Urėdijų reformos planus vertins ir Seimo nariai

Vido DULKĖS asociatyvi nuotrauka.

Kaune vykusiame Lietuvos miškininkų sąjungos neeiliniame suvažiavime miškininkai nerado bendros kalbos su miškų reformą pristačiusiu aplinkos ministru Kęstučiu Navicku ir pagrasino jam streiku. „Valstiečių“ frakcijai priklausantis Seimo narys Jonas Jarutis, matyt, siekdamas sušvelninti situaciją, kovo 3 dieną Panevėžio rajono savivaldybėje buvo suorganizavęs diskusiją planuojamai miškų ūkio valdymo pertvarkai aptarti. Renginyje dalyvavo aplinkos ministras K. Navickas, Seimo nariai „valstiečiai“ – Povilas Urbšys, Raimundas Martinėlis, Audrys Šimas, aišku, ir J. Jarutis, taip pat Panevėžio apskrities rajonų ir Panevėžio miesto savivaldybių merai bei merų pavaduotojai, apskrities teritorijoje esančių urėdijų urėdai, miškininkai bei urėdijų administracijų darbuotojai.

Prieš susitikimo pradžią K. Navickas pasiskundė, kad nepavyko susišnekėti su minėto suvažiavimo dalyviais, visiškai negerbiančiais jo, ministro, ir nedelsdamas trumpai išdėstė reformos projekto, kuriam iš esmės jau pritarė Vyriausybė, svarbiausius tikslus.

Anot K. Navicko, vietoj dabar esančių 42 urėdijų įsteigus vieną įmonę su 25 padaliniais, daugiau uždirbs valstybė, nenukentės ir regionai.

Ministras tikino, kad reformos metu nebus išdalinti visiems urėdijų darbuotojams įspėjimų apie atleidimą iš darbo lapeliai. „Tūkstančiais darbuotojų niekas neatleidinės. Dėl reformos bus atleista iki 400 žmonių. Tačiau tai nebus miškininkai. Pirmiausia bus atleidžiami buhalteriai, apskaitininkai, teisininkai, urėdai, personalo vadybininkai. Nes būsimos įmonės padaliniuose tokios pareigybės nenumatytos. Visa apskaita ir administravimas vyks per bendrą sistemą“, – kalbėjo savivaldybių vadovų ir miškininkų kamantinėjamas K. Navickas.

Ministras negalėjo pasakyti, kaip bus atleidžiami minėti darbuotojai, naujiena jam buvo ir tas faktas, kad tik maža dalis urėdijų yra prisijungusios prie bendros elektroninės apskaitos sistemos. Jis tik neabejojo, jog po pertvarkos kasmet bus papildomai uždirbama po 14 milijonų eurų. Šis „faktas“ privertė gūžčioti pečiais visus diskusijos dalyvius.

Merų, urėdijų atstovų ir Seimo narių prašomas pateikti peršamos reformos pagrįstumą ne vizijomis, o realiais skaičiavimais, K. Navickas sakė, kad tokių duomenų jis neturi, nes šiuo klausimu „dirba darbo grupė“. Į kritiką, kodėl „debesų“ projektas taip skubiai pateiktas Vyriausybei ir pasieks Seimą, ministras pripažino, jog tai – pirmas žingsnis, vizija. Svarbiausia, kad Seimas panaikintų įstatymą, kuriuo įtvirtintas 42 urėdijų skaičius. Kai tai bus padaryta, ministerija galės pradėti vykdyti reformą ir tada atsiras realūs skaičiavimai.

Edvardas BALČIŪNAS

Visą straipsnį skaitykite 2017-03-21 „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.