„Pasvalys ir Joniškis tampa viduramžių dokumentų leidybos centrais Lietuvoje“

Šių Lietuvos edukologijos universiteto istoriko dr. Tomo Baranausko ištartų žodžių Pasvalio krašto muziejuje galėtų pavydėti ir universitetus turintys šalies miestai. Tokiam teiginiui pamatus paklojo Pasvalio krašto muziejaus ir Joniškyje įsikūrusios asociacijos Žiemių pradas „Simkala“ antrus metus vykdomas projektas „Žiemgala XIII amžiaus dokumentuose“. Vienas iš jo iniciatorių – nuo praėjusių metų vidurvasario Savivaldybės kultūros vertybių vyresniuoju specialistu dirbantis, tačiau dar ir Krašto muziejui įsipareigojimų turintis pasvalietis Gražvydas Balčiūnaitis. 2014 metų gruodžio pradžioje Joniškyje, Žeimelyje, Pasvalyje, Biržuose, Akmenėje, Kuršėnuose buvo pristatytas pirmasis šio projekto vaisius – leidinys „Žiemgala XIII a. dokumentuose“, o šiemet projekto tęsinio svarbiausias rezultatas – tūkstančio egzempliorių tiražu pasirodęs 64 puslapių leidinys „Sėlos aktai. Acta Seloniae“. Susitikimai su projekto vykdytojais, kurių metu pristatytas minėtas leidinys, vyko Kupiškyje, Anykščiuose, Rokiškyje, Joniškyje, o vasario pradžioje – Biržų „Sėlos“ ir Pasvalio krašto muziejuose. Viliamasi, kad su dalį sėlių istorijos baltų dėmių pašalinusiu leidiniu susidomės Vilniaus, Kauno ir kitų didžiųjų miestų istorikai ir juose taip pat bus organizuoti susitikimai su projekto vykdytojais.

Su krašto istorija besidominčiais pasvaliečiais bendravo G. Balčiūnaitis, Biržų krašto muziejaus „Sėla“ archeologas Karolis Duderis, dokumentų vertėjas ir leidinio sudarytojas, Lietuvos edukologijos universiteto dėstytojas, dr. Tomas Baranauskas ir asociacijos Žiemių pradas „Simkala“ vadovas Andrius Bitaitis.

Renginį pradėjęs G. Balčiūnaitis pirmiausia priminė, kad svarbiausias tęsiamo projekto „Žiemgala XIII amžiaus dokumentuose“ tikslas – iš užsienio šalių archyvų surinkti kuo daugiau senovės baltų istoriją bylojančių dokumentų kopijų. Tad projekto pavadinimas, anot pasvaliečio istoriko, toli gražu neatspindi darbų apimties ir archyviniuose dokumentuose minimi įvykiai bei teritorijų lokalizacija peržengia Žiemgalos ribas.

A.Bitaitis pasidžiaugė, kad prieš dvejus metus prasidėjęs projektas sėkmingai tęsiamas toliau. Pasukti jį rytų kryptimi – į Sėlos žemes, pasiūlė dr. T. Baranauskas. Žiemgalos ir jos rytinės kaimynės Sėlos likimai XIII amžiuje tampriai susiję. Abiejų baltų genčių žemes siejo 1218–1226 m. veikusi Sėlos vyskupija, kurios teritorija apėmė rytų Žiemgalą ir šiaurės Sėlą. Yra išlikę nemažai dokumentų, bylojančių Kuršo, Žiemgalos, Sėlos padalinimus. Taigi, anot „Simkalos“ vadovo A. Bitaičio, užsienio šalių archyvai slepia dar daug žiemgalių, sėlių ir kitų baltų genčių neatverstų istorijos klodų, tad ateityje istorikams darbų – į valias.

Sigitas KANIŠAUSKAS

Visą straipsnį skaitykite 2016-02-20„Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.