Artėja Pasvalio miesto šventė „Vys par to ãlo“

Kultūros centro direktorius Robertas Lavickas visų šventės staigmenų neatskleidžia. Vieną iš jų žada
aikštės fontanas.
Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Miesto šventei „Vys par to ãlo“ pavadinimą davė kraštiečio poeto Vlado Braziūno tarmiškai sukurtas eilėraštis. Ir ne tik pavadinimą, bet ir pagrindinę temą – Joninių savaitgalį vyksianti šventė akcentuos senosios aludarystės tradicijas – mūsų krašto išskirtinumą.

Miesto istorija atgims Baltojoje vakarienėje 

– Šventės datos pakeitimas iš rugsėjo į Joninių savaitgalį tikrai pasiteisino. Vasariškas oras dovanoja gerą nuotaiką, kitaip ragaujasi ir mūsų krašto paveldas – naminis alus. 

Birželio 21-ąją, penktadienį, 15 val. Lėvens ir Svalios upių santakoje prie Bernardo Brazdžionio paminklo prasidės literatūriniai skaitymai ir B. Brazdžionio premijos teikimas. 

Šiemet po metų pertraukos vėl sugrįžta Baltoji vakarienė, skirta suburti bendruomenę prisėsti prie bendro stalo miesto aikštėje birželio 21-ąją, penktadienio vakarą. Žmonės Baltosios vakarienės labai laukia, jau užsiregistravo per 30 kolektyvų. Šimtus žmonių sukviečianti vakarienė šurmuliuos visą vakarą, ateikite geros nuotaikos, pasipuošę baltai, atsineškite savo staliukus, kėdes. Jaukiai pabūsime, pabendrausime drauge susėdę istorinėje miesto aikštėje. Visi esate kviečiami ir labai laukiami. Jeigu vakarienėje nedalyvausite, galima ateiti vėliau, 23 val. mėgausimės garso ir šviesų istorija apie senuosius aikštės pastatus. Jau sutemus mūsų senamiesčio pastatai žada bent trumpam atgyti ir pasakoti savo istorijas. Šių metų Baltoji vakarienė išskirtinė, tapsianti mažąja Joninių misterija miesto širdyje, – pasakoja Pasvalio kultūros centro direktorius Robertas Lavickas. 

Balta – taikos spalva. Lietuvos istorijoje visiems laikams liko sąvoka „Pasvalio taika“. 

1557 m. Žygimanto Augusto Pasvalyje pasirašyta sutartis su Livonijos ordinu dažnai vadinama Pasvalio taika. Galbūt ji nebuvo tai, ką šiandien suprantame kaip idealią dviejų šalių santarvę, tačiau tuo laiku taika su kaimynais buvo kaip niekad svarbi. Juk rytuose jau žvangėjo ginklai, Ivanas Rūstusis griežė dantimis Vieną iš jų žada aikštės fontanas. ir galando kirvius žygiui prie Baltijos. Po beveik penkių šimtmečių gręžiamės į istoriją ir galvojame, ar toli nuėjome? 

Alaus karaliaus rinkimai 

Pagrindinę šventės dieną, birželio 22-ąją, šeštadienį, nuo pat ryto Vilniaus ir Biržų gatvėmis nusidrieks kaip niekada gausi prekybinė mugė. Pasvalio krašto muziejus pakvies į tradicinį Pasvalio menininkų klubo „Rats“ parodos atidarymą. Mažųjų šventės dalyvių lauks užsiėmimai vaikams su kolektyvais „Tratatam“, „Cosmo“ ir Kapitonu Flintu, putų šou. Vyks rajono seniūnijų krepšinio varžybos, veteranų futbolo turnyras, XX jubiliejinis Pasvalio maratonas, studijos „Aistra šokiui“ pasirodymas. Biržų gatvėje veiks Karinės technikos ekspozicija. 

Dainų šventėje Vilniuje dalyvaujantys mūsų rajono kolektyvai pakvies į Šimtmečio dainų šventės koncertą. 

Renginio akcentu taps teatralizuotas „Vys par to ãlo“ pasirodymas – šventinė alaus bačkos nešimo procesija ir atkimšimas, aludarių prisistatymas. Šventės dalyviai bus kviečiami paragauti skirtingų aludarių naminio alaus ir balsuoti už labiausiai patikusį. Balsuojama bus alaus kamšteliais, daugiausiai jų surinkęs aludaris taps alaus karaliumi. Šiais metais alaus karaliaus dvikovoje rungsis Pasvalio, Kupiškio ir Anykščių aludariai. Alaus karaliui bus įteiktas Puodžių karaliaus Mindaugo Turolevičiaus pagamintas uzbonas. Kieno alus šiemet bus pats gardžiausias? Šventės metu bus galima paragauti viso regiono senųjų alaus tradicijų puoselėtojų – aludarių iš Anykščių, Kupiškio, Biržų ir Pasvalio – alaus. Koncertuos kapela „Salduva“ iš Kuršėnų, Daumantų muzikantai, renginį ves Dėdė Juzė. 

Koncertuos Marijonas Mikutavičius

Lauks įvairūs edukaciniai užsiėmimai, visų pamėgtas pažintinis žaidimas „(Ne)pėsčias Pasvalys“ kvies pasvaliečius ir miesto svečius pažinti Pasvalį. Pilnas nuotykių ir atradimų žaidimas organizuojamas jau trečius metus bus truputį kitoks, reikės įminti daugiau mįslių ir patiems susidėlioti maršruto žemėlapį. Sėkmingai įveikę visas užduotis laimės vertingų prizų. 

– Iki jubiliejinės Miesto šventės lieka treji metai. 2027 m. svajojame apie Pasvalio tapimą Kultūros sostine. Planavome paprastesnę šventę, tačiau pavykus prikalbinti garsius Lietuvos atlikėjus, ji tikrai nenusileis jubiliejinei. Šeštadienio vakare didžiojoje scenoje koncertuos Marijonas Mikutavičius, Iglė ir Saulius Prūsaitis, charizmatiškos jaunimo grupės „Elektrovara“ (Molėtai) ir „Four men“ iš Vaškų. Sėkmingai TV3 televizijos muzikos talentų konkurso „X faktorius“ atranką įveikusią grupę „Four men“ vertino būtent Marijonas Mikutavičius ir Saulius Prūsaitis. Šventinio koncerto metu visi atlikėjai susitiks vienoje scenoje, – su šventės akcentais supažindino R. Lavickas. 

Birželio 23-iąją, sekmadienį, 11 val. Pasvalio miesto šventę vainikuos Šv. Jono Krikštytojo tituliniai atlaidai Pasvalio bažnyčioje.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.