Užsukantys į Pasvalio turgų neabejotinai pastebėjo greta mėsos paviljono įsikūrusį kioksą, nuo kurio sklinda malonus rūkytos žuvies kvapas. Jis čia atsirado rugsėjo pabaigoje ir jau spėjo privilioti nemenką nuolatinių pirkėjų būrį.
Naujoji prekybos vieta priklauso Andriui Maskoliūnui, kuris kartu su žmona Violeta prieš trejus metus Talačkoniuose įkūrė parduotuvę-rūkyklą „Žuveliokai“.
– Plėtrą paskatino mus pasiekusios kalbos, kad vyresniems žmonėms sunku patekti pas mus į Talačkonius, o samdyti, kad dėl vienos žuvies kas nors vežtų į už kelių kilometrų nuo Pasvalio esančią parduotuvę – neapsimoka. Turgų pasirinkome neatsitiktinai. Čia prabėgo visa mano vaikystė, čia 25-erius metus dirba mano mama, todėl rinkomės vietą ne šalia prekybos centro, o turguje. Žmonės kiek primiršo šią vietą, tačiau kai oras geras, čia taip pat verda gyvenimas, – tikina Andrius Maskoliūnas.
Skirtingi skoniai
Talačkoniuose veikianti parduotuvė-rūkykla „Žuveliokai“ turi gausų gerbėjų ratą. Čia nusipirkti ką tik išrūkytos, dažniausiai dar šiltos žuvies sustoja ir keliaujantys „Via Baltica“, ir aplinkinių rajonų gyventojai. Žinoma, ir pasvaliečiai.
– Esame šalia judraus kelio, kuriuo važiuoja daugybė žmonių. Dauguma keliautojų save lepina brangesne žuvimi. Unguriai, šamai, upėtakiai – prekės, kurios ilgai neužsilaiko ant prekystalio. Turguje viskas kitaip. Žmonės įpratę čia ieškoti ko nors pigesnio, tad siūlome paprastesnį asortimentą. Žinoma, yra ir brangesnių žuvų, bet jas turgaus lankytojai renkasi rečiau, – pasakoja Andrius.
Naujienos ir planai
Skirtingai nei Talačkoniuose, tris kartus per savaitę turgaus dienomis Pasvalyje veikiančiame paviljone galima nusipirkti ne tik rūkytos žuvies.
– Savo pirkėjams pasiūlėme (jau matome, kad šis žingsnis pasiteisino) ir šaldytos žuvies produktų. Pasirinkimas didelis – nuo šaldytų pirštelių iki sterkų filė ir pan. Taip pat esame labai laimingi, jog pasvaliečiai atrado bei įvertino mūsų pačių sūdomas silkes bei skumbres. Jomis prekiaujame tik turguje, – džiaugėsi verslininkas.
Andrius Maskoliūnas pasakoja, jog trys prabėgę metai buvo kupini iššūkių. Pradėję nuo mažytės „kamurkės“ jie išplėtė ir rūkymo, ir prekybos patalpas, atidarė savo gaminių skyrių Pasvalio turguje, sukūrė dvi papildomas darbo vietas.
– Pamažu atsiranda pasididžiavimo jausmas tuo, ką padarėme. Ir, tiesą pasakius, sustoti neketiname. Turime nemažai klientų, kurie pas mus atvyksta iš aplinkinių rajonų. Planuose – didesnis fabrikėlis, kurio produkcija būtų vežiojama po visą Aukštaitiją, – ambicingais planais dalinasi Andrius.