Baseino trenerę „veža“ ir sportas, ir vanduo

Greta baigė kineziterapijos studijas, nes pati norėjo išsigydyti nugaros problemas. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

„Būtinai pakalbinkite Pasvalio baseino trenerę! Jauna, faina, atvažiuoja pas mus iš Panevėžio.“ Skaitytojo noras – mums įsakymas. Sulaukę gražių atsiliepimų, susitikome su Greta Levinaite – sportui atsidavusia dvidešimt trejų kineziterapeute iš Panevėžio. Darbo dienomis ją galite sutikti Pasvalio baseine, vedančią mankštas visiems – nuo kūdikių iki senjorų.

Vanduo – Gretos stichija 

– Iškart supratau, kad kineziterapija vandenyje – skirta man. Šią sritį mažai kas renkasi, bet mane „užkabino“, – pasakoja vandens mankštų trenerė. 

Kaip ir daugumą lietuvių, Gretą visada traukė vanduo, o atostogos be maudynių – ne atostogos. Sunku ir pasakyti, kodėl. Tai – tiesiog jos stichija.

Kineziterapeutės Gretos Levinaitės (viduryje) mėgstamiausia mankšta – kūdikių. Vandens nė kiek nebijantys mažyliai visada pakelia nuotaiką. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

„Kūdikių mankšta – man pati mėgstamiausia“, – šypsodamasi pripažįsta mergina. Nors labai myli vaikus, iš pradžių mankštinti mažus žmogiukus buvo nedrąsu – juk tai be galo atsakinga. Tačiau daug domėjosi, įgijo patirties ir dabar vandenyje besiturškiantys mažyliai visada pradžiugina. Padėjo ir patirtis – Greta mamai padėjo auginti mažesnius sesę ir brolį.

Tapo trenere, kad padėtų sau ir kitiems 

Greta Levinaitė gimė Panevėžyje, augo Akmenėje, o vėliau grįžo į gimtinę. Savo miesto kolegijoje prieš dvejus metus įgijo kineziterapeutės specialybę. „Pasilikau dėl santykių, dėl šeimos – nenorėjau niekur išvažiuoti, labai patinka čia“, – pripažįsta pašnekovė. Na, o studijomis žinios nesibaigia – žmogaus kūnu būsima trenerė domėjosi jau nuo paauglystės, studijuodama dirbo sporto klube, judėjimui ir šiandien skiria didelę dalį laisvalaikio – tiek praktiškai, tiek teoriškai. Šia kryptimi ir pasuko todėl, kad pati labai norėjo turėti sveiką kūną – išgydyti nugaros problemas, užspaustus nervus ir atsikratyti per didelio stuburo išlinkimo. 

Kūdikiams vandens mankšta padeda greičiau ir sveikiau augti, vystytis. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Pavyzdį matė nuo mažens – Gretos tėtis rūpinosi mityba ir lankė sporto salę. Kartu vesdavosi ir dukrą. Kai buvo maža, tik stebėdavo, kas vyksta. Geležys sužavėjo… Vaikystėje sunkiai sportuoti mama dar neleido, bet vos ūgtelėjo – pasuko tėčio pėdomis.

Į Pasvalio baseiną – ir iš Šiaulių 

Greta veda vandens mankštas visiems nuo kūdikių iki senjorų – tiek grupines, tiek individualias, taip pat ir sveikatinimo treniruotes sporto salėje. 

Darželio amžiaus vaikiukai dažniausiai mokosi plaukti pas kitą trenerį, o pas Gretą ateina su konkrečiomis problemomis – kojų, nugaros ar kitokiomis, ir treniruojasi pagal individualiai sudarytą gydomosios mankštos planą. Yra daug žmonių, besirenkančių stuburo mankštą. Dažniausia problema – išvarža, taip pat užspausti nervai, netaisyklinga laikysena, kuprelė, pečių juostos ar kojų skausmai… Sėdimas gyvenimo būdas daro savo. Na, o bendra AQUA mankšta – skirta visiems, tik trenerė dėl greitesnio tempo nerekomenduoja jos turintiems aukštą spaudimą. 

Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Šiuo metu pati populiariausia – būtent Gretos mėgstamiausia kūdikių mankšta. Gaila tik, kad dauguma kūdikių – ne iš Pasvalio. Kita vertus, džiugu, kad mūsų baseiną renkasi panevėžiečiai, biržiečiai, šiauliečiai… Kartu su mažaisiais, žinoma, būna ir mamytės. Tokia mankšta labai padeda vaikučio kvėpavimo sistemai ir visam kūnui greičiau vystytis, balansuoja raumenų tonusą. Vandens mankštos nauda – kaip ir paprastos, tik su papildomais bonusais. Kūdikiai mokosi ir nardyti: „Jie turi instinktą – vos atsiduria vandenyje, rankomis ir kojomis jau iriasi, moka plaukti. Mes ugdome, kad to įgūdžio neužmirštų ir nepradėtų bijoti vandens. Kūdikiai labai mėgsta vandenį, neturi baimės ir nardo drąsiai – ko ir ne kiekvienas suaugęs žmogus drįsta“, – pasakoja kineziterapeutė. 

Trenerė atskleidžia, jog baseino užimtumas vėsiuoju metų laiku – išties nemažas, tad susitarti individualios treniruotės laiką rekomenduoja iš anksto, o grupinėje mankštoje vietos atsiras visada. 

Būti sveikam nėra taip sunku 

– Baigusi kolegiją, ieškojau darbo. Mamos draugė iš Panevėžio važinėdavo į Pasvalio baseiną ir užrodė darbo skelbimą. Nieko negalvojau ir tiesiog nusiunčiau gyvenimo aprašymą. Studijuodama iškart žinojau, kad norėsiu dirbti šioje srityje, o ir praktiką atlikau „vandenyje“. Tad rizikavau – kas bus, tas bus. Net nesitikėjau būti priimta. Juk ir neprivažinėsiu kasdien. Bet kai paskambino, kad priėmė… Žiauriai apsidžiaugiau (šypsosi). O ir darbo diena prasideda tik vienuoliktą valandą – ryte dar spėju daug ką nuveikti ir pasportuoti. Ir baigiasi ne vėlai, apie šeštą“, – pasakoja Greta. Džiaugiasi ir jaunu baseino kolektyvu – per pertraukas yra su kuo pasikalbėti.

„Man šis darbas labai tinka. Atsikėlusi sveikai pavalgau ir važiuoju sportuoti – visas dienas, išskyrus trečiadienį. Grįžusi iš darbo, dar pasivaikštau. Nors ne visada (šypsosi). Atrodo, kad trenerė atsportuoja darbe, bet čia pati judu ne tiek ir daug, o mėgstu „rinkti“ daug žingsnių. Ir, aišku, geriu daug vandens (šypsosi)“, – savo sveikatos įpročius atskleidžia trenerė. 

Pasvalio baseiną pamėgo ukrainiečiai. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

„Dabar aplink daug sergančių. Per metus kartą ar du ir pati sergu – būna, perpučia. Žmonės kartais labai savęs gaili, bet aš labai siūlau grūdintis. Tikrai nereikia per daug prisirengti, kai dar nėra labai šalta. Ypatingų patarimų neturiu ir pati nieko tokio nedarau – būti atspariai padeda balansas, sveika mityba ir sportas“, – amžiną tiesą patvirtina kineziterapeutė Greta Levinaitė.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.