Pietų Korėjoje: Universiada ir atostogos

Kvandzu_parkas
Grupelė Lietuvos delegacijos ir Universiados savanorė korėjietė Kvandžu parke.

Nušviesti Pasaulio studentų universiados, šių metų liepą surengtos Pietų Korėjos Kvandžu mieste, buvo išvykęs mūsų kraštietis, iš Tetirvinų kilęs Vaidotas Zajarskas bei TV3 žurnalistė, jo žmona Karolina Zajarskė. Nors Vaidotas studijas Kauno technologijos universitete sėkmingai baigė ir dabar dirba Lietuvos krepšinio lygos komunikacijos direktoriumi, į Universiadą jį delegavo Lietuvos studentų sporto asociacija. Tai jau ketvirtoji olimpiada, kurią pristatyti visuomenei ši asociacija patiki buvusiam tetirviniečiui. Apie universiadų naujienas Lietuvai Vaidotas Zajarskas pasakojo iš Serbijos sostinės Belgrado, Kazanės (Rusija), iš Kinijos, o šiemet – iš egzotiškosios Pietų Korėjos.

Plačiau apie savo viešnagę šioje šalyje Karolina ir Vaidotas Zajarskai maloniai sutiko papasakoti ir „Darbo“ skaitytojams:

– 2015-ųjų Pasaulio studentų universiada Pietų Korėjos Kvandžu mieste prasidėjo liepos 3-iąją ir iškilmingai buvo uždaryta liepos 14-ąją. Lietuvai joje atstovavo 71 sportininkas. Mūsų šalies studentai dėl medalių kovojo šešiose sporto šakose ir jėgas išbandė lengvosios atletikos, vyrų krepšinio, rankinio, dziudo, plaukimo, irklavimo rungtyse.

Į Universiadą Pietų Korėjoje susirinko per 9 tūkst. studentų iš 170 pasaulio šalių. Jie įsikūrė naujai pastatytame dangoraižių-daugiabučių kvartale. Nauji trisdešimties aukštų daugiabučiai nebuvo statomi specialiai Universiadai. Iškart po žaidynių juose apsigyvens korėjiečių šeimos, todėl viduje viskas labai kruopščiai saugota, kad sportininkai nieko nesugadintų.

Lietuvos studentai iš Universiados Pietų Korėjoje parsivežė penkis aukso, vieną sidabro ir tris bronzos medalius. Juos mūsų šaliai iškovojo lengvaatlečiai, irkluotojai ir dziudo atstovai.

Po Universiados nusprendėme aplankyti kurortinę Korėjos salą Džedžu (Jeju). Ji nėra labai didelė, tačiau nuostabi savo gamta, todėl ne veltui visai neseniai įrašyta į Naujųjų pasaulio stebuklų sąrašą. Šioje saloje yra įspūdingų krioklių, kraterių, įdomių uolų. Džedžu salą korėjiečiai vadina Medaus mėnesių sala, todėl joje labai daug pramogų jaunimui.

Mums buvo keista matyti, kad korėjiečiai jūroje maudosi su viršutiniais drabužiais: ilgomis kelnėmis ir ilgarankovėmis palaidinėmis. Tačiau taip jie tikriausiai bando apsisaugoti nuo labai kaitrios saulės, kuri vidurdienį pakyla į patį zenitą ir šviečia tiesiai į viršugalvį, o odą stipriai nudegina per kelias dešimtis minučių. Korėjiečiams labai gražu balta neįdegusi oda, o rudas įdegis jiems atrodo nesveika. Kosmetikos parduotuvėse beveik visi veido kremai – balinamieji.

Šioje saloje yra ir „Paslaptingasis kelias“ (Mysterions Road). Jis ypatingas tuo, jog automobilis su įjungta neutralia pavara ar limonado skardinė rieda ne nuo kalno, bet į viršų. Atlikome ne vieną bandymą su automobiliu bei skardine ir buvo tiesiog sunku patikėti, kad viskas vyksta atvirkščiai negu turėtų. Tačiau tai – tik optinė iliuzija: aukščiausia atrodanti vieta iš tiesų tokia nėra. Bet tik išklausęs daug paaiškinimų ir po ilgų įtikinėjimų supranti, jog iš tiesų viskas yra optinė apgaulė.

Toma GIEDRYTĖ

Visą straipsnį skaitykite 2015-08-06 „Darbe“.

 

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.