Kokių klaidų rekomenduoja vengti finansų ekspertai

Jei jūs žvelgdami į savo finansinę situaciją matote nemažai įvairių spragų, tuomet natūralu, kad turėtumėte pagalvoti apie sprendimus, kurie padėtų tai pakeisti. Dažnai artėjant naujiems metams mes būname linkę prisižadėti sau ir kitiems, kad naujieji metai bus kitokie ir mes pakeisime bent dalį savo netinkamų įpročių ar atsisakysime tam tikrų mūsų kasdienybei būdingų sprendimų. Tačiau, deja, bet neretai tokie pažadai tebelieka pažadais. Vieniems trūksta motyvacijos, kiti visą kaltę suverčia laiko trūkumui, o treti tiesiog apskritai nenori kalbėti apie tai, ką buvo pasižadėję daryti.

Taigi, tokiais atvejais yra labai naudinga pažvelgti į tai, ką kalba finansų ekspertai ir kokių klaidų jie rekomenduoja vengti ateinančiais metais. Todėl nusprendėme sudaryti jums įvairių finansų ekspertų ir milijonierių patarimų sąrašą, kuris turėtų praversti kiekvienam, kuris nori sėkmingų pokyčių per ateinančius kelerius metus.

Suze Orman patarimas: nesirinkite „madingų“ akcijų

Asmeninių finansų ekspertė ir bestselerio „Moterys ir pinigai“ autorė Suze Orman teigia pavargusi matydama tūkstantmečio kartos žmones, kurie perka ir parduoda akcijas, atsižvelgdami į tai, kas yra „madinga“ ir į tai, kurios kompanijos turi akimirką šlovės.

Ji teigė: „Pati didžiausia klaida, kurią mano manymu daro jauni žmonės investuodami, yra tai, jog jie perka ir parduoda akcijas vadovaudamiesi tokiu požiūriu – „Ši kompanija yra puiki, todėl aš į ją investuosiu.“ Ji taip pat pridūrė, kad jei žmogus bando šią strategiją – jis gali tiek „pataikyti“, tiek ir „prašauti pro šalį“.

Vietoje to, kad būtų pasirinktos individualios akcijos, Orman rekomenduoja kiekvieną mėnesį investuoti tam tikrą savo nustatytą pinigų sumą į maža rizika pasižyminčius investicinius instrumentus, pvz., indeksų fondus ar ETF. Indeksų fondai yra protingas sprendimas pradedantiesiems, kurie tik žengia savo pirmuosius žingsnius. Tokie sprendimai nėra brangūs ir jie yra diversifikuoti. Be to, istoriniai duomenys rodo, kad investicinė grąža tokiu atveju yra pakankamai stabili, skirtingai nei individualių akcijų, kurios yra kur kas labiau nenuspėjamos.

David Bach patarimas: nepirkite naujo automobilio

Nors akivaizdu, kad šiandien nuosavas automobilis daugelio žmonių gyvenime yra labai didelė būtinybė, kuri padeda greičiau ir lengviau nukakti iš taško A į tašką B, tačiau milijonierius ir bestselerių autorius David Bach teigia, kad naujo automobilio pirkimas niekuomet nėra vertas mokamos kainos.

Bach teigimu, niekas mūsų gyvenime negali labiau iššvaistyti pinigų kaip naujo automobilio pirkimas. Tai yra vienas blogiausių finansinių sprendimų, kurį šiandien gali padaryti tūkstantmečio kartos žmonės.

Jis teigė: „Tą minutę, kai jūs išvažiuosite iš automobilių stovėjimo aikštelės, jūsų įsigyto automobilio vertė akimirksniu pradės kristi. Metų pabaigoje jūsų automobilio vertė turėtų būti sumažėjusi 20-30 proc., o po penkių metų jūsų automobilis bus praradęs 60 arba netgi daugiau savo pirminės vertės. Ką jau bekalbėti, kad dažniausiai automobiliai įsigyti yra dar ir skolinamasi. Todėl prie bendrų išlaidų verta priskaičiuoti ir paskolos palūkanas, primena Kreditus.eu kreditų ekspertai.

Vietoje to Bach rekomenduoja pirkti automobilį, kuris yra dviejų arba trijų metų senumo ir jį galima įsigyti bent 30 proc. žemesne kaina. Dažniausiai tokio amžiaus automobiliai būna labai geros techninės būklės, o nuvažiuotas atstumas nebūna didelis. Todėl tai gali tapti kur kas išmintingesniu finansiniu sprendimu.

Kevin O’Leary patarimas: neleiskite, kad kreditinės kortelės iš jūsų pasipelnytų

Finansų ekspertas ir „ABC“ „Shark Tank“ žvaigždė Kevin O’Leary teigia, kad mokėti labai dideles savo kreditinės kortelės palūkanas yra tiesiog „beprotiška“ ir to vertėtų vengti bet kokia kaina. Tiesą sakant, jis taip pat teigia, kad pati didžiausia jaunų žmonių klaida yra tai, jog jie mano, kad „tokia skola yra nemokama“.

Jis teigė: „Žmonės naudoja kredito korteles tokiu būdu, kuris iš tikrųjų yra ypatingas. Jie įsivaizduoja, kad naudojimasis kredito kortele jiems nieko nekainuoja.“ Tačiau iš tikrųjų nesugebėjimas kiekvieną mėnesį laiku padengti savo kredito kortelės balanso kainuoja nemenkus pinigus. Norint išvengti didžiulių paskolos palūkanų mokėjimo yra labai paprastas sprendimas – „niekuomet neišleiskite daugiau pinigų nei įnešate“. Daugiau praktinių patarimų kaip elgtis su skolintais pinigais galite rasti čia.

Danielle Town patarimas: neleiskite, kad taupymas kainuotų jums pinigus

Jei jūs iki šiol tiesiog taupėte ir neinvestavote, jūs nubrėžiate sau labai aiškų tikslą – ilguoju laikotarpiu pralaimėti ir prarasti savo pinigus. Knygų apie investavimą autorė Danielle Town teigia, kad dėl infliacijos ir kainų augimo pinigai, kuriuos mes taupome, bėgant laikui turi mažiau perkamosios galios. Nors 20 USD kupiūra visuomet bus verta 20 USD, ilgainiui su ja mes galime įsigyti vis mažiau.

Jos teigimu, jei jūs prieš 50 metų sutaupėte 1000 USD grynaisiais, kuriuos visą šį laiką laikėte po savo čiužiniu, šiandien jūsų sutaupyta suma turėtų tokią perkamąją galią, kuri 1970 m. būtų prilygusi apytiksliai 137 USD. Tai reiškia, kad būtumėte praradę bene 90 proc. savo sutaupytos pinigų sumos perkamosios galios. Tačiau jei tokia pati suma būtų buvusi investuota su 6% palūkanomis, ji būtų galėjusi išaugti net iki 20 000 USD sumos.

Žinoma, finansų ekspertai visuomet rekomenduoja turėti finansinę pagalvę, kuri būtų sudaryta iš trims – šešiems mėnesiams pragyventi pakankamos pinigų sumos. Tačiau visa kita, ką jūs sutaupote, turėtumėte skirti investavimui. Town pridūrė: „Jūs tiesiog turite kažką daryti su savo pinigais.“

Barbara Corcoran patarimas: nepamirškite NT pirkimo procese atsirandančių papildomų išlaidų 

Kuomet perkate nekilnojamojo turto objektą (ir ypač nuosavą namą), labai svarbu būti sutaupius pakankamai lėšų. O tai reiškia, kad jūs turite turėti gerokai daugiau nei tik lėšos, kurios bus skiriamos pradiniam įnašui padengti.

Milijonierė Barbara Corcoran, kuri sukūrė nekilnojamojo turto imperiją, vertą 66 mln. USD, teigė: „Pati didžiausia klaida, kurią daro pirmojo nuosavo būsto savininkai, yra tai, jog jie pamiršta apie papildomas sandoriui tenkančias išlaidas.“

Norint įsigyti nuosavą namą nepakanka turėti tik pradinį įnašą. Tenka padengti daugybę papildomų mokesčių, susijusių su paskolos sudarymo sutartimi, draudimu, būsto registravimu ir kt. Ką jau kalbėti apie išlaidas, kurios atsiranda tuomet, jei būstas yra įsigyjamas tik su daline apdaila. Tuomet neretai būtina turėti ir dvigubai tiek, kiek buvote sutaupę pradiniam įnašui, nes savo asmeninėmis santaupomis jūs turėsite įsirengti įsigytą naują būstą.

Todėl jei jūs esate numatę įsigyti nuosavą namą, kuriame yra atlikta tik dalinė apdaila, ir jis kainuoja 80 000 eurų, turėsite būti sutaupę ne tik 15% įsigyjamo nekilnojamojo turto vertės atitinkantį pradinį įnašą, tačiau taip pat turėti bent 5000 eurų, kurie bus skirti įvairiems papildomiems mokesčiams padengti ir nemažiau kaip 20 000 eurų, kuriuos skirsite namo įrengimui. Taigi, bendra suma, kurią tokiu atveju reikia būti sutaupius, išauga labai reikšmingai. 

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.