Suskaičiuota 460 metų: Manikūnai šventė gimtadienį!

Rėmėjai knygos
Gausus būrys knygos leidybą parėmusiųjų lankėsi ir Manikūnų gimtadienyje.

Važiuojant per didelį, nuostabiai gražių vietų turtingą Pasvalio rajoną, ir atsidūrus jau visai netoli kaimynų latvių žemių, tvarkingomis sodybomis ir ramybės kupina atmosfera pasitinka Manikūnų kaimas. Žmonių skaičius ten nesiekia nė poros šimtų, daug vietinių gyventojų susieti vienokių ar kitokių giminystės ryšių, tad visai nenuostabu, kad stipri ir draugiška kaimo bendruomenė geba kartu nuveikti daug gražių dalykų. Paskutinis jų – tai jaukus ir turiningas Manikūnų gimtadienis, saulėtą ir itin kaitrią liepos 4-ąją, pirmąjį mėnesio šeštadienį, suskaičiavęs net 460 kaimo gyvavimo metų.

Dažna Manikūnų bendruomenės susibūrimų vieta – buvusi gyvenvietės mokykla, kuri, šįkart papuošta ąžuolo vainikais ir laukinėmis gėlėmis, sukvietė buvusius ir esamus kaimo gyventojus į šventę. O jų susirinko kone dukart tiek, kiek šiuo metu ten gyvenančių – apie 260.

Šventė atidaryta iškilmingu Lietuvos vėliavos pakėlimu, grojant pučiamųjų orkestrui. Ši pareiga patikėta Manikūnų bendruomenės pirmininkei Gitanai Pučkienei ir tarybos nariams Irenai Ilgutienei bei Vigintui Ilgučiui. Atliepiant ir artėjusią liepos 6-ąją, Mindaugo karūnavimo dieną, kartu sugiedotas Lietuvos himnas, atidengtas specialiai jubiliejui sukurtas stogastulpis, prie kurio savo rankas pridėjo ir vietiniai Manikūnų gyventojai. Jį atidengė Saločių Šv. Juozapo bažnyčios klebonas Jonas Tamošiūnas, vyriausia kaimo gyventoja Ona Varnienė, aktyvus bendruomenės narys Raimondas Jankauskas ir jaunosios manikūniečių kartos narys Arnoldas Jankauskas. Manikūnų gimtadienio data – savotiškas detektyvas. Ilgą laiką galvota, kad gyvenvietė ne tokia sena. Tačiau visai netyčia buvo rastas dokumentas, datuojamas dar 1555-aisiais, kuriame pirmą kartą paminėtas Manikūnų kaimo pavadinimas, išvardyti pirmieji jo gyventojai. Dokumentą perskaityti pakviestas kraštietis aktorius, režisierius, skaitovas Petras Venslovas. Dar ne kartą renginio metu skambėjo ir jo skaitomos eilės apie Lietuvą, jos grožį ir nuoširdžią meilę gimtajam kraštui, kartu su muzikiniais intarpais paįvairinusios šventės programą.

Rasa MURAUSKAITĖ

Visą straipsnį skaitykite 2015-07-14 „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.