Iš Norvegijos į Lenkiją keliauja… žirgu

Mango ir Ania. Autoriaus nuotr.

Pėstute ar dviračiais po pasaulį keliaujantys žmonės šiais laikais nebestebina. O štai į daugiau nei tūkstančio kilometrų kelionę žirgu išsiruošusią merginą sutiksi tikrai ne kiekvieną dieną.

Praeitą savaitę, ko gero, ne vienas mūsų rajono gyventojas pastebėjo šviesiaplaukę merginą, vedančią obuolmušį žirgą, šunį ir tempiančią kelioninį, daiktų prikrautą vežimėlį. 

Tai lenkė Ania Szamreta, keliaujanti iš Norvegijos į Lenkiją. 

Draugiškai nusiteikusi mergina pasakojo, jog tokia kelionė – labai sena jos svajonė. Ania Norvegijoje dirba žirgyne ir ilgai taupė pinigus, kad galėtų leistis į daugiau nei 1 200 kilometrų žygį. Ne viena. Su žirgu Mango ir šuneliu Oro. 

Mergina keliauja jau du su puse mėnesio. Per dieną nueina apie 20–25 kilometrus. Kelionės tikslą – tėvų namus planuoja pasiekti po trijų savaičių. 

– Pirmą savaitę mane lydėjo draugės. Vėliau likau viena. Ar nebaisu? Aš jau aštuonerius metus aktyviai keliauju pėsčiomis, lipu į kalnus ir t. t. Visi sako, jog tai labai baisu, tačiau vietoj baimės aš patiriu daugybę nepaprastų akimirkų, – tikina Ania.

Keliautoja pasakoja, jog iki Rygos žygis sekėsi sparčiau. 

– Netoli Latvijos sostinės kažkas įkando Mango į nugarą. Prasidėjo alergija, dėl to nebegalėjau jai uždėti balno. Kažkuriuo momentu svarsčiau baigti kelionę. Tačiau persigalvojau. Nusipirkau vežimėlį daiktams ir dabar žygiuojame visi: Mango, Oro ir aš, – šypsosi lenkė. 

Kartu keliauja ir ištikimas draugas Oro.

Keliautoja pasakoja, jog jos diena prasideda anksti – 3–4 val. ryto. Susitvarko daiktus, pavalgo ir išeina. Eina mažais atokiais, toli nuo didžiųjų magistralių vedančiais keliais, nuolat sustodama šalia pievų, kad galėtų pasistiprinti Mango. 

– Keliaudama per Norvegiją, Švediją, Suomiją, sulaukiau daug dėmesio. Mango labai panaši į vieną Skandinavijos šalyse labai populiarų animacinio fi lmo personažą, todėl žmonės noriai su ja fotografavosi ir vaišino skanėstais. Netrūksta dėmesio ir Baltijos šalyse. Dažnai būna taip, kad sutinku žmones, kurie patys augina žirgus. Jie pakviečia pas save nakvynės, – kelionės smulkmenomis dalinasi Ania. 

Pasvalio rajone keliautoja viešėjo „Gintarinės pasagos“ žirgyne Vaškuose, nakvojo Joniškėlio Karpių dvaro pašonėje, sulaukė kvietimo užsukti į Vytautės Bedalytės žirgyną Pušalote. 

Ania jau planuoja kitų metų kelionę, kuri galbūt bus dar ilgesnė, bei tikisi, kad Mango alergija baigsis ir žygį bus galima tęsti taip, kaip pradėjo – sėdint balne.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.