Šaltalankiais, granatais ir cinamonu kvepiantis karantinas

Verslininkas Valdemaras Jelinskas pats išbando visus parduodamus prieskonius. Aidos GARASTAITĖS nuotrauka

Kai dėl pandemijos apribojimų pasaulis staiga susitraukė iki keturių būsto sienų, žmonėms atsirado laiko daugybei pomėgių. Vienas iš jų – maisto gaminimas namuose.

Nenuostabu, kad įvairiausios kulinarinės laidos, dešimtis tūkstančių gaminti mėgstančių žmonių vienijančios feisbuko grupės dabar išgyvena aukso amžių, o verslas skaičiuoja nemenką pelną. 

Vienas Pasvalio verslininkas, prekiaujantis brangiomis, daugiau nei pusę tūkstančio eurų kainuojančiomis, keraminėmis kamado kepsninėmis pasakojo, jog karantino metu šių nepigių prekių paklausa buvo milžiniška ir norintys jų įsigyti turėjo laukti ne vieną savaitę. 

Pasikeitusius pirkėjų įpročius bei poreikius pajuto ir Pasvalyje greta turgaus įsikūrusi prieskoniais prekiaujanti parduotuvė „Landra“. Aštuntus metus ją valdantis verslininkas Valdemaras Jelinskas pasakojo, kad nors pandemija bei karantino suvaržymai ir sukėlė tam tikrų iššūkių, prabėgę metai įmonei buvo sėkmingi. 

– Kadangi mums nereikėjo užsidaryti, ėmėme galvoti, kaip organizuoti darbą bei ką pasiūlyti pirkėjams tokiomis pakankamai ekstremaliomis sąlygomis. Parengėme parduotuvės puslapį feisbuko platformoje, ėmėme siūlyti prekių pristatymą į namus, saugų atsiskaitymą internetu ir tai pasiteisino su kaupu. Pasvalio mieste užsakymų pristatymas gal nėra labai populiarus, tačiau iš rajono gyvenviečių prašymų atvežti prekių sulaukiame nuolat. Ypač tokių užsakymų pagausėjo prieš didžiąsias šventes, kai iš didmiesčių negalintys grįžti artimieji ar giminės užsakinėjo dovanas. Dar vienas malonus netikėtumas ir savotiškas tinkamos veiklos pripažinimas – prekių užsakymai iš didžiųjų miestų: Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, – džiaugėsi verslininkas. 

Nuolatiniai parduotuvės lankytojai tikriausiai pamena, jog dar visai neseniai šalia kavos, arbatos, prieskonių ir saldumynų buvo ir automobilių detalių skyrius. 

Valdemaras – aistringas visureigių „Land Rover“ gerbėjas. Tiesą pasakius, ši aistra užšifruota ir parduotuvės pavadinime „Landra“. Tačiau galingus automobilius nugalėjo kvapnūs prieskoniai ir aromatingos arbatos. Nors galbūt žodis „nugalėjo“ čia ir netinka. „Landra“ ir toliau prekiauja „Land Rover“ detalėmis, tik jos sudėtos sandėlyje, o visas prekybinis plotas skirtas skaniai ir kvapniai produkcijai. 

Artimesni draugai tokiomis permainomis nesistebi – Valdemaras aistringas virėjas, tad kokį skonį patiekalui suteikia kiekvienas iš daugiau nei šimto pavadinimų jo parduotuvėje esančių prieskonių žino ne tik iš aprašymų, bet ir iš praktikos. Tuo ypač džiaugiasi KASP Vyčio apygardos 5-osios rinktinės Pasvalio 503 pėstininkų kuopos kariai. V. Jelinskas joje tarnauja taikliuoju šauliu ir kartu rūpinasi karių mityba. 

Valdemaro dėka įvairių pratybų ar mokymų metu kariai retai kada valgo sausą davinį, o mėgaujasi kvapniais ir sočiais karštais patiekalais. 

Neseniai šiam tikslui vyras net įsigijo 40 litrų kazaną. 

– Jis visiškai pakeitė kareiviškus indus, tik viena bėda – vienas negaliu pakelti – per sunkus (kvatojasi). 

Pasisukus kalbai apie prieskonius, vyro akys azartiškai sublizga. 

– Kai tik pradėjome dirbti, atėję žmonės visoje siūlomų prieskonių gausoje ieškodavo … „Vegetos“. Teko tikrąja to žodžio prasme mokyti ir šviesti. Aiškinti, kad renkantis prieskonius tiesiog būtina skaityti etiketėse parašytą sudėtį ir jei ten yra kažkokių neaiškių priedų, tokio daikto net neimti į rankas. Džiaugiuosi, kad per tuos metus užsiauginome sąmoningą pirkėją, kuris ir mus verčia pasitempti. Todėl vežamės tik sertifikuotą, ekologišką, daugiausia Lietuvoje pagamintą produkciją. Jei prieskonių mišiniai su druska, reikalaujame, kad ji būtų jūros arba Himalajų, kad kuo mažiau kenktų žmogui. 

Verslininkas pasakoja, jog bene populiariausias tarp pasvaliečių grietinėle praturtintas prieskonių mišinys „Sviestelis“, kuris ypač tinka daržovių, žuvies, mėsos, makaronų patiekalams bei padažams gardinti. 

Pats Valdemaras mėsos patiekalams renkasi kmynais praturtintą prieskonių mišinį, kuris ne tik paukštienai, bet ir orkaitėje ar kazane kepamoms bulvėms suteikia nepakartojamą aromatą. Jei gamina žvėrieną (vyras – aistringas medžiotojas) nevengia kaukazietiškų „Chmeli suneli“, kurie (nepadauginus) mėsai suteikia visiškai kitokį skonį. 

Čia galima įsigyti ir nepigiai kainuojančio vadinamojo prieskonių karaliaus – šafrano. 

– Kaip bebūtų keista, tai labai populiari prekė. Tiesa, į tą populiarumą žiūriu šiek tiek skeptiškai. Šafranas iš tiesų unikalus prieskonis. Tačiau reikia labai išlavinto skonio, kad galėtum jį pajusti. Jei žmogus nesilanko restoranuose, nedalyvauja degustacijose, greičiausiai nelabai ir pajus, kad patiekale yra šio brangaus ingrediento. Tai labiau mados dalykas. 

Aidos GARASTAITĖS nuotrauka

Grįžkime prie karantino. Kaip jis pakeitė pirkėjų įpročius ir poreikius? 

– Pokyčiai akivaizdūs. Žmonės sustojo. Anksčiau jie daugiau keliaudavo, kažkur skubėdavo, neturėjo laiko gaminti. Dabar jie būna namie ir nori eksperimentuoti. Kiek su karantinu susijęs kazanų ir keraminių kepsninių bumas, negaliu pasakyti, bet praeitais metais gerokai padaugėjo klientų, kurie ieškojo prieskonių plovams, troškiniams ar kepsniams. Vien dėl to ėmėme bendradarbiauti su vienu Šiauliuose įsikūrusiu ūkiu, kuriame auginami Angus veislės mėsiniai jaučiai ir avys. Iš jų ėmėme gabenti tiek jau perdirbtą produkciją, tiek vakuumuotą šviežią mėsą. Reikia pasakyti, jog poreikis buvo toks, kad kai kuriais savaitgaliais mes jo net negalėjome patenkinti. Kitas pokytis, kuris ypač pasijuto didėjant COVID-19 susirgimams – imuninę sistemą stiprinančių produktų paklausa. Granatų, spanguolių sultys, šaltalankių produkcija, arbatos, ekologiškas obuolių actas – viso to žmonės labai ieškojo. Mes bene vieninteliai prekiaujame Ceilono cinamonu. Ne paslaptis, jog visuotinai pripažįstama, kad cinamonas turi daugybę naudingų savybių, tarp jų ir nuo uždegimo, antibakterinių, reguliuojančių cukraus kiekį kraujyje. Pastaroji ypač aktuali dabar, kai daugelis sėdime namuose, mažai judame ir ne visuomet sveikai maitinamės. Tačiau cinamonas nelygu cinamonui. Tikru cinamonu vadinamas tas, kuris gaunamas iš medžio cinnamomum zeylanicum žievės, dar kitaip jis vadinamas Ceilono cinamonu. Visas kitas cinamonas gaunamas iš kitų tos pačios šeimos medžių žievės. Visomis gerosiomis aromatinėmis bei sveikatinimo savybėmis pasižymi Ceilono cinamonas, o štai tas, kurį perkate įprastose parduotuvėse ir beriate ant bandelių, ne tik kad nenaudingas, bet vartojamas itin gausiai gali būti ir žalingas. Norint pajusti teigiamą jo poveikį, pakanka ryte ir vakare išgerti šaukštelį Ceilono cinamono, sumaišyto su šiltu vandeniu, – tikina verslininkas. 

Ir čia vėl kalba ne reklaminės frazės, o verslininko patirtis. Anksčiau jam teko rūpintis, dabar jau mirusios, onkologine liga sirgusios mamos organizmo stiprinimu, tad teko surinkti daug informacijos apie teigiamas įvairių natūralių medžiagų savybes. 

Visgi Valdemaras Jelinskas ir kartu klientus pasitinkanti vadybininkė Eva Tornotaitė tikisi, kad pasaulis anksčiau ar vėliau sugrįš į normalias vėžes ir į jų jaukią parduotuvę užsukantys klientai pirmiausia galvos ne apie sveikatą, o apie naujų skonių ir kvapų paiešką.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.