Kunigas Domingo: „Pumpėnų žmonės tapo mano šeima“

5. Kun. Domingo kartu su Pumpėnų jaunimu
Asmenukė su pumpėnų jaunimu.

Kiekvienas išgirdęs Pumpėnų miestelio pavadinimą galėtų drąsiai teigti, kad šis miestelis Pasvalio rajone garsėja neeiline asmenybe, Pumpėnų bažnyčios kunigu – Domingo Avellaneda Cabanillas,TV3 projekto „Lietuvos garbė“ 2013 metų laureatu.

Prieš vienuolika metų sausio mėnesį argentinietis vienuolis Domingo atvyko į šaltą ir atšiaurią Lietuvą. Įpratęs prie vietinio klimato, žaibišku greičiu išmokęs lietuvių kalbą, jis savo veikla, dvasios šviesa ir šiluma iš karto sušildė visų nedidelio Pumpėnų miestelio gyventojų širdis, jaunimui jis tapo autoritetu, vedliu ir tikru bei nuoširdžiu draugu.

Tai buvo tik maža dalis šio žmogaus planų. Pagrindinis kunigo tikslas – bendradarbiaujant su jaunimu, vesti juos į doros kelią, supažindinti ir išmokyti pažvelgti į gyvenimą kitu kampu, kaip galima bendrauti ir būti arčiau Dievo arba, tiesiog, „ištraukti“ jaunimą iš gatvės kuo toliau nuo nedoro elgesio ar chuliganizmo. Vedamas šio tikslo ir remdamasis Šv. Jonu Boska, kunigas Domingo jau 2004- ųjų metų pabaigoje įkūrė jaunimo klubą „Juventus“, kurio veikla gyva ir šiandien. Nors pradžia buvo labai sunki, ateidavo vos trys vaikai, kaip teigė pats kunigas: „Sunkiausias dalykas, kuris kliudė mūsų veiklai, buvo kalbos barjeras, todėl reikėjo rasti kitų būdų kaip bendrauti su jaunimu“.

Domingo surado sprendimą. Universalia kalba tapo… futbolas. Spardantis kamuolį, apsirengęs futbolininko aprangą klebonas, buvo tikra egzotika ir puikus pavyzdys. Vieniems tai atrodė iššaukiančiai ir nepriderančiai, kitiems kėlė juoką, tačiau jau netrukus dvasininkas buvo apsuptas būrio jaunimo. Niekam nekliuvo, kad vieni kitų nesupranta, visi tiesiog gerai leido laiką kartu.

Kunigui labai padėjo buvusi Pumpėnų mokyklos mokytoja S. Graniūnienė. Ji padėjo Domingo suartėti su mokyklos bendruomene, kvietė jaunimą į vienuolyną linksmai praleisti laiką, tačiau nepamiršti ir maldos.

Nors laikas bėga ir jaunimas keičiasi (auga, išvyksta iš gimtojo krašto mokytis ar dirbti), tačiau kaip sako pats kunigas: „Gera, kad jaunimas prisimena mus. Aplanko ir domisi mūsų veikla. Mes likome gerais draugais“. Buvusius keičia nauja karta, kupina idėjų ir siekianti pozityvios veiklos.

Rūta PETRAUSKAITĖ

Visą straipsnį skaitykite 2015-10-27„Darbe“.

 

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.