Gaisrus gesins ir savanoriai ugniagesiai

Nuo šių metų sausio 1-osios įsigaliojo Priešgaisrinės saugos įstatymo pataisos, įteisinančios savanorišką ugniagesių veiklą. Nurodyta, kad ugniagesys savanoris yra 18–65 metų amžiaus fizinis asmuo, kuris pasirengęs savanoriškai dalyvauti gesinant gaisrus. Žinoma, jam bus būtinos gaisrų gesinimo žinios ir fizinis pasirengimas.

Savanoriai ugniagesiai padės jau dabar veikiančioms priešgaisrinės gelbėjimo pajėgoms gesinti gaisrus, atlikti pirminius žmonių ir turto gelbėjimo darbus, įgyvendinti gaisrų prevencijos priemones, taip pat vykdys vietos gyventojų švietimą šioje srityje.

Kadangi minėtos Priešgaisrinės saugos įstatymo pataisos priimtos dar 2014 m. lapkritį, buvo tikimasi savivaldybėse per metus sukurti ir savanorių ugniagesių struktūrą. Deja, negavus finansavimo, šis tikslas pernai nebuvo įgyvendintas. Galbūt tai pavyks padaryti šiemet.

Kaip teigė Pasvalio rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos viršininkas Saulius Matickas, lėšų tam reikės tikrai nemažai. „Apskaičiavome, kad vieno savanorio, dalyvausiančio gesinant gaisrus parengimas kainuotų mažiausiai 500– 600 eurų. Juk reikės žmogų apmokyti, patikrinti jo sveikatą, aprūpinti gaisrų gesinimui reikalingomis priemonėmis ir darbo apranga, apdrausti jį nuo nelaimingų atsitikimų. Be to, turės būti apmokėta už laiką, praleistą mokymosi metu ir darbą incidentuose. Dar neaišku, kas padengs šias išlaidas. Kol kas šią pareigą siūloma suteikti savivaldybėms“, – kalbėjo S. Matickas.

Norint tapti savanoriu ugniagesiu, dalyvaujančiu gesinant gaisrus, reikia pateikti prašymą Savivaldybės priešgaisrinei tarnybai, pasitikrinti sveikatą ir bendrąjį fizinį pasirengimą. Tada bus rengiami dvi savaites truksiantys mokymai. Po jų, išlaikęs egzaminą, žmogus gaus teisę tapti savanoriu ugniagesiu. Sutartis savanoriškai veiklai bus pasirašoma ketveriems metams. Vėliau ją bus galima pratęsti.

Savanoriui ugniagesiui, kuris jo tarnybos, darbo, mokslo ar studijų laiku nustatyta tvarka yra pakviestas ir dalyvauja gesinant gaisrą ar atlieka gelbėjimo darbus, yra išsaugoma darbo ar mokslo vieta. Tiesa, kas darbdaviui kompensuos nuostolius už tą laiką, kai pas jį dirbantis savanoris, palikęs darbo vietą, vyks gesinti gaisro, taip pat dar neaišku. Nereikia pamiršti ir to, kad savanoris ugniagesys porą kartų per metus turės dalyvauti planiniuose kvalifikacijos tobulinimo kursuose. Kitaip tariant – mokymuose ir pratybose su etatiniais savo komandos ugniagesiais.

Edvardas BALČIŪNAS

Visą straipsnį skaitykite 2016-03-15„Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

1 Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.