„Vaikai – tarsi šeimos cementas…“

Talkonių vienkiemio sodybos šeimininkai Zinaida ir Algimantas Jankevičiai. Aidos GARASTAITĖS nuotrauka.

Kasmet vienos prasmingiausių švenčių – Motinos dienos išvakarėse Lietuvos Respublikos Prezidentas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu apdovanoja būrį daugiavaikių motinų. Šiemet Prezidentūroje svečiavosi bei iš šalies Prezidentės Dalios Grybauskaitės rankų apdovanojimą atsiėmė ir Pumpėnų seniūnijos Talkonių vienkiemyje gyvenanti Zinaida Jankevičienė, pagimdžiusi ir kartu su vyru Algimantu užauginusi bei gražiai išauklėjusi penkis vaikus – dvi dukras ir tris sūnus. 

„Darbui“ pasmalsavus, ką jai reiškia šis apdovanojimas, Zinaida Jankevičienė šypsosi, jog pati didžiausia gyvenimo dovana yra dorais žmonėmis užaugę vaikai bei jų padovanoti anūkai. 

Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medalį Zinaidai Jankevičienei
įteikė šalies Prezidentė Dalia Grybauskaitė. (Roberto DAČKAUS nuotr).

– Žinoma, malonu, kad buvo pastebėtas ir įvertintas, rodos, toks nepastebimas darbas – auginti vaikus. Tai tarsi atsvara ne kartą girdėtiems nemaloniems žodžiams: „Ir kam tu taip apsikrovei vaikais? Šitiek vargo su jais, visai nebeliks laiko sau pačiai…“ Bet juk su vaikais praleistas laikas ir yra pats gražiausias, – neabejoja mūsų pašnekovė. – Nė nepastebėjau, kaip jie užaugo, nes metai bėga labai greitai.

O vaikų tėtis, vienas pirmųjų Pasvalio krašto ūkininkų Algimantas Jankevičius priduria: 

– Labai prasmingas pats apdovanojimo pavadinimas – „Už nuopelnus Lietuvai“. Nes ką mes dar galėtume padovanoti Tėvynei, jei ne savo pačių triūsą bei darbščius ir dorus vaikus? 

Zinaida Jankevičienė (trečia iš kairės) su šalies Prezidente Dalia Grybauskaite ir į apdovanojimų ceremoniją palydėjusiais vyru Algimantu bei vaikais – Justinu, Neringa, Lina, Žygimantu. (Roberto DAČKAUS nuotr).

Abu Jankevičiai irgi augo gausiose šeimose. Zinaida – kartu su dviem sesėmis ir broliu, o Algimantas – net su šešiomis sesėmis ir trim broliais. 

Zinaida Butkaitė-Jankevičienė kilusi iš Vaškų seniūnijos Atiškių kaimo. Su Algimantu susituokė 1972-ųjų vasarą. Jauna šeima įsikūrė Algimanto tėvų statytoje ir išpuoselėtoje Talkonių vienkiemio sodyboje. Čia Jankevičiai gyvena ir šiandien, čia užaugo jų vaikai. Talkoniečiai saugo ir tęsia iš tėvų paveldėtas grožio tradicijas. Netrukus šimtmečio sulauksianti, gėlynuose ir žolynuose skendinti jų sodyba ne kartą yra pripažinta gražiausiai tvarkomu vienkiemiu ne tik rajone, bet ir Lietuvoje. Kuplių liepų ir galingų ąžuolų apsuptos sodybos erdvės visada buvo ir yra pilnos gyvybės bei linksmo klegesio. Klega ne tik šimtamečiuose medžiuose ir gausybėje į juos įkeltų inkilų perintys paukščiai, bet ir dažnai čia besisvečiuojantys Jankevičių anūkai. 

Visai netoli senosios, baltomis langinėmis ir dailiai drožinėtomis vėjalentėmis papuoštos trobos, kur gyvena Zinaida ir Algimantas Jankevičiai, stovi geltonas šiuolaikiškas jų sūnaus Justino šeimos namas. Kieme plevėsuoja ant aukšto stiebo iškelta Lietuvos trispalvė. 

Baigęs mokslus Žemės ūkio universitete, Justinas perėmė tėčio sukurtą augalininkystės ūkį. O grįždamas iš studijų jis parsivežė ne tik daug žemdirbiškų žinių, bet ir žmoną – savo mokslo draugę Ritą. Jaunojo ūkininko šeimoje auga trys atžalėlės – Meda, Rugilė ir Jokūbas.

Itin dažnas svečias Talkonių vienkiemio sodyboje ir vyriausias Jankevičių sūnus – 45 metų Žygimantas, iš tėčio perėmęs didžiulį bityną. Jo šeima įsikūrusi Panevėžyje, tačiau per pusantro šimto Žygimanto rūpestingai prižiūrimų bičių šeimų yra įkurdintos bitininko gimtinėje, tad kasdienio darbo bityno šeimininkui čia labai daug. Žygimanto šeimoje auga dvi dukros – Agnė ir Gabrielė, vyriausia Jankevičių anūkė. 

Talkoniečių dukra Neringa, Lietuvos sveikatos mokslų universitete apsigynusi Veterinarinės medicinos mokslų daktaro disertaciją, čia liko ir dirbti. Ji – šio universiteto mokslo darbuotoja, lektorė. Neringos šeima augina dukrą Austėją ir sūnų Nojų. 

Kita dukra – Lina, Vilniaus universitete baigusi socialinių mokslų studijas, dirba Panevėžio šv. Juozapo globos namų direktoriaus pavaduotoja. Jos šeimoje auga trys dukrelės – Rasa, Aušra ir Eglė. 

Zinaida Jankevičienė ir jos atžalėlės prieš trisdešimtį metų: ant
mamos kelių – Justinas ir jaunėlis Paulius, stovi – Neringa, Žygimantas ir Lina.

Jaunėlis sūnus – 31-erių metų Paulius, Vilniaus universitete baigęs informacinių technologijų studijas, mokslus tęsė Jungtinėse Amerikos Valstijose. Dabar jis apsistojęs Jutos valstijoje, dirba programuotoju, vedęs lietuvaitę Simoną. Jaunėlio šeima Zinaidai ir Algimantui Jankevičiams neseniai padovanojo anūką Domą, kuriam dabar vieneri metukai. Jį seneliai mato ir jo čiauškėjimą girdi kol kas tik per skaipą. 

Nors Paulius savo gyvenimą kuria už Atlanto, širdyje jis – tikras Lietuvos patriotas. Prieš keletą metų Paulius sukūrė Lietuvą reprezentuojantį įspūdingą vaizdo įrašą iš 20 tūkst. nuotraukų „Tėvynės vėjas“, kviečiantį pasigrožėti vasariškais mūsų šalies gamtos peizažais. Gražiausias Lietuvos vietas jis fotografavo keliaudamas po jas visą 2014-ųjų vasarą. 

Jankevičių sūnus Paulius ir marti Simona gyvenimą kuria JAV, Jutos valstijoje.

Zinaida Jankevičienė šiemet gruodį švęs savo 70-mečio jubiliejų. Algimantas – keleriais metais vyresnis. O po trijų metų – Auksinės šios poros vestuvės. 

– Išduokit paslaptį, kaip tiek metų gyventi darnoje, kaip užauginti tokius dorus ir darbščius vaikus? – klausiame talkoniečių. 

– Paprasčiausiai užtenka laikytis dešimties Dievo įsakymų – juose slypi ir gyvenimo išmintis, ir didžiosios jo vertybės. Jie žmogui būtini kaip vairuotojui kelių eismo taisyklės, ir kai juos įsisąmonini – sąžinė nebeleidžia elgtis nedorai. Gyvenimas be pareigų būtų kaip paveikslas be rėmų. Jeigu kalbėsi vienaip, tegu ir labai protingai, o pats elgsiesi kitaip, toks moralizavimas bus visai bevertis. Mūsų vaikai augo vienkiemyje, tad visą laiką visi buvome kartu. Darbų kiekvienam pagal jėgas šeimos ūkyje niekada netrūko, bet nei vienas vaikas nė karto nėra pasakęs, kad to ar kito darbo dirbti neisiu, nenoriu. Žinoma, užtekdavo laiko ir vaikiškiems žaidimams, pramogoms – kaipgi be jų. O sekmadieniais mūsų šeimoje nedirbama net ir per didžiuosius darbymečius – tai šventa diena, – gyvenimo būdą, neleidusį vaikams išklysti iš tiesaus kelio paprastais žodžiais nusako gausios šeimos tėvai.

 Zinaida ir Algimantas Jankevičiai šiandien džiaugiasi, kaip sako jie patys, auksiniu senjorų amžiumi. 

– Vaikai užauginti, mums patiems to, ką užsidirbome, visiškai užtenka, sveikata, ačiū Dievui, irgi dar nebloga. Tad, ko daugiau benorėti, – optimizmo nestokoja vienkiemio šeimininkai. 

Atitrūkę nuo kasdienių darbų, jie visada randa laiko visuomeniniams reikalams. Abu ilgus metus giedojo Pumpėnų švč. Mergelės Marijos Škaplierinės bažnyčios chore. Algimantas – aktyvus Pumpėnų kultūros namų meno saviveiklos kolektyvų narys. 

2013-ųjų ruduo: septynios anūkės po bulviakasaio talkos.

Zinaidos ir Algimanto Jankevičių šeima bendruomenėje gerbiama už dorovingumą, nuoširdumą, toleranciją, pagarbą kiekvienam žmogui, karitatyvinę veiklą. Sutuoktiniai yra pelnę bendruomenės šviesuolių titulą. Jų vaikai dabar jau savo šeimose puoselėja tėvų išugdytas tauriausias vertybes. 

Talkoniečių namuose ypač jaukios ir džiugios būna šv. Kalėdos, Velykos, šeimos šventės, kai suvažiuoja vaikai su savo antrosiomis pusėmis ir atžalėlėmis. 

– Anūkai jau buriasi į grupeles pagal amžių, pagal pomėgius. Vasarą pilnas kiemas jų krykštavimo. Mažiesiems įrengėm žaidimų aikštelę. Visi turi dviračius, mėgsta su jais iškylauti, – pasakoja laiminga vienuolikos anūkų močiutė Zinaida Jankevičienė. 

Su šviesiu jauduliu ji prisimena staigmenas, kuriomis nustebina vaikai ir anūkai. 

– Vaikai mums yra padovanoję ne vieną kelionę – į Romą, į Jeruzalę. O anūkai nudžiugina nuoširdžiais piešiniais, kuriuose išreiškia savo meilę, kartais surengia ir koncertus – dainuoja ir deklamuoja seneliams, – šypsosi Zinaida.

Zinaida ir Algimantas Jankevičiai įsitikinę, jog vaikai tai – šeimos cementas, tad kuo jų daugiau, tuo šeima tvirtesnė. Anot talkoniečių, vaikai ir anūkai yra pati didžiausia gyvenimo prasmė, ištirpdanti visus prisiminimus apie vargus, nepriteklius, o gyvenimą pripildanti saulėtos ir džiugios pilnatvės.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.