Medienos granulių gamybos procesas: kaip yra gaminamas kokybiškas biokuras?

Kiekvienais metais apie medienos granulių kokybės reikšmę yra kalbama vis garsiau. Apie tai pasakoja, ne tik tikri šios srities profesionalai, tačiau taip pat ir granulinėmis šildymo sistemomis namus besišildantys gyventojai. Medienos granulių kokybė daro tiesioginę įtaką tiek šildymo efektyvumui, tiek ir paties granulinio katilo ilgaamžiškumui ir tai nėra jokia paslaptis.

Vis dėlto tikrai ne visi susimąsto, jog išgauti aukštą medienos granulių kokybę nėra taip paprasta. Visų pirma, medžio granulės yra natūralaus biokuro produktas, kuris yra gaminamas iš medienos pjuvenų. Dažniausiai šios pjuvenos susidaro medienos apdirbimo procesų metu, o tai joms suteikia ekologiško pasirinkimo titulą. Žinoma, ekologija svarbu, tačiau kokios dar kokybiškų granulių savybės yra svarbios? Kaip atrodo šio biokuro produkto gamybos procesas?

Medienos pjuvenų surinkimas bei paruošimas

Kaip jau buvo minėta anksčiau, pagrindinė bei esminė medienos granulių sudedamoji dalis – natūralios medienos pjuvenos. Įprastai šios pjuvenos susidaro aplinkoje, kurioje yra atliekami medienos apdirbimo darbai. Susidariusios pjuvenų krūvos yra surenkamos bei medžiaga yra ruošiama kitiems medienos granulių gamybos etapams.

Surinktos medienos pjuvenos netrukus yra smulkinamos. Šiam etapui yra naudojama speciali įranga, kuri suteikia galimybę pjuvenas susmulkinti į kuo smulkesnes dalis. Pjuvenų smulkinimas yra atliekamas dėl kelių priežasčių. Visų pirma, smulkios pjuvenos lengviau išgarina savyje susikaupusią drėgmę. Natūralu, jog drėgna mediena dega kur kas prasčiau, lyginant ją su tinkamai išdžiovinta mediena. Dėl šios priežasties medienos granulių gamintojai, gaminantys kokybišką biokuro produkciją didelę dalį dėmesio skiria būtent medienos džiovinimui.

Didelę įtaką bendrai medžio granulių kokybei taip pat daro ir jų gamyboje naudojamų pjuvenų dydis. Smulkios pjuvenų dalys yra gerokai lengviau presuojamos, o tinkamai supresuoti smulkias pjuvenų dalis yra be galo svarbu. Tai padeda granulėms savyje neturėti smulkių oro tarpų, kurie gali daryti neigiamą įtaką jų degimo procesui. Oro tarpų viduje turinčios granulės dega kur kas greičiau, o degimo metu į aplinką išskleidžia gerokai mažiau šilumos. Žinant tai, darosi akivaizdu, jog granulių, kuriose yra pašalinių oro tarpų reikėtų vengti.

Presavimas bei pakavimas

Pjuvenų surinkimas, smulkinimas bei džiovinimas – medienos granulių gamybos pradžia, kurią netrukus lydi sekantys gamybos proceso etapai. Vienas tokių etapų – presavimas. Jo metu granulės galiausiai įgauna galutinę savo formą. Šio proceso įgyvendinimui yra naudojama specialiai tam pritaikyta įranga. Būtent jos dėka granulės įgauna galutinę savo formą ir tampa paruoštomis jų naudojimui. 

Žinoma, taip pat nereikėtų pamiršti, jog medienos granules yra ypač svarbu tinkamai supakuoti. Įprastai jų pakavimui yra naudojamos plastikinės pakuotės. Pagrindinė to priežastis – toks pakavimas yra gana patvarus bei pigus. Tačiau nepaisant to, yra ir daugiau priežasčių, lemiančių tai, jog medienos granulės dažniausiai yra pakuojamos į plastikines pakuotes.

Dar ankstyvoje medienos granulių gamybos stadijoje yra stengiamasi pasirūpinti, jog pjuvenos, iš kurių yra gaminamos granulės, būtų sausos. Tai leidžia padidinti šilumos sklaidos efektyvumą jų degimo metu. Vis dėlto nereikėtų pamiršti, jog sausas medis yra ypač lengvai veikiamas drėgmės. Trumpiau tariant, drėgmė lengvai paveikia sausą medieną ir į ją įsigeria. Šiuo atveju plastikinės pakuotės padeda išvengti tiesioginio granulių sąlyčio su drėgme bei išsaugoti kokybiškas jų savybes net ir laikant jas ilgą laiką. 

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.