Keliauti mėgstantis policijos viršininkas darbo metu į laikrodį nežvilgčioja

„Man geriau dirbti, nei ilsėtis“, – tvirtina naujasis rajono policijos komisariato viršininkas Einis Kudžma. Aidos GARASTAITĖS nuotr

Iš Suvalkijos kilęs, Panevėžyje gyvenantis, 52 metų Einis Kudžma – šeštasis po Nepriklausomybės atkūrimo Pasvalio policijos komisariato viršininkas. Primename, kad nuo 1990-ųjų kovo 11-osios rajono policijai yra vadovę Jonas Aloyzas Kazakevičius, Kęstutis Mikalauskas, Marius Jablonskas, Dalius Prakuraitis ir Eugenijus Šopis.

Atranką į Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Pasvalio komisariato viršininko pareigas laimėjęs E. Kudžma naujajam kolektyvui oficialiai buvo pristatytas gegužės 31 d. Nepraėjus nė mėnesiui, viršininkas išėjo atostogų, prieš tai pažadėjęs su „Darbo“ žurnalistu susitikti, kai tik grįš į darbą.

 Antradienį susitikę viršininko kabinete, pokalbį tradiciškai pradėjome nuo svarbiausių asmeninės ir darbinės biografijos štrichų. 

Kazlų Rūdoje gimęs, nuo trejų metų Panevėžyje gyvenantis E. Kudžma sakė, kad jokių giminystės sąsajų su Pasvalio kraštu neturi. Nerūpestingos vaikystės vasaras ir toliau leisdavo gimtinėje, kur liko seneliai ir dauguma giminaičių. Šį nedidelį Suvalkijos miestą supa miškai, tad natūraliai peršasi mintis, kad kone kiekvienas Kazlų Rūdos gyventojas yra prisiekęs grybautojas. Naujasis rajono policijos vadovas prisipažino neturintis didelio vidinio poreikio su krepšiu šmirinėti tarp medžių, užtat turi kitą didelį pomėgį, apie kurį – atskiras šios publikacijos skyrius.

Visa ligšiolinė karjera – kelių policijoje 

Taigi, nuo 1972 metų Panevėžyje gyvenantį E. Kudžmą drąsiai galima vadinti aukštaičiu, nors taisyklinga kalba „išduoda“ suvalkietišką kilmę. 

Vaikai dažnai nori sekti tėvų ar giminaičių pėdomis, tad renkasi tas pačias ar giminingas profesijas. Tačiau artimiausių E. Kudžmos giminaičių rate uniformuotų pareigūnų nebuvo. Pašnekovas tikino, kad niekieno neverčiamas rinkosi policininko profesiją. Baigęs tuometę Panevėžio 10-ąją vidurinę mokyklą (dabar – Beržų progimnazija), tarnavo sovietinėje kariuomenėje. Grįžęs kurį laiką dirbo elektriku Panevėžio autobusų parke. 1992 m. įstojo į tuometę Lietuvos policijos akademiją. Besimokant ši valstybinė aukštoji mokykla net kelis kartus keitė pavadinimą (Teisės akademija, Teisės universitetas), kol 2004 m. tapo Mykolo Romerio universitetu. 

Nelengvos policininko duonos E. Kudžma paragavo jau po pirmo kurso, 1993-iaisiais. Neakivaizdiniu būdu baigęs teisės bakalauro studijas, po kelerių metų pertraukos tame pačiame universitete įgijo teisės magistro diplomą. 

Taigi, naujasis rajono policijos komisariato viršininkas pareigūno uniformą dėvi jau 28 metus. Visas šis laikotarpis prabėgo dirbant Panevėžio kelių policijoje, pradedant patruliu, baigiant Panevėžio apskrities VPK Kelių policijos tarnybos Administracinės veiklos ir eismo įvykių tyrimo skyriaus viršininku. Šiam skyriui E. Kudžma vadovavo pastaruosius 18 metų. 

Trisdešimties metų vairuotojo ir 28 metų kelių policininko darbo stažą turintis pašnekovas teigė, kad eismo kultūra šalyje gerėja. Tiesa, gal ne tokiu tempu, kaip norėtųsi. Viršininkas atkreipė dėmesį į visos šalies bėdą – prastus kelius. Mūsų rajono teritoriją kertanti „Via Balticos“ atkarpa taip pat šiuolaikinių europinių reikalavimų ir seniai reikėjo keturių eismo juostų greitkelio. 

E. Kudžma turi ne tik policijos pareigūno, bet ir pedagogo gyslelę. Du pastaruosius dešimtmečius jis dirbo lektoriumi Panevėžio kolegijoje. Būsimiesiems socialiniams darbuotojams ir teisininkams dėstė administracinę, administracinio proceso, šeimos, Europos Sąjungos teisę. Laimėjęs atranką į Pasvalio rajono policijos vadovo postą, lektoriaus pareigų atsisakė. Kalbėdamas apie darbą kolegijoje, pašnekovas sakė, kad jis buvo įdomus ir turiningas, juolab kad kolegijos vadovai pageidavo praktinės veiklos įgūdžių turinčių lektorių. „Gal po kelerių metų ir sugrįžčiau, tačiau dabar visą dėmesį skiriu naujai tarnybai“, – sakė E. Kudžma. 

Naujasis rajono policijos komisariato vadovas tvirtino, kad jam geriau dirbti, nei ilsėtis. Tuos pačius žodžius girdėjo ir Savivaldybės tarybos nariai per birželio 23 d. vykusį nuotolinį posėdį, kuomet E. Kudžma prisistatė aukščiausiajai rajono valdžiai. „Jei ateini į darbą, jo turi būti daug. Nesu iš tų žmonių, kurie žvilgčioja į laikrodį, laukdami darbo dienos pabaigos. Nejaukiai jausčiausi – algą reikia užsidirbti“, – šypsodamasis aiškino komisariato viršininkas. Pašnekovas prisiminė, kaip iki gilios senatvės kasdien, kol pajėgdavo, dirbdavo Kazlų Rūdoje gyvenęs jo senelis – mamos tėtis. 

Kalbėdamas apie naująją darbovietę, E. Kudžma džiaugiasi, galėdamas vadovauti profesionaliai dirbantiems pareigūnams. Tačiau kartu jis paminėjo ir „Achilo kulną“, kurio niekaip nesiseka „išgydyti“ jau daugelį metų. Rajono policijos komisariate ir toliau trūksta pareigūnų – tyrėjų, patrulių. „Naudodamasis proga, kviečiu jaunus motyvuotus žmones papildyti policijos komisariato darbuotojų gretas, nes finansinės ir socialinės garantijos tikrai geros. Susidomėjusieji gali kreiptis į mane“, – kalbėjo didelę policijos pareigūno patirtį turintis rajono policijos komisariato viršininkas E. Kudžma. 

Iš Panevėžio į Pasvalį viršininkas keltis neketina. „Iš namų Beržų gatvėje išvažiuoju penkiolika po septynių, kai dar nėra eismo „kamščių“ ir Pasvalyje būnu prieš aštuntą“, – sakė pašnekovas, tikindamas, kad keturiasdešimties kilometrų atstumas nėra kliūtis susirasti darbą. 

Primename, kad rajono policijos komisariato viršininko kadencija yra penkeri metai. Ji gali būti pratęsta dar tokiam pačiam laikotarpiui. 

Pirmenybę teikia pažintinėms kelionėms 

Viršininko žmona Diana dirba psichologe Panevėžio miesto pedagoginėje-psichologinėje tarnyboje, rugsėjį 24-ąjį gimtadienį švęsianti dukra Martyna Vilniaus universitete baigia ekonomikos magistrantūros studijas, o trejais metais jaunesnė Eglė – tame pačiame universitete jau baigė teisės studijų du kursus. 

Neseniai pasibaigusias šiųmetes atostogas rajono policijos viršininkas E. Kudžma kartu su žmona Diana leido Graikijai priklausančioje Rodo saloje Egėjo jūroje. Pašnekovas minėjo, kad mėgsta aktyvų poilsį – užuot kiauras dienas drybsojęs paplūdimyje, stengiasi kuo daugiau aplankyti žymių istorinių, kultūrinių ir gamtos paminklų. 

Pasakodamas apie keliones, rajono policijos vadovas sakė, kad anksčiau jas reikėdavo derinti prie dukrų poreikių. „Pirmą kartą dviem mašinomis su kita šeima į Latviją ir Estiją keturioms dienoms išvažiavome, kai Eglutei buvo penkeri metai. Nuo tada ir susiklostė tradicija kiekvieną vasarą leistis į kelionę po įvairias Europos šalis“, – pasakojo kelionių magijos pakerėtas policijos pareigūnas. Grįžus, šeimos galva sėsdavo prie žemėlapiais apkrauto stalo ir sudarydavo kitų metų kelionės planą. Jame visuomet stengiasi suderinti istorijos-kultūros ir gamtos įžymybių lankytinas vietas. Daugelį Europos šalių mašinomis aplankiusių keliautojų tolimiausias maršrutas buvo nusidriekęs į Italiją. Dabar pareigūnas pats dažnai dalina patarimus į vieną ar kitą šalį besiruošiantiems draugams, pažįstamiesiems. „Jau spėjau aplankyti ir žymiausias Pasvalio vietas. Patiko prie senojo tilto liekanų rymantis smuikininkas Antanėlis“, – šyptelėjo E. Kudžma. 

Klausantis entuziastingų policijos vadovo pasakojimų apie patirtus įspūdžius iš aplankytų šalių, prisiminiau iš Gripkelių kaimo kilusio garsaus keliautojo Antano Poškos (1903–1992) žodžius, kad „tik pažinimas yra mūsų gyvenimo tikslas“. 

Snieguotą žiemą pareigūnas su šeima neatsispiria pagundai pasisemti adrenalino slidinėjimo trasose. Tačiau šis pomėgis yra mėgėjiškas ir jam užtenka įrengtų trasų Latvijoje bei Lietuvoje. Rajono policijos vadovas neabejingas ir krepšiniui. Jau į amžinybę iškeliavęs jo tėtis Vidmantas Kudžma kadaise žaidė Panevėžio „Lietkabelio“ vyrų krepšinio komandoje kartu su Jonu Kazlausku, Vitoldu Masalskiu ir kitomis krepšinio įžymybėmis. Tai ir buvo viena iš šeimos persikraustymo iš Kazlų Rūdos į Panevėžį priežasčių. „Tačiau labiau esu Kauno „Žalgirio“ komandos gerbėjas, esant galimybei važiuojame į Eurolygos rungtynes. O pats dažniau žaidžiu tinklinį nei krepšinį“, – sakė E. Kudžma.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.