„Ustukių malūno“ girnos nuolat didina apsukas

Šeimos verslo patirtis perduodama iš kartos į kartą. Prie „Ustukių malūno“ produkcijos pavyzdžių – pirmasis bendrovės vadovas Giedrius Uždavinys (kairėje) ir iš jo vadovo vairą perėmęs sūnus Kipras
Uždavinys.
Autoriaus nuotr.

Gali dar labiau plėsti gamybą 

Iš pasvalietiškų verslo įmonių, UAB „Ustukių malūnas“ produkcija, ko gero, labiausiai pasklidusi po Europą. Ustukiuose pagamintų įvairaus skonio ir formų trapučių pirkėjas randa ne tik Lietuvos, bet ir Latvijos, Ukrainos, Lenkijos, Čekijos, Danijos, Nyderlandų, Belgijos, Ispanijos, Portugalijos, Turkijos prekybos centruose.

Nuo 1992-ųjų metų veikiančio „Ustukių malūno“ naujas istorijos puslapis buvo atverstas prieš dvejus metus. 2022-ųjų lapkritį Ustukiuose atidarytos naujos modernios gamybinės patalpos. Į jas perkelta beveik visa įmonės produkcijos gamyba. Šalia, kaip vietos gyventojai vadina, „Uždavinio trapučių fabriko“ nuo ankstyvo ryto iki vakaro išsirikiavę automobiliai byloja, kad jame darbas darbą veja. Ne tik darbo dienomis, bet ir šeštadieniais, o retkarčiais – net sekmadieniais. Dažnai matyti ir prie prekių pakrovimo rampos sukantys sunkiasvoriai vilkikai. Visi šie išoriniai ženklai byloja, kad „Ustukių malūno“ girnos sėkmingai sukasi. 

Susitikę su „Ustukių malūno“ direktoriumi Kipru Uždaviniu kalbėjomės ne tik apie gamybos procesą, rinkų paieškas, bet ir apie įmonės veiklos filosofi ją, kurioje didelis dėmesys skiriamas darbuotojams. Pašnekesį pradėjome nuo naujų gamybinių patalpų statybos. „Ustukių malūno“ vadovas pasidžiaugė, kad šis procesas vyko sklandžiai. Ant stogo sumontuotos saulės elektrinės pagamina apie ketvirtadalį reikalingos elektros. 

Įprastas vaizdas prie „Ustukių malūno“ produkcijos pakrovimo rampos. Autoriaus nuotr.

Dabar naujasis fabrikas kartu su prijungtu senuoju pastatu, kur kadaise buvo „Pavasario“ kolūkio kontora, užima apie 3 tūkst. kv. m ploto. Taigi dabar Ustukiuose gaminama beveik visa malūno produkcija, kurios asortimentas nuolat plečiamas ir atnaujinamas atsižvelgiant į klientų poreikius. 

Direktorius K. Uždavinys paaiškino, kad Ustukiuose veikia trys trapučių gamybos linijos – mini, seniausiai gaminamų standartinių apvalių ir glaistytų trapučių. Įmonė dirba dviem pamainomis po 12 valandų nuo 6 iki 18 val. Net sekmadienį retai kada būna išeiginė. Vadovas sakė, kad esant itin dideliam poreikiui, kartais tenka dirbti ir naktį. 

Direktorius minėjo, kad Ustukiuose per parą pagaminama iki 90 tūkst. pakelių įvairios produkcijos. Tačiau tai toli gražu ne „lubos“. „Reikalui esant pajėgumus galima greitai išplėsti“, – tvirtino K. Uždavinys. 

Ustukietis Norvydas Vadeikis iš visų darbuotojų gyvena arčiausiai darbovietės. Autoriaus nuotr.

Maždaug pusė „Ustukių malūno“ pagamintos produkcijos parduodama Lietuvoje. Jos galima rasti ne tik didžiausiuose prekybos centruose. 

Jau minėjome, kokiose šalyse galima rasti „Ustukių malūno“ produkcijos. Bet nebūtinai paženklintos įmonės logotipu. „Gavę užsakymų, pagal norimą dizainą užsakome privačias etiketes“, – toliau aiškino K. Uždavinys.

Eksportas neįsivaizduojamas be dalyvavimo tarptautinėse parodose 

Sėkminga įmonės veikla, jos produkcijos eksportas neįsivaizduojamas be dalyvavimo tarptautinėse parodose, mugėse. „Ustukių malūno“ siūlomi produktai pristatomi didžiausiose ir populiariausiose tarptautinėse parodose. Iš jų bendrovės direktorius K. Uždavinys minėjo vasarį Kelne (Vokietija) organizuojamą didžiausią pasaulyje saldumynų ir užkandžių parodą ISM. Nyderlandų sostinėje Amsterdame gegužę vyksta tarptautinė specializuotų prekių ir privačių etikečių paroda PLMA. Spalio mėnesį vykstama į kas dvejus metus Kelne ir Paryžiuje rengiamas tarptautines maisto pramonės parodas ANUGA ir SIAL. ANUGA paroda Kelne rengiama nuo 1924 m., o SIAL Paryžiuje – nuo 1964 m. 

„Ustukių malūno“ vadovas K. Uždavinys pripažino, kad įsitvirtinti rinkoje sudėtinga dėl didelės konkurencijos. Šis procesas užtrunka nemažai laiko. 

Reaguoja į naujas tendencijas ir madas 

Dalyvavimas populiariose tarptautinėse maisto pramonės parodose padeda greičiau reaguoti į rinkos pokyčius. 

Pavyzdžiui, pastaruoju metu itin populiarėja daug baltymų, skaidulinių medžiagų turintys produktai. Jų daug siūlo ir „Ustukių malūnas“, žinoma, nenutraukdamas ir per dešimtmečius pirkėjų pamėgtų įprastų produktų gamybos. 

„Turi padaryti tai, ko kiti nepasiūlo dėl įvairių priežasčių. Tik tokiu atveju atsiranda galimybė įlįsti į lentyną, kuri visą laiką būna pilna. Naujas produktas turi būti ir skanus, ir naudingas“, – aiškino buvęs įmonės vadovas Giedrius Uždavinys, dabar užsiimantis technologiniais naujų produktų kūrimo procesais. 

Investuodami nori grąžos 

„Malūnas šiandien – ne tik girnos!“ Toks užrašas ženklina kai kurias trapučių pakuotes. Išties įmonės sėkmė labai daug priklauso nuo darbuotojų motyvacijos, susitelkimo siekti puikių rezultatų. Tai pokalbyje ne kartą akcentavo „Ustukių malūno“ vadovas K. Uždavinys. 

Įmonėje kartu su administracija yra per 60 darbuotojų. Dalies aukštos kvalifi kacijos technologų, gamybos vadovų, vadybininkų teko ieškoti kituose miestuose ir rajonuose. Tad „Ustukių malūno“ kolektyvo nariais tapo panevėžiečiai, vilniečiai, rokiškėnai. Kai kurie iš jų dirba nuotoliniu būdu. Gamybinėse patalpose sutiksi daugiau dailiosios lyties atstovių, o sandėliuose, kur reikia daugiau fi zinės jėgos, dominuoja vyrai. 

Pirkimų vadovė Asta Šivickė į Ustukius važinėja iš Panevėžio. Autoriaus nuotr.

Direktorius minėjo, kad pastaruoju metu įmonėje dirba vien mūsų šalies piliečiai. K. Uždavinys kalbėjo, kad darbuotojams stengiamasi sukurti kuo geresnes darbo sąlygas. Juolab kad gamybinėse patalpose praleidžiama daug laiko. Tad daug investuota, kad tiek gamybinės, tiek buitinės patalpos būtų jaukios. Įrengti šiuolaikiški persirengimo kambariai, virtuvėlės, dušai. Kiekvienam darbuotojui, anot vadovo, stengiamasi rodyti dėmesį, ir to paties tikimasi iš jų. Direktorius akcentavo komandinio darbo principą.

Kita svarbi darbuotojų motyvacijos dalis – atlyginimai. Gerai dirbantieji skatinami, atveriamos galimybės siekti aukštesnių pozicijų. 

Norima, kad atėję darbuotojai nebūtų vienadieniai prašalaičiai. Pašnekovas pripažino, kad neišvengiama ir klaidų. „Kuo ilgiau žmogus dirba, tuo labiau mažėja klaidų tikimybė“, – kalbėjo K. Uždavinys.

Nors įmonėje darbuotojų kaita nėra didelė, tačiau naujų kolektyvo narių paieška tampa nemažu iššūkiu. Norintieji įsidarbinti supažindinami su darbo sąlygomis ir išaiškinami vadovų lūkesčiai. 

Pakalbinome kelis sutiktus darbuotojus. „Net nežinau, ką ir atsakyti. Tiesiog patinka pats gamybos procesas ir čia gerai jaučiuosi“, – kalbėjo pamainos meistrė pasvalietė Violeta Miknevičienė. Ji įmonėje dirba jau beveik 11 metų.

Pamainos meistrė pasvalietė Violeta Miknevičienė „Ustukių malūne“ dirba jau beveik vienuolika metų. Autoriaus nuotr.

Penkerius metus darbininko, žaliavos maišytojo pareigas sąžiningai ir kruopščiai atlieka ustukietis Norvydas Vadeikis. Jaunuolis gyvena vos už kelių šimtų metrų nuo darbovietės. Jis taip pat tikino esąs patenkintas darbu, juolab kad gamykla kone pašonėje. 

Metus „Ustukių malūne“ dirbanti pirkimų vadovė Asta Šivickė kiekvieną dieną į darbą važinėja iš Panevėžio. „Čia gaminamas sveikas, gardus maistas, vadovauja sumanus, geras direktorius“, – šypsodamasi tikino pirkimų vadovė A. Šivickė. Ji prisipažino, kad labiausiai mėgsta tradicinius kukurūzų trapučius. 

„Aš taip pat labiau esu tradicinio skonio mėgėjas, tad pirmiausia skanauju grietinės, svogūno skonio traškučius“, – šyptelėjo „Ustukių malūno“ direktorius Kipras Uždavinys, paklaustas, ką pats labiausiai mėgsta iš įmonėje gaminamų produktų.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.