Į Ukrainą nuvežė pasiūlymą draugauti

Ukraina (3)

Su mūsų rajono Savivaldybe bendradarbiavimo sutartis pasirašiusių, susidraugavusių ir susigiminiavusių Europos šalių savivaldybių sąraše netrukus turėtų atsirasti dar viena partnerė. Neseniai iš Ukrainos grįžę Pasvalio krašto pasiuntiniai – rajono mero pavaduotojas Povilas Balčiūnas ir Lėvens pagrindinės mokyklos anglų kalbos mokytojas ukrainietis Volodymyr Bilobrovko – viešėjo Žytomyr srities Liubar mieste. Ten jie nuvežė pasiūlymą užmegzti draugystės ir bendradarbiavimo ryšius ir sulaukė nuoširdaus pritarimo. Dabar belieka rengti sutarties projektą ir laukti iškil-mingo jos pasirašymo momento.
Bet pirmiausia – didvyriškai už savo laisvę ir nepriklausomybę kovojančioje Ukrainoje viešėjusių pasvaliečių Povilo Balčiūno ir Volodymyr Bilobrovko įspūdžiai.
– Ukrainiečių patriotizmas ir ryžtas apginti savo šalį nuo į jos žemes besikėsinančio agresoriaus juntamas kiekviename žingsnyje, – teigia Povilas Balčiūnas. – Kaimuose ir miesteliuose prie daugelio pastatų iškeltos Ukrainos vėliavos. Jų spalvomis – mėlynai ir geltonai – nudažyti tiltų turėklai, pakelių stulpai, namų langinės, kai kur – net pastatų sienos. Kasdien matydavome daugybę automobilių, papuoštų Ukrainos vėliavėlėmis. Pas mus jų tiek nebūna net per Europos ar Pasaulio krepšinio čempionatus. Ukrainos policijos mašinos į gatves niekada neišvažiuoja be savo valstybės vėliavėlės. O keliuose jie patruliuoja ir dieną, ir naktį. Pakelėse ir miestuose labai daug stendų, kuriuose šviečia žodžiai: „Šlovė Ukrainai“, „Už vieningą Ukrainą“, „Kovokit ir nugalėsit. Dievas jums padės“. Netrūksta ir kitokių plakatų – kandžiai ir ironiškai pašiepiančių agresorius. Ypač daug prakeiksmų siunčiama Rusijos prezidentui V. Putinui. Ukrainiečiai, kurių tūkstančiai galvas paguldė kovoje su agresoriumi, kitaip apie jį kalbėti nebegali. Originaliu suvenyru tapo tualetinis popierius su V. Putino, V. Janukovičiaus atvaizdais. Pusdienį teko paviešėti Ukrainos sostinėje Kijeve. Separatistų inicijuotų, tačiau neteisėtų rinkimų Donecke ir Luganske išvakarėse Maidano aikštėje vyko mitingai, į kuriuos plūdo minios žmonių pasiklausyti ką pasakoja iš Donecko atvykę kovotojai. Ten iš pirmų lūpų galima išgirsti, kas iš tiesų vyksta Rytų Ukrainoje, kokie yra tikrieji daugelio tų vietų gyventojų norai ir troškimai. Mitinge girdėjom ir motinų, kurių sūnūs žuvo Donecke, pasisakymus – jie jaudino iki širdies gelmių. Aikštėje dega žvakelės žuvusių laisvės gynėjų atminimui. Jos sustatytos taip, kad liepsnelės susilieja į žodžius „Šlovė Ukrainai.

Zina MAGELINSKIENĖ

Visą straipsnį skaitykite 2014-11-25„Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.