Priminė, kad gyvename smegduobių krašte

Pirmąją Naujųjų metų dieną kieme pastebėta „dovanėlė“ sodybos šeimininkės Danguolės Tamutienės ir jos anūkės nenudžiugino. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Po sniegingo laikotarpio plūstelėjusi pavasariška šiluma nutirpdė storą sniego apklotą, o požeminiai vandenys pildė ne tik šulinius, upes ir upelius, bet ir atvėrė dvi smegduobes Pasvalyje ir Pumpėnuose. Galbūt jų yra daugiau, pavyzdžiui, laukuose. Bet apie tai paprastai sužinome pavasarį, prasidėjus darbams.

Smegduobė atsivėrė toje pačioje vietoje 

Pasvalyje, Kęstučio gatvėje, gyvenančių Danguolės ir Ovidijaus Tamučių sodybos kieme, keli metrai nuo gyvenamojo namo, smegduobė atsivėrė tikriausiai pokšint šventiniams fejerverkams. Naujametinė „dovanėlė“ buvo pastebėta sausio 1-osios rytą. Ji sodybos šeimininkų pernelyg nenustebino. D. Tamutienė minėjo, kad toje pačioje vietoje smegduobė pavasarį veriasi jau kokį ketvirtą kartą. Beveik tokio pat dydžio. Pernai užpilus karstinę įgriuvą, sudėtas didelis akmenų kauburys, kurį sodybos šeimininkė papuošė gėlių vazonais. Naujametę naktį atsivėrus smegduobei, jie kartu su akmenims sugarmėjo į duobę. Maždaug metro skersmens smegduobės gylis neaiškus, nes piltuvo formos ertmę užtvėrė krisdami rieduliai. „Gal šį kartą duobę reikės statybiniu laužu užversti“, – svarstė D. Tamutienė. 

Smegduobė veriasi vis toje pačioje vietoje. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Sodybos šeimininkė pasakojo, kad atvažiavę „Pasvalio vandenų“ darbininkai apžiūrėjo šalia atsivėrusios smegduobės esantį nuotekų šulinėlį. Iš pradžių manyta, kad požeminiai vandenys išplovė smėlio juostą. Tačiau ši versija atkrito, nes nepažeistas nuotekų šulinėlis nebuvo užneštas smėliu. 

Tačiau labiausiai Tamučiams nerima kelia tai, kad 1999 metais statytas namas, anot pašnekovės jau keleri metai „vaikšto“ – skilinėja kampai, sienos. Pastebėta, kad tiesiai prieš smegduobę įdubusios ir namą juosiančios betoninės trinkelės. „Remontą darome vos ne kas pusmetį – pamatus tvirtiname, suskilinėjusias sienas užlyginame, nes kai kuriose vietose į plyšius net pirštus galima įkišti. Viename kambaryje grindys įlinkusios kokius aštuonis centimetrus“, – pasakojo D. Tamutienė. 

Anot pasvalietės, panašių bėdų turi ir kaimynai – skilinėja pastatų sienos, o netoliese prie garažo anksčiau taip pat buvo atsivėrusi smegduobė. Kai šioje vietoje kūrėsi gyvenamųjų namų kvartalas, jokių geologinių tyrimų nebuvo atlikta, tad nežinia, kokie gipso klodai žemėje glūdi, kuriuos paplauna požeminiai vandenys. Smegduobę apžiūrėjo Savivaldybės administracijos darbuotojai, Lietuvos geologijos tarnybos specialistai. 

Nedidelė įgriuva neįprastoje vietoje 

Pumpėnuose, Dūdiškių gatvės skersgatvyje duobę baigė atverti seniūnijos ekskavatorius. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Nebelabai kas ir beatsimena, ar iš viso kada nors Pumpėnų miestelyje buvo atsivėrusi smegduobė. Tad seniūnijos darbininko Dūdiškių gatvės skersgatvyje pastebėta nedidelio skersmens skylė pasėjo nerimą. Pavojinga vieta buvo aptverta „Stop“ juosta, pastatyti draudžiamieji kelio ženklai. Nuvažiavę į Pumpėnus, Dūdiškių gatvės skersgatvyje sutikome didelę seniūnijos ir Savivaldybės darbuotojų grupę. Po kiek laiko atriedėjęs Pumpėnų seniūnijos senutėlis ekskavatorius „patikrino“ smegduobės kraštų tvirtumą. Laimė, rezultatas nebuvo itin „įspūdingas“ – išmatavus įgriuvą, paaiškėjo, kad jos skersmuo viršija porą metrų, o gylis nesiekia nė metro (apie 80 cm).

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.