Patarimai grybautojams

Ekrano nuotrauka iš 2015-09-17 08:31:14

• Neapdorotų grybų vėsioje patalpoje nepatartina laikyti ilgiau kaip 24 valandas.

• Maistui tinkamiausi švieži, jauni grybai. Juos reikia sutvarkyti vos tik parsinešus iš miško.

• Pasenę arba netinkamai paruošti grybai gali pakenkti sveikatai.

• Grybus, kurių odelė lupasi, patartina nulupti.

• Grybus patartina valyti tik nerūdijančio plieno peiliu.

• Šaldytuve geriau laikyti šviežius, neapvirtus grybus nei jų patiekalus.

• Grybus patartina smulkiai supjaustyti, nes taip juos geriau pasisavina organizmas.

• Jei norite kepti džiovintus grybus, tai iš vakaro juos užmerkite piene, o rytą supjaustykite ir iškepkite. Grybai atrodys kaip švieži.

• Sviestas, česnakai, svogūnai grybų patiekalus paskanina, o citrinos ar acto rūgštis pašviesina.

• Baravykus, kazlėkus, raudonviršius, rudmėses galima kepti neapvirtus.

• Baravykų patartina per daug neplauti.

• Prieš vartojant džiovintus grybus reikia gerai nuplauti ir dvi tris valandas pamirkyti drungname vandenyje arba piene.

• Džiovintus grybus galima sumalti į miltus. Jie puikiai tinka sriuboms, padažams, mėsos ar daržovių patiekalams.

• Sūdyti grybai įgaus šviežių grybų skonį ir aromatą, jeigu prieš vartojant juos palaikysite karštame piene.

• Karčius grybus patartina prieš ruošimą vieną parą pamirkyti silpnai pasūdytame šaltame vandenyje. Vandenį reikia keisti du tris kartus.

• Džiovinti reikia sveikus, gerai nuvalytus (plauti negalima) grybus.

• Marinuoti patartina kiekvieną grybų rūšį atskirai. • Maistingesni yra jauni grybai, vertingesnė yra kepurėlė nei kotas.

• Baravyko, pievagrybio baltymų mitybinė vertė prilygsta gyvulinės kilmės baltymams. Grybai nuo seno vadinami miško mėsa.

• Džiovinti grybai turi daugiau baltymų nei duona, kruopos, jautiena. • Džiovinti baravykai kaloringesni už kiaušinius, dešrą.

Visą straipsnį skaitykite 2015-09-17 „Darbe“.

 

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.