Kalėdinėje mugėje – rankų darbo šiluma ir grožis

Pasvalio krašto muziejuje atidaryta tradicinė kalėdinė parodapardavimas „Metai“. Ši šventinė mugė veiks iki Trijų Karalių, sausio 6-osios. Todėl tikrai yra laiko ne tik rankdarbius apžiūrėti, bet ir ką nors įsigyti sau ar dovanoti.

Į mugę malonu užsukti dar ir dėl to, kad ją šventiškai, estetiškai paruošė ir apipavidalino muziejaus dailininkas Paulius Ramanauskas.

– Kalėdinė paroda-pardavimas mūsų muziejuje pristatoma jau devynioliktą kartą. Tiesa, autorių mažiau, tačiau smagu, kad atsiranda naujų, – pasidžiaugia muziejaus direktorė Vitutė Povilionienė.

Ir dar tie nauji autoriai sugalvoja pagaminti ką nors netikėtai įdomaus. Štai Audronė Jovaišienė siūlo dailius ir stilingus baldus lėlėms. Lankytojai jau spėjo jų nusipirkti, dažnai prie šių baldų stabteli vaikai. Rankų darbo žaislai ir mieli, ir vėl madingi. Juk kiniški tiek pabodę…

Nors dauguma parodos autorių savo darbus parduoda, bet ne visi. Tarkim, Nijolės Vilčiauskienės lėlės – tik pasigrožėti. Kaip ir Alfutės Zaleckienės lininės riešinės, nertinis, papuošalai.

– Parodos lankytojai pakilnoja, pasidomi, tačiau, jeigu kainos nėra, vadinasi, neparduodama, – paaiškina Paulius.

Jis taip pat pastebi, kad pirkimo tendencijos nesikeičia – populiariausios kojinės, pirštinės, riešinės, atvirukai, vaškinės žvakės…

Vis dėlto kojinių, pirštinių, riešinių mažėja. Galbūt močiutės sensta, o iš jaunimo mezgimo tradicijas mažai kas tęsia.

– Ištikimiausia mūsų pirštinių mezgėja Genovaitė Jasnauskienė, kuri, nepaisant tamsių ir niūrių orų, į parodos atidarymą atvažiuoja net iš Švobiškio, – senais muziejaus bičiuliais džiaugiasi direktorė.

Asta BITINAITĖ

Visą straipsnį skaitykite 2016-12-10 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.