data: 2024. Šalia datos raidės: WL – „Women league“ (liet. vertimas moterų lyga) arba ML – „Men league“ (liet. vertimas vyrų lyga). Aplink medalį įrašas anglų kalba MONTEBALL MANTAGAILIŠKIS MANOR GAME (liet. vertimas: Monteball Mantagailiškio dvaro žaidimas).
Medalio reverse – heraldinio koklio stilizuotas fragmentas, kuriame vaizduojamas Vytis jojantis į rytus. Šis koklio fragmentas rastas 2015 m. Mantagailiškio dvarvietėje vykdant archeologinius tyrimus (archeologė Roma Songailaitė). Po Vyčiu įrašas: XV a. (heraldinio koklio datavimo amžius). Šio įrašo apačioje išgraviruota: „1oz“ (1 Trojos uncija, lygi 31,1 g.) žyminti medalio svorį, „999 Au“ (aukso grynumas) arba „999 Ag“ (sidabro grynumas). Šalia įrašo įspaustas Lietuvos prabavimo rūmų kontrolinis ženklas, patvirtinantis tauriųjų metalų grynumą medaliuose. Aplink medalį įrašas: MANTAGAILIŠKIS (šio žaidimo kilmės vieta), MONTYGAIJŁO (pirmasis Mantagailiškio dvaro savininkas) ir MONTEBALL (žaidimo pavadinimas).

2024 metų „Monteball“ čempionate kovojama dėl išskirtinių apdovanojimų – 100 metų neregėtų aukso medalių. Šių medalių gamyba truko net 6 mėnesius. Šiuos medalius pagal unikalų dizainą pagamino Ūlos juvelyrų studija. Medalių dizaino autorius – Vytenis Petrusevičius.

Kiek komandų jau užsiregistravo šiame čempionate? Kokie komandų rezultatai? Ir iki kada galima sužaisti čempionato įskaitines varžybas?

Į čempionatą užsiregistravo ir pirmuosius įskaitinius atrankinius žaidimus sužaidė 50 komandų. Iš 720 galimų 8 duobučių atrankiniuose žaidimuose surinkti taškų kol kas aukščiausias rezultatas yra 331 taškas. Įskaitinės komandų varžybos vyks iki rugsėjo 21 dienos imtinai.

Ko palinkėtumėte čempionato dalyviams?

Patogios avalynės, geros nuotaikos ir atkaklumo laimėti.

Plačiau apie vykstantį čempionatą galite sužinoti:Internetinėje svetainėje: www.monteball.eu
Facebook puslapyje „Monteball“ Mantagailiškio dvaro žaidimas

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.