Soduose „ledas pajudėjo“ pirmadienį

Sodas 5-001Vakar Lietuvos versliniuose soduose prasidėjo rudeninių ir žieminių veislių skynimas. Tad po savaitės naujojo derliaus obuoliais bus užverstos visų didžiųjų prekybos tinklų parduotuvių lentynos. Kol kas ten netrūksta tik lietuviškų vasarinių veislių vaisių, kurių skynimas baigėsi jau prieš mėnesį.

Prognozuodamas būsimą šių metų derlių UAB „Aukštikalnių sodai“ direktorius Arvydas Paškevičius teigė, jog tikisi priskinti apie 3000 tonų rudeninių ir žieminių obuolių. „Tai yra maždaug daugiametis mūsų bendrovės sodų vidurkis. Todėl iš anksto nenusimename, kad nesulauksime rekordinio derliaus. Juk šią vasarą nebuvo idealių sąlygų nokti vaisiams. Birželį trūko šilumos, gegužę – drėgmės. Aiškiai matomos ir tokių gamtos išbandymų pasekmės: obuoliai šiemet smulkesni, be to, mažiau „nuspalvinti“. Lieka tikėtis, kad ir importinių vaisių prekinė išvaizda bus panaši“, – sakė 175 hektarus sodų turinčios bendrovės vadovas.

Beje, smulkesni ir žalesni šiemet buvo ir vasariniai obuoliai, kurių skynimą „Aukštikalnių sodai“ baigė rugpjūčio pradžioje. Tačiau visą jų derlių, sudariusį apie 130 tonų, pavyko realizuoti be jokių problemų, nes niekas pretenzijų dėl vaisių kokybės neturėjo.

Nepatyrė dėl to sunkumų ir UAB „Naradava“, pardavusi ar perdirbusi apie 100 tonų vasarinių obuolių. Ši, didžiausius sodus mūsų rajone turinti bendrovė rudeninių ir žieminių obuolių skynimą taip pat pradėjo. Jos direktorius Aloyzas Grygalis prognozuoti, koks bus derlius, kol kas nedrįsta. „Dėl sausros vaisiai šiemet mažesni, taip pat mažiau ir sveria. Bet galbūt jų yra daugiau nei ankstesniais metais. Tad spėlioti, koks bus derlius, manau, beprasmiška“, – aiškino A. Grygalis.

Edvardas BALČIŪNAS

Visą straipsnį skaitykite 2015-09-08 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.