Prekyba žmonėmis klesti ir dvidešimt pirmajame amžiuje

Nuo vienų didžiausių žmonijos istorijos juodųjų puslapių – juodaodžių vergų gabenimo į Ameriką prabėgo apie pusantro šimto metų. Tačiau jie atgyja ne tik aštraus siužeto filmuose, grožinės literatūros kūriniuose, iš kurių bene žymiausias – Harrietos Beecher Stowe „Dėdės Tomo trobelė“. Šiandien prekyba žmonėmis, pakeitusi savo metodus, kryptis ir rasę, klesti ne kur nors Afrikos džiunglėse, o savo technologiniais pasiekimais besididžiuojančioje Europoje. Nėra tikslių statistinių duomenų, kiek merginų iš neturtingų Rytų Europos šalių, taip pat ir Lietuvos, prievarta įdarbintos Vakarų Europos didmiesčių Raudonųjų žibintų kvartaluose ir pogrindiniuose viešnamiuose. Teigiama, kad prekyba žmonėmis, po narkotikų platinimo, yra pelningiausias gerai organizuotų nusikaltėlių verslas.

Šios didžiulės, jaunų žmonių likimus luošinančios nelaimės mastus galima pristabdyti aktyvia prevencine veikla. Pirmiausia, aiškinant merginoms, kad „skustagalviai“ ar inteligentais apsimetantys išvaizdūs jaunikaičiai veža jas dirbti ne modeliais ir ne į grožio salonus.

„Prekyba žmonėmis – atpažinti, padėti, užkirsti kelią“ – taip vadinasi bendra Lietuvos „Carito“ ir mūsų rajono Savivaldybės mokymų- diskusijos programa. Jos iniciatorė – Savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Žaneta Ginaitė. Balandžio ir gegužės mėnesiais ji kartu su savo kolege, vyriausiąja specialiste Laura Kavaliauskaite ir viešnia iš Panevėžio – Lietuvos „Caritas“ programos „Pagalba prostitucijos ir prekybos žmonėmis aukoms“ socialine darbuotoja Monika Murnikaite lankėsi Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijoje, Pasvalio Svalios ir Krinčino Antano Vienažindžio pagrindinėse mokyklose. Susitikimuose su 8–10 klasių moksleiviais buvo aiškinama, kaip jauni žmonės pakliūva į nusikaltėlių gaujų pinkles ir kokios būna skaudžios patiklumo bei naivumo pasekmės. Šių renginių metu mokiniams buvo dalijamos skrajutės, bukletai, atsakinėjama į dominančius klausimus.

Nusikaltėliai taikosi į labiausiai pažeidžiamus asmenis

Baigiamasis programos „Prekyba žmonėmis – atpažinti, padėti, užkirsti kelią“ renginys vyko birželio 2 d. Savivaldybės rūmų mažojoje salėje. Visų rajono seniūnijų socialinės darbuotojos, kai kurių mokyklų socialinės pedagogės, Grūžių vaikų globos namų darbuotojos susitiko su Panevėžio apygardos vyriausiąja prokurore Nida Grunskiene ir iš Kauno atvykusia minėtos Lietuvos „Caritas“ programos socialinio darbo koordinatore Justina Stakaityte. Susitikime taip pat dalyvavo Pasvalyje dirbantys Panevėžio apylinkės prokurorai Ieva Rondomanskaitė ir Mantas Jurkėnas.

Sveikinimo žodį taręs Savivaldybės mero pavaduotojas Povilas Balčiūnas sakė tikįs, kad specialistų pranešimai padės atskleisti prekybos žmonėmis problemos mastus ir kelius, kaip būtų galima jos išvengti. Beveik valandą Panevėžio apygardos prokuratūros vadovė N. Grunskienė kalbėjo apie tyrimus prekybos žmonėmis srityje: pateikė statistinių duomenų, aiškino nusikaltėlių naudojamas strategijas, atskleidė ikiteisminio tyrimo problematiką. Nuo 2006 metų bylas, susijusias su prekyba žmonėmis, nagrinėjančios vyriausios prokurorės buvo įdomu klausyti, kadangi kalbėdama ji pateikė konkrečių pavyzdžių.

Sigitas KANIŠAUSKAS

Visą straipsnį skaitykite 2016-06-11„Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.