Pasvalio kapinėse statomas kolumbariumas

Kolumbariumą suprojektavo architektas Kęstutis Klivečka. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Lietuvoje vis didesnį populiarumo pagreitį įgauna palaikų kremavimas ir urnos su mirusiojo pelenais laidojimas kolumbariumuose. Tai specifi nės kapavietės, kurios yra ne žemėje ir statomos pastato sienos principu. Statinį sudaro mažos nišos, skirtos laikyti urnoms su mirusiųjų pelenais.

Kasmet norinčiųjų kremuotis daugėja, todėl ši laidojimo paslauga vis populiarėja. Tokia kapavietė nereikalauja priežiūros, tai ypač aktualu į užsienį išvykusiems giminaičiams, kurie neturi galimybių periodiškai prižiūrėti savo artimųjų kapų. Ne išimtis ir Pasvalys, gyventojai jau daug metų laukė kolumbariumo statybų. 

Pasvalio rajono savivaldybės administracija, įgyvendindama Pasvalio rajono savivaldybės 2024– 2030 metų strateginio plėtros plano priemonių planą, Pasvalio miesto kapinėse, esančiose Dvareliškių g. 1, jau pradėjo kolumbariumo statybos darbus. 

Iki lapkričio 1-osios kapinėse planuojama įrengti 48 vietas urnoms su mirusiųjų palaikais laikyti.

Kolumbariumo projekto autorius – architektas Kęstutis Klivečka. „Kapinėse statomame trijų aukštų kolumbariume dabar bus įrengtos 48 laidojimo nišos urnoms su mirusiųjų palaikais laikyti bei lentynėlėmis žvakutėms uždegti. Planuojama pastatyti suoliukus, teritorija bus išgrįsta trinkelėmis, apželdinta. Viena kolumbariumo niša galės tapti visos šeimos kapaviete, kurioje tilps 4–5 urnos. Visos nišos bus užrakinamos specialiu užraktu. Kolumbariumo antkapių fasadinė pusė bus iš granito, jis pasižymi savo ilgaamžiškumu. Mirusiųjų urnų laikymas kolumbariume nieko nekainuos, giminaičiams tereikės pasirūpinti palaidotų artimųjų inicialų išgraviravimu ant nišose įrengtų lentelių“, – apie Pasvalio kolumbariumo statybas pasakojo architektas Kęstutis Klivečka. 

48 laidojimo nišų kolumbariumą planuojama užbaigti iki lapkričio 1-osios, statybos darbus atlieka UAB „Svalex“. Kolumbariumo įrengimo sąmata – 58 000 Eur. 

Jeigu bus poreikis, statybų plėtra Pasvalio kapinėse vyks iki 2030 metų, tuomet kolumbariumą sudarys iš viso 225 laidojimo nišos.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.