Klubui pakeitus pavadinimą ir statusą tikslai išliko tie patys

Veiklių šeimų klubo narės ir stovyklautojai aplankė Socialinių paslaugų centro gyventojus. Autoriaus nuotr.

Nors Pasvalio rajono veiklių šeimų klubas oficialiai įsikūrė tik praėjusiais metais, tačiau jo veiklos ištakos siekia 2016-uosius. Prieš aštuonerius metus iniciatyvios ir energingos pasvalietės įsteigė Viešosios įstaigos „Veiklių mamų klubas“ Pasvalio filialą. Jo veiklos – organizuojamos stovyklos, miesto gražinimo iniciatyvos ir kt. – ne kartą buvo atspindėtos ir „Darbo“ publikacijose.

Tad ne tik naują pavadinimą, bet ir kitą juridinį statusą turintis klubas tęsia pradėtą veiklą. Viena iš klubo iniciatorių, pasvalietė Živilė Vaidžiūnienė, minėjo, kad pavadinimo keitimas atspindi ketinimus į veiklą įtraukti šeimos galvas – tėčius. Gera pradžia jau padaryta – tarp Pasvalio rajono veiklių šeimų klubo steigėjų yra Živilės sutuoktinis Gražvydas Vaidžiūnas. Klubo narės vyrų pagalbos viliasi pirmiausia ūkiniais ir techniniais reikalais. Pavyzdžiui, stiprių vyriškų rankų prireikia, kuomet į renginius reikia atvežti stendus. 

Klubo direktorė Justina Nemeikšienė ir Ž. Vaidžiūnienė, pasakodamos apie veiklą, priminė, kad kartu su Pasvalio kempingo komanda senajame miesto parke įrengė muzikinių instrumentų alėją ir basų kojų taką. Pašnekovės sakė, kad klubo narių veiklos moto yra „Pradėk nuo savęs“. Pamačiusios mieste akis badančią vietą, moterys iš karto nepuola skambinti seniūnui ar rajono vadovams. Jei įmanoma, savo jėgomis sutvarko – nupjauna peraugusią žolę, surenka šiukšles ir kt. „Mąstome apie vaikų ateitį, tad norime, kad gyvenamoji aplinka būtų jauki ir graži. Tėvai savo pavyzdžiu turi rodyti, kaip reikia rūpintis aplinka“, – kalbėjo Ž. Vaidžiūnienė. Pasvalietės pasidžiaugė, kad gausėja miestu besirūpinančiųjų gretos. Dabar kuriasi Kalno gatvės bendruomenė. Veiklių šeimų klubas padėjo įsigyti sūpynes, kartu su gatvės gyventojais ruošiasi tvarkyti aikštelę. 

Abi pašnekovės akcentavo pozityviąją klubo dvasią. Ne paslaptis, kad būna laikotarpių, kuomet norisi užsisklęsti savyje, o darbas tokiomis minutėmis, atrodo, iš rankų krenta. Tačiau klube visuomet atsiras moterų, kurios įkvėps pasitikėjimo ir geros nuotaikos. 

Justina ir Živilė minėjo, kad klubo narių skaičius svyruoja nežymiai. Tačiau mažiau dvidešimties nenusileidžia. O vaikų – per 40. Statistiškai išeitų, kad vienai narei tektų po dvi atžalas. „Tačiau yra šeimų, auginančių ir daugiau vaikų“, – šyptelėjo Ž. Vaidžiūnienė. Pavyzdžiui, klubo vadovės J. Nemeikšienės šeimoje auga keturios atžalos. 

Dovanojo senjorams vaikų nutapytą paveikslą 

Justina ir Živilė minėjo, kad ir toliau rūpesčio ir dėmesio nestokos jų atžalos. Šiemet rugpjūtį jau penktą kartą organizuota turininga ir įvairių veiklų turtinga stovykla. Kaip ir ankstesniais metais, pateiktam projektui finansavimas gautas iš Savivaldybės biudžeto. 

Stovyklautojų gretos kasmet gausėja. Šiemet jos peržengė rekordinę keturiasdešimties dalyvių ribą. Vaikų amžius skirtingas – nuo dvejų iki šešiolikos metų. Tad vyresnieji globojo mažuosius. „Mamos turėjo progos šiek tiek pailsėti“, – šypsodamasi pastebėjo Živilė. 

Kūrybinio proceso įkarštis. Autoriaus nuotr.

Tradiciškai stovykla prasidėjo mankšta ir orientaciniu žaidimu senajame Pasvalio parke. Turiningoje stovyklos programoje viena diena buvo skirta vaikų pamėgtam Raubonių parkui. Taip pat lankytasi sensoriniame kambaryje „Vaivorykštė“, Panevėžio r. Šilagalio kaime įsikūrusioje sodyboje „Laiko lopinėlis“, kur vaikų laukė jų mėgstamas personažas Pepė Ilgakojinė bei įvairios edukacinės programos. 

Su klubo vadovėmis ir stovyklautojais susitikome Pasvalio parko didžiojoje estradoje, kuomet vaikai buvo užsiėmę kolektyvine tapyba. Ant didžiulio drobės lapo stovyklautojai liejo savo kūrybinę fantaziją. Jos rezultatais stovyklautojai sumanė pradžiuginti Pasvalio socialinių paslaugų centro gyventojus. O kad šis triūsas būtų sustyguotas ir harmoningas, rūpinosi klubo narė menininkė Monika Zajarskienė. Ji vaikams aiškino, kad senjorams dovanojamas ne tik tapybos kūrinys. Vaikai pasirinko po vieną norimą pavaizduoti simbolį, kuris ir atspindi tam tikrus linkėjimus pagyvenusio amžiaus žmonėms. Viena mama patarė piešiant galvoti apie savo senelius – kad kuo daugiau minčių kiltų. Vaikams baigus tapyti simbolius, galutinį tašką padėjo Monika, apipavidalindama kolektyvinį stovyklautojų kūrinį. 

Paslaugų centro gyventojams pristatydama vaikų nutapytą paveikslą, M. Zajarskienė sakė, kad įvairaus amžiaus stovyklautojai kūrinyje paliko po savo širdies dalelę ir gražiausias mintis. „Vaikams aiškinu, kad paveikslas, menas turi stebuklingą galią. Kai žiūrėsite į šį paveikslą, tikiuosi, pajusite visas jame sudėtas geras vaikų emocijas, gražius žodžius. Praeidami pro paveikslą galbūt nusišypsosite. Tai būtų mums didžiausias atpildas ir įvertinimas“, – kalbėjo Monika. 

Stovyklautojų kurtą paveikslą pristatė menininkė Monika Zajarskienė. Kairėje – Pasvalio socialinių paslaugų centro direktorė Rasa Beinorienė. Autoriaus nuotr.

Socialinių paslaugų centro direktorė Rasa Beinorienė, dėkodama už mažųjų pasvaliečių dovaną, sakė, kad paveikslui tikrai bus surasta vieta. Tokia, kad vaikų kūrinys būtų gerai visiems matomas. 

Šilto pokalbio metu kalbėta apie tolesnį Veiklių šeimų klubo ir Socialinių paslaugų centro bendradarbiavimą. Veikliosios pasvalietės pasiūlė, pavyzdžiui, kad neprailgtų rudens ir žiemos popietės, atsinešti įvairių stalo žaidimų. Direktorė R. Beinorienė patikino, kad Socialinių paslaugų centre visada laukiami svečiai, norintys praskaidrinti jų gyventojų kasdienybę.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.