Chirurgui darbe padeda ir žemaitiškas užsispyrimas

Pasvalio ligoninės chirurgijos ir traumatologijos skyriuje dirba chirurgas Nerijus Ubartas. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Nuo rugpjūčio 19-osios Pasvalio ligoninės chirurgijos ir traumatologijos skyriuje dirba chirurgas Nerijus Ubartas. Šių metų pabaigoje 38-ąjį gimtadienį švęsiantis medikas į naują darbovietę važinėja iš Biržų. Iš anksto telefonu tariantis dėl pokalbio, Nerijus prisipažino, kad sunku rasti laisvą valandėlę, nes daug laiko tenka praleisti operacinėje. Juolab kad skyriaus vedėjas Rimantas Petrulis atostogauja.

Pirmadienio popietę pusvalandį trukęs pašnekesys su N. Ubartu panėšėjo į šveicariško laikrodžio tiksėjimą – jaunas chirurgas tiksliai, aiškiai ir konkrečiai kalbėjo ką ir kaip dirba. Tą dieną jis jau buvo spėjęs išoperuoti kirkšnies išvaržą, išpjauti lipomą – minkštą, gerybinį riebalinio audinio darinį. Nuo darbo pradžios Pasvalio ligoninėje chirurgas jau išoperavo penkis apendiksus, deja, keliems pacientams teko amputuoti kojas bei atlikti daug kitų planinių ir vadinamųjų ekstra – skubių operacijų. 

Naujasis Pasvalio ligoninės kolektyvo medikas – chirurgas Nerijus Ubartas – grynakraujis žemaitis, gimęs ir augęs turtingą istoriją menančiame Varnių mieste (Telšių r.). Pašnekovas sakė, kad gydytoju svajojo būti jau nuo šeštos klasės. Ir šio tikslo siekė kaip tikras žemaitis – užsispyręs, nekreipdamas dėmesio į aplinkinių skeptiškus pastebėjimus. Iš Nerijaus artimųjų tik senelis yra buvęs felčeriu. Tačiau pašnekovas nemano, kad tai turėjo lemiamos įtakos renkantis būsimą profesiją. Baigęs tuometę Varnių Motiejaus Valančiaus vidurinę mokyklą (nuo 2006 m. – gimnazija), Nerijus įstojo į Kauno medicinos universitetą, kuris, baigiant studijas, virto Lietuvos sveikatos mokslų universitetu. 

Iki atvykstant į Biržus N. Ubartas dirbo Klaipėdos universitetinėje, Kėdainių, Biržų ligoninėse. Į Aukštaitiją chirurgas pateko kaip meilės emigrantas. Šiemet jis susituokė su savo išrinktąja Ermina, kuri taip pat dirba medicinos srityje. 

Pašnekovas tikino, kad pirmiausia esąs praktikos, o ne teorijos žmogus. Ypač daug naudingos praktikos gavo uostamiesčio universitetinėje gydymo įstaigoje, kurioje dirbo beveik trejus metus. Per parą tekdavo atlikti net po 4–5 operacijas, dažniausiai – naktimis. „Storųjų žarnų navikai, žarnų nepraeinamumai, prakiurę skrandžiai… Man nereikėdavo dešimt kartų rodyti, ką vienu ar kitu atveju daryti“, – kalbėjo Nerijus. Jis prisiminė pirmą savarankiškai atliktą sudėtingą kirkšnies išvaržos operaciją. Jas operuoja laporoskopu, o didesnes – įprastu būdu. Pirmą kirkšnies išvaržos laporoskopinę operaciją Pasvalio ligoninėje atliko dar balandžio mėnesį, kuomet pavadavo skyriaus vedėją R. Petrulį. 

Naujos gydytojų kartos atstovas sakė, kad pirmenybę skiria moderniems gydymo metodams, tad dauguma operacijų, jei įmanoma, atlieka laporoskopu. Šiuo įtaisu išpjauna ne tik apendiksą, bet ir užsiuva skrandžio opas. Nors šis operavimo metodas naudojamas nebe pirmi metai, turbūt dar ne vienam pacientui jis skamba nesuprantamai ir kiek bauginančiai. N. Ubartas populiariai paaiškino, kad nereikia daryti pilvo pjūvio. Operacija atliekama per kelias mažas angeles įvedus plonus manipuliatorius. Naudodamasis optine sistema, chirurgas visus atliekamus operacinius veiksmus stebi ekrane. Daugybę tokių operacijų atlikęs N. Ubartas jau turi sukaupęs pakankamai įgūdžių. „Liaudiškai tariant, būna daug krapštymosi, bet tai mėgstu daryti“, – šypsodamasis tikino chirurgas. Kadangi pašnekovas prabilo apie šios srities gydytojams itin reikalingą savybę, pasiteiravome, kokių dar reikia geram chirurgui. Nerijus sakė, kad būtina didžiulė dėmesio koncentracija, pasitikėjimas savimi, nes sprendimus reikia priimti greitai. Juolab kad visos vadinamosios ekstra operacijos yra savitos. Tačiau pernelyg skubėti irgi nevalia. Gydytojas akcentavo tam tikrų nusistovėjusių chirurginių operacijų principų laikymąsi. Priešingu atveju gali tekti iš naujo daryti operaciją. „Būna operacijų, kai chirurgui patogiau daryti didelį pjūvį. Aš to nedarau, nes pacientui teks gyventi su dideliu randu. Kad ir, pavyzdžiu, paprasti apgamai turi būti išpjauti estetiškai, kad žmogus nejaustų diskomforto“, – toliau apie chirurgo darbą pasakojo N. Ubartas. Skaitytojas turbūt suprato, kad naujasis Pasvalio ligoninės chirurgas operacijas atlieka itin kruopščiai. Chirurgas N. Ubartas akcentavo, kad Pasvalio ligoninės operacinėje skubos tvarka gali atlikti praktiškai visas pilvo operacijas. 

Kalbėdamas apie savo mėgstamą darbą N. Ubartas net kelis kartus akcentavo, kad jam visi pacientai vienodi. Tad ir visiems, ar aukštas pareigas užimančiam valdininkui, ar bedarbiui, aiškina tą patį. 

Po įtempto darbo ligoninėje chirurgas pailsi užsiiminėdamas jėgos sportu – kilnoja svarmenis. Dažnai važinėja į Klaipėdą, kur gyvena sūnus Gabrielius iš pirmosios santuokos. Medikas žino, kad aštuonerių metų berniukui ypač dabar reikia tėvo dėmesio ir bendravimo. Jei lieka laisvo laiko, mėgsta žiūrėti filmus. Puikiai anglų kalbą mokantis medikas juos žiūri originalo kalba.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.