Norite gauti TLK kompensaciją dantų protezavimui? Jums tereikia atvykti į odontologijos kliniką

Remiantis statistika, net trečdalis vyresnio amžiaus mūsų šalies gyventojų yra praradę dauguma ar net visus dantis. Dantų trūkumas kenkia ne tik šypsenos estetikai ir trikdo socialines funkcijas, bet ilgainiui sukelia įvairias sveikatos problemas ir neigiamai veikia žmogaus gyvenimo kokybę. Tačiau vis dar daug dantų netekusių žmonių nesikreipia į gydytojus. Dažniausios to priežastys – baimė, netiksli informacija iš draugų, artimųjų ar interneto ir nepakankami finansiniai ištekliai. Pensijinio amžiaus žmonės neretai neturi dantų atkūrimui reikiamos sumos ar tiesiog vengia didelių išlaidų. 

Klinikos „Panevėžio odontologai“ vadovas Dainius Kisielius sako, kad nors beveik kiekvienas pensijinio amžiaus asmuo dantų protezavimui gali gauti teritorinių ligonių kasų (TLK) kompensaciją, dažnas jų to nežino. „Žmonės galvoja, kad norint gauti kompensaciją, reikės laukti ilgus metus. Taip pat manoma, kad susimokėti už protezavimą reikės patiems, o ligonių kasos pinigus grąžins tik po kelių metų. Tuo tarpu, atvykus į kliniką, kompensacijos gavimo patvirtinimui prireiks vos kelių minučių, dantų atkūrimą galėsime pradėti iš karto, o jį pabaigus, pinigus klinikai perves ligonių kasos“, – sako pašnekovas.

Pasak D. Kisieliaus, varbu žinoti ir tai, kad iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšų apmokamą protezavimą galima atlikti ne tik gydymo įstaigoje, kurioje asmuo yra prisirašęs, bet ir kitose viešosiose ir privačiose medicinos įstaigose, kurios turi sutartį su teritorine ligonių kasa dėl šių paslaugų teikimo bei apmokėjimo. Klinika „Panevėžio odontologai“ yra pasirašiusi sutartį su TLK, todėl asmenims, kuriems sukako senatvės pensijos amžius, vaikams iki 18 metų, asmenims, pripažintiems nedarbingais arba iš dalies darbingais ir asmenims, kuriems buvo taikytas gydymas dėl burnos, veido ir žandikaulių onkologinės ligos, šiose klinikose suteiktos dantų protezavimo paslaugos gali būti kompensuojamos PSDF lėšomis.

Kaip vyksta kompensacijos gavimo patvirtinimas

„Atvykus į kliniką dėl dantų protezavimo, gydytojas odontologas įvertins Jūsų dantų būklę, protezavimo pagrįstumą ir sveikatos paslaugų informacinėje sistemoje patikrins, ar Jums priklauso šios paslaugos kompensavimas. Atsakymą sužinosite iš karto, ir jeigu atitinkate VLK patvirtintus kriterijus, galėsime nelaukiant pradėti pasiruošimą dantų atkūrimui. Dantų protezavimas turi būti atliktas per 3 metus nuo teisės į kompensuojamas paslaugas įgijimo. O praėjus 3 metams nuo  protezavimo paslaugų kompensavimo dienos, kompensuojamas dantų protezavimo paslaugas galėsite gauti pakartotinai“, – aiškina klinikos „Panevėžio odontologai“ administratorė Skaistė Šimėnienė.

Pasak pašnekovės, dantis protezuojantis gydytojas turi pasiūlyti tokius dantų protezus, kuriais būtų atkurta Jūsų kramtymo funkcija, o Jūs galėsite pasirinkti geriausiai atitinkančius Jūsų poreikius bei lūkesčius. Tuo atveju jeigu Jūsų pasirinkto dantų protezavimo metodo kaina viršis ligonių kasų kompensuojamą sumą, kainų skirtumą reikės susimokėti Jums pačiam. 

„Šiuo metu dantų protezavimo kompensuojamoji suma gali būti iki 670,39 Eur, o jeigu asmuo neturi dantų ilgą laiką, todėl sunykęs jo apatinis žandikaulis ir 4–6 dantų srityje kaulo yra mažiau nei 12 mm, gydytojų konsiliumo sprendimu – iki 2062,70 Eur. Jeigu gydytojas odontologas, įvertinęs Jūsų dantų ir žandikaulio kaulo būklę nuspręs, kad galėtumėte pretenduoti į didesnę kompensaciją, būsite siunčiamas į konsiliumą. Jam patvirtinus didesnės kompensacijos skyrimą, parengsime dantų atkūrimo planą ir pradėsime gydymą“, – sako S. Šimėnienė.

Prarastų dantų atkūrimo galimybės: nuo plokštelių iki ant implantų fiksuojamų neišimamų protezų

Pigiausias prarastų dantų atkūrimo būdas – išimama dantų plokštelė. Dažniausiai ją renkasi vyresnio amžiaus žmonės. Nors šis protezas nėra itin komfortiškas ir pilnai neatkuria kramtymo funkcijos, jo privalumas – nedidelė kaina. Protezuojant dantis šiuo metodu daugeliu atvejų pakanka TLK skiriamos 670,39 Eur kompensacijos.

Norintiems jaustis komfortiškiau siūloma išimamą protezą lokatorine sistema fiksuoti ant 2 implantų. Taip užtikrinamas didesnis protezo stabilumas ir užtikrinamas geresnis kramtymas. Viršutinio žandikaulio plokšteliniai protezai laikosi gana stabiliai, o didesnį diskomfortą dažniausiai kelia išimamos apatinio žandikaulio plokštelės, todėl dažniau ant implantų fiksuojamu protezu atkuriamas apatinis žandikaulis. Tačiau lokatorine sistema gali būti protezuojamas ir viršutinis žandikaulis. Dantų atkūrimo šiuo metodu kaina taip pat gana ekonomiška – nuo 2060 Eur vienam žandikauliui, tad TLK kompensacijos pakanka padengti nemažai išlaidų daliai.

Efektyviausias daugumos ar visų prarastų dantų atkūrimo būdas – ant 4 ar daugiau implantų fiksuojami neišimami protezai. Jie pilnai atkuria kramtymo funkciją, užtikrina itin natūralią estetinę atkurtų dantų išvaizdą ir maksimalų komfortą pacientui. 

Kiekvienu atveju, įvertinęs Jūsų dantų bei kaulo būklę, pageidavimus, lūkesčius, finansines galimybes, gydytojas odontologas pasiūlys būtent Jums visais atžvilgiais tinkamiausią dantų atkūrimo metodą. 

„Svarbiausia nedelskite ir atvykite pasitarti dėl dantų protezavimo.  Atkūrę dantis ne tik išvengsite nepageidaujamų problemų, bet ir vėl galėsite džiaugtis puikia savijauta bei visaverte gyvenimo kokybe “, – baigdamas pokalbį vis dar delsiančius ragina klinikos „Panevėžio odontologai“ vadovas Dainius Kisielius.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.