Visi nori gyventi gražiai, bet tvarkytis – ne visi

Paprastai, paskelbęs apie savo organizuojamą išvyką į vieną ar kitą seniūniją ir pakvietęs jos žmones siūlyti, kokias problemines vietas reikėtų aplankyti, Seimo narys Antanas Matulas sulaukia gausių telefono skambučių ar laiškų. Neseniai surengta išvyka po Daujėnų seniūniją buvo išimtis – gyventojų siūlymų gauta nedaug. Tad išvykos maršrutą teko sudaryti pasikliaujant iš anksčiau turima informacija, pasitarus su seniūnaičiais, pačiu seniūnu.

Buvęs darželis – iš rankų į rankas

Ši išvyka – jau aštuntoji parlamentaro inicijuota kelionė po rajono seniūnijas. Tradiciškai joje dalyvavo rajono Savivaldybės ir lankomos seniūnijos vadovai, Savivaldybės administracijos Strateginio planavimo ir investicijų, Vietinio ūkio ir plėtros skyrių specialistai, rajono vyr. architektas, kraštovaizdžio specialistė, Pasvalio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, Panevėžio visuomenės sveikatos centro Pasvalio skyriaus, Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Pasvalio agentūros, Savivaldybės visuomenės sveikatos biuro atstovai, rajono Policijos komisariato pareigūnai, seniūnijoje esančių bendruomenių, kitų visuomeninių organizacijų atstovai, seniūnaičiai.

Išvykos dalyviai pirmiausia stabtelėjo prie renovuotų Girsūdų bendruomenės namų. Anot girsūdiečių, prieš keletą metų šis pastatas atrodė labai liūdnai – kažkada buvę kultūros namai jau lindo į žemę. Įgyvendinus bendruomenės parengtą projektą, atnaujinta salė, kitos patalpos, įvestas vandentiekis, įrengti tualetai. Dabar girsūdiečiai ir aplinkinių kaimų sodiečiai bendruomenės namų sale noriai naudojasi ir linksmais, ir liūdnais atvejais. Per Pasvalio dekanato surengtas Jaunimo dienas čia buvo suplūdę keli šimtai jaunuolių, iš Krinčino į Daujėnus nešusių Jaunimo kryžių: stabtelėję Girsūduose jie dalyvavo gegužinėse pamaldose.

Didelis Daujėnų seniūnijos žmonių skaudulys – į privačias, dažniausiai nevietinių žmonių rankas patekę, bet nenaudojami, apleisti pastatai, piktžolėmis apaugusios jų teritorijos. Vienas tokių – buvęs Girsūdų vaikų darželis. Kažkada čia veikė visoje šalyje gardžiais tortais garsėjęs „Pasvalio aušros“ konditerijos cechas. Tada ir jo aplinka buvo gražiai tvarkoma. Deja, prieš keletą metų įmonė savo veiklą nutraukė, o pastatas ėjo iš rankų į rankas – priklausė ir vilniečiams, ir kauniečiams. Kas dabar yra tikrasis jo savininkas ir iš ko pareikalauti atsakomybės už apleistą teritoriją, seniūnijai dar teks aiškintis, nes iki pažastų sužėlę piktžolynai badyte bado akis. Net ant pastato stogo žaliuoja gerokai ūgtelėję medeliai. O už tvoros – gražiai sutvarkyti sporto aikštynai, kaimo parkelis. Daujėnų seniūnija vien Girsūduose prižiūri apie trylika hektarų bendro naudojimo teritorijų, juos tvarkydama pasitelkia viešuosius darbus dirbančius žmones.

Nemaži šienaujami plotai plyti prie Smilgių tvenkinio. Nupjauta žolė atiduodama gyvulius laikantiems vietos gyventojams. Todėl, anot seniūno Vlado Vitkausko, jos neskubama nupjauti – paauginama, kad tiktų pašarui.

Seimo narys rajono vadovus ragino pasirūpinti, kad Savivaldybės specialistai parengtų Smilgių tvenkinio aplinkos sutvarkymo projektą: su maudyklomis, liepteliais žvejams, sporto aikštelėmis, automobilių stovėjimo vieta, galbūt – valčių, vandens dviračių nuoma. Padėti ieškoti lėšų tokiam projektui įgyvendinti žadėjo ir pats parlamentaras.

– Poilsiui pritaikytų vandens telkinių Pasvalio krašte turime labai mažai. Gražus pavyzdys – Pajiešmenių tvenkinys, kurio teritoriją rūpestingai tvarko pati kaimo bendruomenė, – sakė A. Matulas.

O seniūnas minėjo, jog nekultūringi poilsiautojai pridaro daug eibių. Seniūnija prie Smilgių tvenkinio buvo pastačiusi dailią pavėsinę – deja, ją kažkas sudegino.

Anot Seimo nario, nelaukiant jokių projektų, jau dabar būtina sutvarkyti kelią, vedantį prie tvenkinio: nugreideriuoti, užlyginti duobes.

Nuotraukoje: Akis badyte bado apleista į privačias rankas patekusio buvusio Girsūdų vaikų darželio aplinka.

Zina MAGELINSKIENĖ

Visą straipsnį skaitykite 2016-06-07 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.