Šiųmetis kultūrinių renginių pulsas

Kultūros centro direktorius naujoje kino salėje. Aidos DULKIENĖS nuotrauka.

Praėjusiais metais dauguma Pasvalio kultūros centro ir jo skyrių organizuojamų kultūros renginių buvo dedikuoti Valstybės atkūrimo šimtmečiui. Ypatingo dėmesio sulaukė Vaškai, tapę Mažąja Lietuvos kultūros sostine. Šventinių renginių nuotraukos ir aprašymai jau sugulė į kultūros istorijos metraščius bei liko prisiminimuose. Metų pabaigoje tuometė kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson įteikė Kultūros centro vadovui Robertui Lavickui nominaciją už aktyvią kūrybingą veiklą kultūros centruose. Anot direktoriaus, šis apdovanojimas yra viso kultūros centro ir jo skyrių bendruomenės darbo pripažinimas ir įvertinimas. 

Modernizacija – žingsnis po žingsnio 

Tad kokiais kultūros renginiais bus turtingi šie metai? Kokie pokyčiai vyksta moderniu fasadu pasipuošusio Pasvalio kultūros centro viduje? Apie tai kalbėjomės su Kultūros centro vadovu R. Lavicku. Beje, sausio 2 d. sukako lygiai penkeri metai, kai jis tapo šios įstaigos vadovu. Direktorius ant darbo stalo kaip tik turėjo pasidėjęs dokumentus dėl didžiosios 435 vietų žiūrovų salės rekonstrukcijos, tad pašnekesį pradėjome nuo materialių dalykų. 

Nors salė kapitalinio remonto nemačiusi nuo pat Kultūros centro atidarymo 1984-aisiais, tačiau ji dar nėra kritinės būklės. Prieš porą metų Naujųjų metų išvakarėse koncertavęs Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorius, baritonas Dainius Puišys, anot direktoriaus, tvirtino, kad salė nėra prasta. Žinoma, kėdės, lubos, grindys ir sienos jau stipriai dvelkia praeitimi. Pagal parengtą Kultūros ministerijos programą lėšos salei rekonstruoti turi pasiekti kitais metais iš valstybės investicijų programos. „Bandome gauti finansavimą ne tik iš minėtos programos, bet ir iš Europos Sąjungos fondų per Centrinę projektų valdymo agentūrą. Tad dabar turime užpildyti didelį klausimyną ir šį mėnesį pateiksime paraišką“, – paaiškino pašnekovas, vartydamas šūsnis dokumentų. 

Moderni salė ir sutvarkytos kitos Kultūros centro viešosios erdvės taptų patrauklios ne tik įvairaus žanro renginiams, bet ir respublikiniams, regioniniams kultūros darbuotojų dalykiniams seminarams, pasitarimams organizuoti. 

Ne taip greitai, kaip tikėtasi, Kultūros centro naujoje erdvėje atsirado per 40 vietų moderni kino salė. Iš Savivaldybės biudžeto finansuojami darbai artėja į pabaigą, tad laukia kitas svarbus etapas. „Šį mėnesį Vilniuje planuojame susitikti su skaitmeninio kino sklaida regionuose besirūpinančiais Lietuvos kino centro atstovais. Per projektą viliamės iš centro gauti pinigų kino įrangai. Žinoma, gavę finansavimą turėtume prisiimti ir tam tikrus įsipareigojimus“, – toliau aiškino R. Lavickas. Direktorius neprognozavo, kada įvyks pirmasis kino seansas, nes reikia atlikti dar daug kitų darbų – įvesti elektroninę bilietų pardavimų sistemą, surinkti personalą. Jau senovės liekana, nederanti prie dabarties, buvo tapęs bilietų kasos langelis, kurio nebeliko. Bus įrengta stiklinė pertvara ir kompiuterizuota pati kasos sistema, o vaizdo projekcijomis rodomi anonsuojamų renginių skelbimai. 

Plati mozaika 

Kalbėdamas apie šių metų kultūrinių renginių sezoną, R. Lavickas pirmiausia pakvietė į vasario 23 d. Ustukiuose rengiamą tradicinį vyresniųjų liaudies šokių festivalį „Iš vakar į šiandien“ bei tą pačią dieną Pasvalyje vyksiančią linijinių šokių šventę-konkursą „Krinčins šok 2019“. 

Pirmą pavasario mėnesį į Pasvalio kultūros centro salę žiūrovus pakvies taip pat didelio populiarumo sulaukiantis šiuolaikinio šokio festivalis „Mes galim“, kurio iniciatorė ir organizatorė Dalė Norvydienė. Kovą Pasvalyje vyks Nacionalinio kultūros centro rengiamos vaikų ir jaunimo teatrų apžiūros-šventės „Šimtakojis“ regioninis turas. 

Šiųmečių kultūrinių renginių panoramoje matome daugybę kitų populiarių tradicinių renginių: muzikuojančių šeimų šventę Mikoliškyje, jaunimo muzikos festivalį-konkursą „Nauji veidai“, „Antanines ant Mūšos“ Saločiuose, teatrų festivalį „Senasis tiltas“ Pasvalyje, vasaros sekmadieninius koncertus Pasvalyje, į kuriuos žadama kviestis įvairių žanrų atlikėjus iš kitų miestų bei rajonų, „Naktinius skaitymus prie Pyvesos“ Diliauskuose, Baltijos kelio 30-mečiui skirtą koncertą Kryžių slėnyje, „Vilnones dienas“ Raubonyse, Pasvalio miesto šventę, „Baltų vienybės“ dieną ant Velniakalnio, kapelų šventę „Apynėls mažs alė labė gražs“ Mikoliškyje, tarptautinį teatrų festivalį „Theater cluster 2019“, „Pyragines“ Valakėliuose ir kt. 

„Primenu, kad Kultūros centro durys atviros visiems – laukiame idėjų, pasiūlymų, sumanymų, kaip dar labiau pagyvinti kultūrinę veiklą. Vertiname kiekvieną žmogų, atėjusį į kultūros renginius“, – sakė direktorius R. Lavickas.

Darbo skelbimai

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.