Bendruomenė suskubo pačiu laiku

Nuošalaus Norgėlų kaimo bendruomenė gali pasidžiaugti savo aktyvumo rezultatu – jos žmonių vienybė ir susitelkimas padėjo išsaugoti Norgėlų kaimo medicinos punktą. Beje, šis punktas įsikūręs tame pačiame pastate, kuriame yra bendruomenės buveinė, kaimo biblioteka, kultūros namai.

Pirmąsias nerimo mintis bendruomenėje pasėjo į jos pirmininkės Rimos Navadonskienės rankas patekęs Pasvalio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro vadovybės raštas, kuriuo buvo kreiptasi į Savivaldybės tarybą, prašant nutraukti Norgėlų kaimo medicinos punkto veiklą.

– Reikėjo skubėti, kad netektų konstatuoti, jog šaukštai po pietų. Kai sprendimas jau priimtas, jį atšaukti yra labai sudėtinga, – kodėl, praėjus vos savaitei nuo bendruomenės ataskaitinio susirinkimo, jos žmonės buvo skubiai sukviesti dar kartą, paaiškino bendruomenės vadovė.

Pirmenybę teikia paslaugoms namuose

Minėtame rašte dėstoma: „Norgėlų kaimo medicinos punkto patalpos neatitinka higienos reikalavimų. Drėksta sienos, negalima užtikrinti patalpų mikroklimato. Norint renovuoti punktą, reikia pakeisti langus, apšiltinti sienas ir lubas, paruošti dažymui ir nudažyti sienas. Reikalinga 4980 eurų investicija.

Norgėlų medicinos punktas aptarnauja 276 gyventojus. Jų skaičius kasmet mažėja. Pagal normatyvus bendruomenės slaugytoja turėtų aptarnauti 700–800 gyventojų. Atstumas nuo Deglėnų medicinos punkto iki Norgėlų punkto yra šeši kilometrai. Į Deglėnus atvyksta Pušaloto ambulatorijos gydytojas. Pacientams dažnai prireikia gydytojo pagalbos, jo skiriamų vaistų ar procedūrų, o slaugytoja tuos vaistus suleidžia, atlieka procedūras. Deglėnų medicinos punkto bendruomenės slaugytoja gyvena Norgėluose, todėl jai nėra sudėtinga teikti paslaugas ir šiame kaime. Dabar slaugytojų paslaugos į namus yra prioritetinės. Per metus Norgėlų medicinos punkte suteikiamos 1022 paslaugos – aptarnaujami maždaug keturi pacientai per dieną. Iš visų suteiktų paslaugų 323 yra slaugytojos apsilankymai į namus. Taigi kas ketvirta paslauga jau ir dabar teikiama paciento namuose. Per metus atliekama 430 procedūrų – vidutiniškai 1,3 procedūros per dieną. Pagal darbų apimtis nėra tikslinga turėti stacionarų punktą, užtektų turėti atitolintą darbo vietą – kabinetą, kuriame slaugytoja galėtų suteikti dalį paslaugų, o kitą jų dalį teiktų pacientų namuose“.

Vido DULKĖS nuotraukoje: Medicinos punkto patalpas apžiūri Joniškėlio apylinkių seniūnas Sigitas Ilgutis ir Pasvalio PASPC vadovas Vilius Povilionis.

Zina MAGELINSKIENĖ

Visą straipsnį skaitykite 2016-04-16 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.