Švelniausias Lietuvos festivalis kraus aukštaitiškų vertybių skrynią

Festivalio siela – Vaidotas Gikys. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Šį šeštadienį Raubonyse šurmuliuos aštuntasis tarptautinis amatų ir meno festivalis „Vilnonės dienos“. Kaip tikina organizatoriai – tai pati švelniausia Lietuvos šventė.

Šiemet kone visi festivalio akcentai bus skirti Aukštaitijos metams. 

– Kviesime visus susirinkusiuosius nepamiršti senųjų tradicijų, papročių ir suprasti, kokios yra mūsų vertybės. Šventės leitmotyvas – senovinė įvairiais raštais marginta kraičių skrynia, į kurią dvi dienas krausime dainas, šokius, džiaugsmą, liūdesį ir pasididžiavimą savo kraštu, – pasakoja festivalio koordinatorė Gintarė Gikienė. 

„Vilnonės dienos“ šiemet prasidės kiek neįprastai – pažintiniu žygiu po Raubonių kraštą. 

– Istorikas Gražvydas Balčiūnaitis sudėliojo maždaug dešimties kilometrų maršrutą, kuriuo keliaujant bus galima pažinti mūsų kraštą, išgirsti seniai pamirštų istorijų bei susipažinti su net vietiniams nežinomais faktais. Tikimės, jog pirmas blynas neprisvils ir tokie žygiai taps nauja mūsų festivalio tradicija, – viliasi viena iš „Vilnonių dienų“ organizatorių, Raubonių bendruomenės pirmininkė Gražina Paškevičienė. 

Kaip visada, susirinkusiųjų lauks didžiulė puokštė folkloro muzikos, kurią atliks kolektyvai iš Biržų, Zarasų, Palangos, Latvijos bei mūsų rajono. Beje, palangiškių folkloro ansamblis „Mėguva“ žiūrovams žada ypatingą vilnai skirtą programą. 

Pirmosios dienos vakarą vainikuos išskirtiniai pasirodymai, kuriuose šiuolaikinės technologijos pinsis su amžinosiomis vertybėmis. 

Dvidešimtą valandą senojo malūno fone Panevėžio lėlių vežimo teatras parodys performansą „Vežimu aplenkiant laiką“. Šis unikalus pasirodymas buvo sukurtas Panevėžio lėlių vežimo teatro veiklos 35-mečiui. 

Performanse persipina šešėlių teatras, pasakojantis arklio istoriją, su įspūdinga mechanine teatro technika. Gyvą planą papildo spalvingi personažai, Pegaso sergėtojai. Nuostaba, susižavėjimas, hipnotizuojantis preciziškai atlikto kūrinio įtaigumas nukels žiūrovus į stebuklingą magijos pasaulį. Kiekvienas galės interpretuoti Pegaso pasirodymą savaip: ką užburs kinetinės skulptūros – didžiulės lėlės – mechaninės galimybės, judesys, spalvos… O gal atsiskleis ir filosofinių klausimų gelmė: gyvenimas, mirtis, prisikėlimas, amžinybė. Skristi su sparnais ir be jų – laisva siela, judesio poezija – laisvė. 

– Šiame pastatyme mes įžvelgėme labai gražią paralelę su mūsų malūnu. Performanso herojus – arklys Pegasas. Arklio ženklu pažymėtas ir šios vietos gyvenimas. Arkliukais buvo vežami malti skirti grūdai, vilna karšti. Todėl ir pasikvietėme panevėžiečius į mūsų festivalį, – pasakoja G. Gikienė. 

Ne mažiau intriguojantis ir pagrindinis šeštadienio vakaro koncertas, kai į sceną lips garsaus gitaristo bei muzikos prodiuserio Viktoro Diawaros ir folkloro tyrinėtojos bei atlikėjos Lauritos Peleniūtės duetas, pristatysiantis elektronines sutartines. 

Prieš kelerius metus prasidėjęs kaip muzikinis performansas, šiandien dviejų talentingų kūrėjų dėka sumanymas virto ambicingu projektu, populiarinančiu senąjį lietuviškos muzikos paveldą visame pasaulyje. 

– Suprasti lietuviškų sutartinių unikalumą jaunam žmogui ne visuomet paprasta ir įdomu. Kaip ir vyresniems klausytojams „iškentėti“ elektroninės muzikos skambesį. Pagalvojome, jog būtų visai smagu pasiūlyti šių dviejų, iš pirmo žvilgsnio labai skirtingų, muzikinių krypčių simbiozę, todėl į Raubonis pakvietėme Viktorą ir Lauritą, – tikina Gintarė.

Vakaro kulminacija – lazerių šou, kurio metu dangus virš senolės Tatulos turėtų nušvisti aukštaitiškais raštais. 

Antroji festivalio diena kiek ramesnė, tačiau ne mažiau įdomi. Svečių lauks tradicinės muzikos koncertai, teatro „Bičiuliai“ iš Taujėnų komedija „Nuoma ir trys kiaušiniai“, susitikimas su žolininku Virgilijumi Skirkevičiumi bei kitos pramogos. 

Visas festivalio dienas malūno patalpose veiks įvairios parodos, vyks šlepečių vėlimo čempionatas, bus galima išbandyti skrynių marginimo amatą, paragauti aukštaitiško kulinarinio paveldo. Mažųjų svečių lauks tikra pasakorė, kuri seks senovines bobučių pasakas. 

Kaip ir kasmet, veiks pirčių erdvė, kurioje šeimininkaus gausų gerbėjų būrį turintys pirtininkai iš Latvijos. Kūną ir sielą „į vietą atstatys“ iš Ispanijos, Katalonijos, atvykęs masažo meistras, kuris masažuos … žilvičio lazdelėmis. 

Prasmingas festivalio akcentas – suolelio, skirto žurnalistės Zitos Kelmickaitės atminimui, pristatymas. 

– Zita buvo toks žmogus, kad jei į kieno dūšią pasibelsdavo, jos nepalikdavo ilgam. 2016 metų sausį, labai šaltą dieną, ji pas mus filmavo laidą. Tuomet pažadėjo, kad į Raubonis sugrįš, kai bus baigtas malūno remontas. Pernai kvietėme į festivalį, bet ji jau turėjo kitų planų. Sutarėm, jog susitiksime šiemet… Nespėjome. Tas vietinių meistrų pagamintas suolelis bus ir savotiškas Zitos sugrįžimas čia, ir vieta, skirta prisėsti, pabendrauti, prisiminti mums svarbius žmones, – tikina G. Gikienė. 

Detalią festivalio programą galima rasti adresu www.vilnonesdienos.lt

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.