Prieš naująją COVID-19 bangą medikai perspėja: tikimybė rūkantiesiems dėl koronaviruso atsidurti ligoninėje – dviguba

Rūkančiajam susirgus COVID-19 rizika patekti į ligonines yra dvigubai didesnė.

Nors vasara pasvaliečiams leido trumpam primiršti koronaviruso grėsmę, artėjantis ruduo sveikatos specialistams ir gyventojams kelia nerimą – COVID-19 Pasvalio rajone sugrįžta. Šiandien pandemijos žemėlapyje žalią spalvą keičia geltona, reiškianti, kad čia sergančiųjų jau kur kas daugiau. Todėl medikai perspėja – susirūpinti savo sveikata šiuo metu turėtų kiekvienas, o ypač tai aktualu rūkantiesiems, kadangi cigaretės dūmas ne tik silpnina imuninę sistemą, bet ir viruso akivaizdoje lemia skaudesnes ligos pasekmes. 

Ardo organizmo gynybą 

Tebesiaučiant COVID-19 pandemijai, rūkantieji gali ir nesusimąstyti, kokią riziką jų sveikatai šiuo metu sukelia prisidegta cigaretė. Todėl kiekvienas dūmą traukiantis pasvalietis raginamas nenumoti ranka į šį žalingą įprotį lydinčią grėsmę. 

Londono universiteto imperatoriškojo koledžo Nacionalinio širdies ir plaučių instituto duomenimis, rūkymas padidina tikimybę neišgyventi nuo koronaviruso žmonėms, kuriems rimčiau susirgus prireikia medikų gydymo. Be to, nustatyta, kad rizika patekti į ligoninę susirgus COVID-19 rūkantiesiems yra dvigubai didesnė, o jiems pasireiškiančių simptomų yra daugiau nei tiems, kurie netraukia cigaretės dūmo. 

Taip nutinka todėl, kad surūkyta cigaretė gali lemti sunkius sveikatos sutrikimus. Tai insultas, infarktas, kraujotakos, plaučių, vėžinės ligos ir diabetas. Būtent šie lėtiniai susirgimai ypač pavojingi rūkantiems pacientams, susirgusiems koronavirusu. Nors mokslininkai kol kas neturi duomenų, kad rizika užsikrėsti COVID-19 rūkantiesiems yra didesnė, jų tyrimai patvirtina faktą, jog šiems žmonėms ligos pasekmės – skaudesnės. 

Visgi svarbu įsidėmėti, kad rūkymas iš peties ardo ir kiekvieno iš mūsų organizmo pagrindinę gynybinę sieną nuo ligų bei infekcijų – imuninę sistemą. Tai įvyksta dėl cigaretėje esančių chemikalų, kurie silpnina vidinę apsaugą susirgimams. Rūkant imuninė sistema tampa ne tik mažiau atsparesnė, bet ir nebeužtikrina antioksidantų bei vitamino C gamybos. Tai labai svarbu, nes būtent šios medžiagos žmogui yra gyvybiškai svarbios kovojant su ligomis. 

Pats metas pokyčiams 

Rūkantiesiems rūkstanti cigaretė gali pasirodyti visiškai nekalta. O turintys tokį žalingą įprotį dažniausiai ir nesusimąsto, koks kiekis nuodų rūkant įkvepiamas į organizmą. Todėl šiuo atveju verta detaliau pažvelgti, kas vyksta rūkant. 

Net 6 tūkst. cheminių medžiagų – būtent tiek jų išsiskiria prisidegtos cigaretės dūmuose, kol ši dega ypač aukštoje, net 600 laipsnių temperatūroje. Tarp jų taip pat aptinkamos dervos ir anglies monoksidas, kurie skatina vėžinių ląstelių atsiradimą. Tad nors esame linkę manyti, kad didžiausią grėsmę mūsų sveikatai nulemia priklausomybę sukeliantis nikotinas, tyrimai rodo, kad iš tikrųjų jis nėra pagrindinė rūkymo sukeliamų ligų priežastis. 

Todėl kaskart įkvėpus cigaretės dūmą, vertėtų pagalvoti, kuo gali baigtis šis žalingas įprotis. Medikai rūkančiųjų neguodžia – COVID-19 grėsmė nemažėja, o su ja kartu žengia gyvybės ir mirties dilema. Ne veltui šis daugybės išbandymų kupinas pandeminis laikotarpis yra geriausia proga žengti teisingų pokyčių link. Labiau rūpintis savimi ir savo sveikata, gyventi aktyviau, valgyti sveikiau bei, žinoma, išmesti šiukšliadėžėn cigaretę ir žiebtuvėlį. Siaučiant grėsmingam virusui, tokios atkaklios ir reikšmingos pastangos gali lemti gyvenimą. 

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.