Reagavimo skyriaus pareigūnų gretas papildė dviejų vaikų mama

Naujoji rajono policijos komisariato pareigūnė – vyriausioji patrulė Irena Strikulienė. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Rajono policijos komisariato Reagavimo skyriuje tarnybą pradėjo nauja pareigūnė – vyriausioji patrulė Irena Strikulienė. Ustukiuose gyvenanti policininkė kartu su vyru Mariumi augina 5 metų sūnų Majų ir dešimčia metų vyresnę dukrą gimnazistę Eliją.

Lietuvos policijos mokykloje (Mastaičiai, Kauno r.) įvadinius šešių savaičių mokymus baigusiai jaunai, žaviai moteriai dar reikės laiko priprasti ne tik prie policininkės uniformos, bet ir prie naujo darbo rutinos. Praėjusį penktadienį, kuomet komisariate susitikome pokalbio su pareigūne Irena, ji sakė, kad dar nespėjusi pajusti naujos tarnybos iššūkių. Pirma diena komisariate prabėgo rašant prašymus, pildant įvairius dokumentus, susipažįstant su bendradarbiais. Pašnekovė minėjo, kad jos, kaip vyriausiosios patrulės, veikla prasideda būtent šią savaitę. 

Ne vienas anksčiau kalbintas jaunas policijos pareigūnas yra minėjęs, kad apie šią profesiją svajojo nuo vaikystės ar mokyklinio suolo. Tokios romantinės gaidelės iš mūsų pašnekovės neišgirdome. „Taip jau susiklostė gyvenimo aplinkybės“, – šypsodamasi kalbėjo vyriausioji patrulė I. Strikulienė. Pokalbiui rutuliojantis toliau, paaiškėjo, kad policininko profesija vis dėlto „nenukrito iš dangaus“. Gimusi Kaune, mokėsi Saločių Antano Poškos vidurinėje mokykloje, jau dirbdama prieš porą metų neakivaizdiniu būdu Panevėžio kolegijoje baigė teisės studijas. Vienu iš dėstytojų buvo dabartinis rajono policijos komisariato vadovas Einis Kudžma. Studijuodama kolegijoje ji iš dėstytojų sužinojo apie puikias galimybes įsidarbinti policijoje. Tokia naujos profesijos perspektyva jauną moterį sudomino. Juolab kad įgijus aukštąjį išsilavinimą, įvadiniai policininko mokymai Lietuvos policijos mokykloje trunka tik šešias savaites. Turintiems vidurinio mokslo baigimo atestatą pirminis policininko mokymas tęsiasi devynis mėnesius. 

Vyriausioji patrulė I. Strikulienė atviravo, kad apsispręsti padėjo siūlomos socialinės garantijos ir užtikrinta darbo vieta. Mokslas nemokamas, apgyvendinama bendrabutyje, mokama stipendija, tad baigus mokslą trejus metus privalu atidirbti. Žinoma, vien noro tapti policininku neužtenka. Reikia pateikti pažymą apie sveikatos būklę, išlaikyti fizinio pasirengimo testą, organizuojamas motyvacinis pokalbis. „Jo metu sutariame, kuriame policijos komisariate planuojama įsidarbinti“, – pasakojo I. Strikulienė. 

„Manau, kad darbas bus įdomus, dinamiškas, naudingas visuomenei. Nuolat organizuojami tobulinimosi kursai, atsiveria galimybės kilti profesinės karjeros laipteliais“, – toliau kalbėjo pašnekovė. Ji pasidžiaugė, kad komisariato viršininkas E. Kudžma nuolat domėjosi, kaip būsimai pareigūnei sekasi mokslai. Irena minėjo, kad šešios savaitės mokymų tikrai neprailgo. Net apie 80 proc. laiko skiriama praktiniams mokymams ir profesiniams įgūdžiams formuoti. Daug dėmesio tenka mokymams, kaip reikia elgtis su ginklu. Buvo modeliuojamos įvairios gyvenimiškos situacijos, į kurias dažnai patenka pareigūnai. Tad teoriniams mokymams liko apie 20 proc. kursams skirto laiko. Baigus mokymus, rengiami egzaminai. Sėkmingai juos išlaikius, organizuojama iškilminga priesaikos davimo ceremonija. 

Tarnybą rajono policijos komisariate pradėjusi I. Strikulienė ketina užsiimti ir labdaros veikla – nori tapti „Maisto banko“ savanore. 

Rajono policijos komisariato Reagavimo skyriui vadovauja Andrius Bučinskas. Iš 25-ių skyriaus pareigūnų – 14 dailiosios lyties atstovių ir 11 vyrų. Viena pareigūnė – vaiko auginimo atostogose. 

Kartu su naująja pareigūne pokalbyje dalyvavusi Reagavimo skyriaus vyriausioji tyrėja Kristina Daunienė priminė, kad pats skyriaus pavadinimas pasako darbo kryptis. Reagavimo skyriaus pareigūnai pirmieji reaguoja į viešosios tvarkos pažeidimus, eismo įvykius, smurto artimojoje aplinkoje atvejus, kitus teisėtvarkos pažeidimus, pradeda ikiteisminius tyrimus. Skyriaus pareigūnai žino, kad didžiausias darbymetis prasideda, kuomet gyventojai gauna socialines išmokas. Ne paslaptis, kad pranešimų apie įvykius daugiau gaunama ir per priešpilnį bei prasidėjus pilnačiai. „Paprastai per parą sulaukiame iki 20 pranešimų, o pradėjus mokėti pašalpas ir vasaros metu – kur kas daugiau“, – sakė K. Daunienė. Tad darbo naujajai vyriausiajai patrulei I. Strikulienei ir jos kolegoms niekada nepritrūks.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.