Tradicinėje Lavėnų socialinės globos namų artimųjų šventėje apsilankius

Tradicinė artimųjų šventė Lavėnų socialinės globos namuose skleidė šiltą, nuoširdžią aurą. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Užpraeitą šeštadienį jaukiame Lavėnų socialinės globos namų vidiniame kieme šurmuliavo tradicinė artimųjų šventė. Kaip įprasta – turininga, margaspalvė ir nuotaikinga. Po atvykusių globos namų gyventojų giminaičių registracijos, šv. Mišias aukojo Pasvalio bažnyčios vikaras, kunigas Dainius Kaunietis. Pagerbtas anapilin išėjusių globos namų gyventojų atminimas.

Po tradicinių sveikinimų ir linkėjimų scenoje pasirodė vietos meno mėgėjai, kuriuos subūrė užimtumo specialistas, režisierius Sigitas Paliulis. Vietos saviveiklininkus keitė populiariomis dainomis susirinkusiuosius linksminusi panevėžiečių grupė „Muskato“. Po pietų buvo laukiama atvykstant panevėžiečio Virgilijaus Valuntonio ir grupės „Vanilinis dangus“.

Užimtumo specialistė Rūta Eigirdienė (antra iš dešinės) su keramikos dirbinius lipdžiusiais globos
namų gyventojais.
GARASTAITĖS nuotr.

Šeštadienio vidurdienį atvykę į Lavėnus pirmiausia stabtelėjome prie globos namų gyventojo panevėžiečio Stanislovo Liesio piešinių parodos „Apie praeitį ir svajones“. „Iš akies piešiu tušinuku ir pieštuku. Patys matot, kaip sekasi. Piešti pradėjau dar vaikystėje, būdamas kokių penkerių metų – kopijuodavau populiaraus animacinio filmuko „Na, palauk!“ personažus vilką ir zuikį“, – šypsodamasis porino Stanislovas. Globos namų gyventojo piešiniuose dominuoja kalnai. Galbūt jie labiausiai ir atspindi autoriaus svajones? Lavėnų socialinės globos namuose panevėžietis apsigyveno prieš 22 metus. „Man čia gerai. Yra ką veikti – sportuoju, groju gitara, piešiu, dirbu“, – savo veiklas vardino žvaliai nusiteikęs Stanislovas. Jis minėjo, kad savo dailės kūrinėlius planuoja pristatyti ir Pušalote. Šiame miestelyje gyvena S. Liesio konsultantė, užimtumo specialistė, dailės mokytoja Rūta Eigirdienė. Jos vadovaujamo keramikos būrelio nariai Vincas Germanas, Laura Jutkevičiūtė, Vytautas Kondrotavičius, Nijolė Strelkovaitė, Vytautas Višniauskas ir Viktorija Voronova eksponavo dailius keramikos gaminius, kuriuos buvo galima įsigyti. 

Globos namų gyventojas Stanislovas Liesis prie vieno iš savo piešinių. GARASTAITĖS nuotr.

Kruopščiai padarytų karpinių paroda „Ačiū tau, Tėvyne, už auksinę dieną“ stebino jos autoriai Vincas Germanas ir Raimondas Brazdžionis. Jų darbų vadovė – individualios priežiūros darbuotoja Gražvyda Kazlaučiūnienė.

Patenkinti neįgaliojo priežiūra 

Pakalbinome nė vienos artimųjų dienos nepraleidžiančius ustukiečius Astą ir Vladą Rinkūnus. Nuo 18-os metų Lavėnuose gyvena Astos brolis Arūnas Bedalis. Jam rugsėjį sukaks 52-ieji. Nuo pat gimimo sunkią negalią (kurčnebylystė) turintis Arūnas į Lavėnus buvo perkeltas iš Pabradėje veikiančios tokio pat profilio įstaigos. Tam, kad patogiau būtų lankytis tėvams ir artimiesiems. Arūno tėvai jau mirę, tad dabar nuolat jį lanko abi seserys. 

Ustukiečiai Asta ir Vladas Rinkūnai nuolat lanko Lavėnų socialinės globos namuose gyvenantį Astos
brolį Arūną Bedalį (viduryje).
GARASTAITĖS nuotr.

„Brolis labai mūsų laukia, nes pažįsta. Ir šiandien jau iš ryto stovėjo prie vartų. Džiaugiamės, kad Lavėnų socialinės globos namuose brolis yra prižiūrimas ir juo rūpinamasi. Puikiai suprantame, koks sunkus yra aptarnaujančio personalo darbas. Naudodamasi proga, pačius šilčiausius padėkos žodžius skiriu socialinei darbuotojai joniškėlietei Jurgitai Vimbienei, su kuria nuolat konsultuojamės, pasitariame“, – kalbėjo A. Rinkūnienė. Pasakodama apie Lavėnuose gyvenantį neįgalų savo brolį, A. Rinkūnienė minėjo, kad jis yra itin didelis pedantas ir mėgsta švarą bei tvarką. Brolis ir sesuo vienas kitą kuo puikiausiai supranta iš gestų ir mimikos. Pašnekovė sakė, kad kitą kartą brolį aplankys rugsėjo 29-ąją, per jo 52-ajį gimtadienį. 

Modernėja ir gražėja socialinės globos namų rūbas 

Palyginus su praėjusiais metais, Lavėnų socialinės globos namai artimųjų dieną pasitiko pagražėję ir atsinaujinę. Pagrindinio gyvenamojo korpuso fasadas nė iš tolo nebeprimena sovietinio baltų silikatinių plytų pastato – jis apšiltintas ir „aprengtas“ dailiomis fasadinėmis plokštėmis bei uždengtas nauja stogo danga. Taip pat nebėra ir dalies betoninės sienos, paklotos naujos šaligatvių plytelės. Visas šias permainas inicijavo laikinai direktoriaus pareigas einantis pavaduotojas Vytautas Tička. „Daug širdies ir darbo įdėjau, kad socialinės globos namai gražėtų ir jų gyventojams būtų teikiamos kokybiškos paslaugos“, – sakė laikinasis vadovas V. Tička. Jis Lavėnuose dirba nuo 2013-ųjų vasario mėnesio. Iš pradžių – ūkio dalies vedėju, nuo 2016-ųjų spalio – pavaduotoju. Laikinuoju direktoriumi V. Tička paskirtas praėjusių metų pradžioje. 

Laikinasis Lavėnų socialinės globos namų vadovas Vytautas Tička. GARASTAITĖS nuotr.

Lavėnų socialinės globos namai priklauso Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai. Naujo vadovo konkursas turėtų vykti rugsėjo viduryje. 

Pokalbio metu V. Tička pateikė statistinių duomenų apie socialinės globos namų gyventojus ir personalą. Paskutiniais duomenimis, Lavėnuose nuolatinį prieglobstį rado 89 gyventojai, o laikinąjį, iki pusmečio per kalendorinius metus – 17. Dar dešimt žmonių apgyvendinta šalia Piniavos, Tičiūnų kaime esančiuose grupinio gyvenimo namuose. Juos prižiūri šeši darbuotojai. Lavėnų socialinės globos namams priklausantys grupinio gyvenimo namai duris atvėrė prieš ketverius metus, 2018-ųjų liepos 1 d. 

Daugiausia Lavėnų socialinės globos namų gyventojų yra iš Panevėžio miesto. Antrą vietą pagal šį kriterijų užima Panevėžio ir trečią – Pasvalio rajonų gyventojai. 

Lavėnų socialinės globos personalo gretose – 68 darbuotojai. Veikia Socialinio darbo, Sveikatos priežiūros, Finansų ir bendrųjų reikalų bei Aptarnavimo ir ūkio padaliniai.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.