Daugėjant žvėrių, didėja jų sumedžiojimo limitai

Medžiotojų būrelių ir miš- kininkų vykdytų apskaitų duomenimis, per pastaruosius kelerius metus pastebimai padaugėjo šalies miškuose kanopinių žvėrių. Kiekvienam medžioklės sezonui licencijuojamų gyvūnų medžioklės limitus tvirtinanti Aplinkos ministerija juos kasmet tik didina. Todėl nereikia stebėtis, kad medžiotojams ne visada juos pavyksta išnaudoti. Ši tendencija jau įprasta ir mūsų rajone.

Trūko sėkmės

Per praėjusį 2015–2016 metų medžioklės sezoną pasvaliečiams medžiotojams buvo leista nušauti 79 tauriuosius elnius. Tačiau sumedžioti pavyko tik 59. Briedžių sumedžioti buvo galima 18, bet taiklūs buvo tik 15 šūvių. Didžiausias, siekęs net 463 vienetus, buvo stirnų medžioklės limitas. Tačiau ir jis liko neišnaudotas – per praėjusį sezoną nušautos tik 383 stirnos.

Anot Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Pasvalio skyriaus pirmininko Rimanto Kregždės, dėl šių faktų neturėtų kilti abejonių dėl prieš sezoną vykdytų licencijuojamų žvėrių apskaitų tikslumo. „Mūsų rajone visų elninių gyvūnų tik daugėja. Artėjant 2016–2017 metų medžioklės sezonui, rajono miškuose buvo per pusantro šimto briedžių, apie 700 tauriųjų elnių, daugiau nei 2500 stirnų. Tad licencijuojamų žvėrių mūsų ne itin miškingame rajone, manau, yra pakankamai. O jų medžioklės limitų neišnaudojome tik dėl to, kad trūko sėkmės. Taip pat nereikia pamiršti, jog kasmet mažėja ir medžiotojų skaičius“, – aiškino R. Kregždė.

Naujiena – danieliai

Beje, prieš naująjį 2016– 2017 metų medžioklės sezoną Aplinkos ministerija minėtų žvėrių sumedžiojimo limitus dar padidino. Mūsų rajone leista nušauti 28 briedžius (9 patinus bei 19 patelių ir jauniklių iki vienerių metų), 101 taurųjį elnią (iš jų 26 patinus ir 75 pateles bei jauniklius), taip pat 535 stirnas (127 patinus ir 408 pateles bei jaunikius. Be to, per šį sezoną pasvaliečių medžiotojų laukia ir staigmena: leista sumedžioti 3 danielius (1 patiną ir 2 pateles ar jauniklius). Šie gražuoliai mūsų rajono miškuose atsirado prieš porą metų. 2014-ųjų pavasarį šešis iš kolegų joniškiečių ir kėdainiškių nusipirktus jauniklius parsigabeno ir savo medžioklės plotuose paleido Pyvesos būrelio medžiotojai. Dabar jau yra 18 šių žvėrių. Todėl jų populiacija jau pradėta reguliuoti. Beje, prieš užpraeitą medžioklės sezoną vykdytos žvėrių apskaitos duomenimis, kaimyninio Panevėžio rajono miškuose buvo 380 danielių. Po keliolikos metų ir mūsų krašte šių žvėrių populiacija bus skaičiuojama šimtais.

Edvardas BALČIŪNAS

Visą straipsnį skaitykite 2016-11-15 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.