Sunku sukurti ką nors išskirtinio…

Ustukiuose gyvenanti Pasvalio gimnazistė Inesa Židonytė ir fotografuoja, ir kuria eiles…

Gegužės mėnesį Pasvalio krašto muziejaus lankytojams pristatomi rajono mokinių fotografijos darbai: Pasvalio gimnazistų Justinos Kripaitytės, Agnės Baliūnaitės, Donato Bajariūno ir Evaldo Mažuknos fotografijos kūrybinių darbų paroda „Keturios temos“, Petro Vileišio gimnazijos abiturienčių fotografijos „Inesos eilių iliustracijos“, Svalios pagrindinės mokyklos bei Pasvalio ir Pumpėnų gimnazijų mokinių fotografijos darbai (mokytoja Aida Dulkienė).

Susitikimas su fotografijų autoriais Pasvalio krašto muziejuje – gegužės 10-ąją, trečiadienį, 14 valandą.

O mes pasmalsavome, kas slepiasi po fotografijomis „Inesos eilių iliustracijos“. Todėl susitikome su Ustukiuose gyvenančia Petro Vileišio gimnazijos abituriente Inesa Židonyte, kuri ir fotografuoja, ir rašo eiles. Parodoje ši kūryba tiesiog susiliejo… Inesa prisimena nuo vaikystės mėgstanti fotografuoti – tai iš mamos, tai iš dėdės nugvelbdavo fotoaparatą. Ir eiles rašė būdama pradinukė.

– Mokiausi Ustukių pagrindinėje mokykloje ir kūryba buvo tik vaikiški pasižaidimai, – pripažįsta Inesa, kuri jau Pasvalio Petro Vileišio gimnazijoje pradėjo lankyti fotografijos būrelį ir rašyti įvairius kūrinėlius.

Inesai labai patinka fotografuoti gamtą, peizažus:

– Dažniausiai išeinu pasivaikščioti leidžiantis saulei. Tuomet ypatingas apšvietimas. Rytą irgi būtų gerai, bet mėgstu pamiegoti. Esu didelė romantikė, gal net sentimentali, ir visai nenoriu suaugti.

Gimnazistė kuria haiku – japoniškus trieilius:

– Gamtą sieju su jausmais, man patinka tokia romantika. O haiku mėgstu ir dėl griežtų taisyklių, mintis sustatančių į trieilį.

Savo kūrybos Inesa paprastai nepublikuoja, tačiau apie jos eiles draugė išdavė fotografijos mokytojai, kuri vis siūlė prie nuotraukų pritaikyti žodžius, tekstus.

– Nusiunčiau pluoštelį haiku, nors savo kūrybą vertinu labai kritiškai, – kuklinasi Inesa, kuri šmaikštauja, kad mokytoja privertė paviešinti…

Visa Inesos šeima labai mėgsta keliauti ir skaityti.

– Keliaujam po Lietuvą, leidžiamės į pažintines keliones, daug laiko prabėga gamtoje, tada irgi fotografuoju, – sako Inesa.

Tačiau gamtą daug kas fotografuoja, ir čia sunku sukurti ką nors išskirtinio.

– Dabar apskritai sunku būti išskirtiniu, – pastebi abiturientė ir pripažįstam, kad šiandien mus pasiekia tiek daug informacijos, jog apima jausmas tarsi viskas pasaulyje jau sugalvota ir sukurta.

Inesa atskleidžia, kad didžiausia jos šeimos aistra – knygos:

– Labiausiai mėgstu fantastiką. Skaitau viską, kas susiję su fantastika. Mūsų tėtis – fantastikos mėgėjas. Jaunesnė sesė, kuri mokosi gimnazijos pirmoje klasėje, dar daugiau už mane skaito. Mamytė gal labiau mėgsta romanus. Skaitom ir istorines, ir kelionių knygas.

Be to, Inesai patinka šokti:

– Ustukiuose lankiau šokius pas Nidą Sakalauskienę, o gimnazijoje pas Ritą Ebienę šokau „Smilgose“.

Vis dėlto gimnazijoje liko mokytis paskutinės savaitės. Kas toliau?

– Linkstu prie Azijos kultūros ir kalbų. Man labai graži kinų, ir korėjiečių patinka. O gal italų? Nors esu pagalvojusi ir susidomėjusi tiek chemija, tiek biologija, – Pasvalio Petro Vileišio gimnazijos abiturientė Inesa Židonytė pripažįsta, kad nėra lengva pasirinkti, ką toliau studijuoti.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.