Lektorius priminė sovietinės psichiatrijos grimasas

Psi 01
„Civitas“ klubo svečią pristatė bibliotekos Krašto kultūros dokumentavimo centro vedėja Vitalija Kazilionytė.

 

Skaudi tema grįžta į viešąją erdvę

Po ilgesnės pertraukos, praėjusį trečiadienį, Pasvalio Mariaus Katiliškio viešoji biblioteka pakvietė lankytojus į „Civitas“ klubo susitikimą-diskusiją. Šį kartą jame svečiavosi istorikas, žurnalistas, prozininkas dr. Tomas Vaiseta. Jo pasiūlyta pokalbio tema – „Balsai iš sovietinių psichiatrijos ligoninių: ką jie mums sako šiandien“. Deja, atnaujintoje salėje, be bibliotekos darbuotojų, matėsi tik keletas pasvaliečių. Anot svečią pristačiusios Krašto kultūros dokumentavimo centro vedėjos Vitalijos Kazilionytės, susitikimą-diskusiją lankytojai greičiausiai „išmainė į pavasario darbus soduose ir daržuose“.

Vilniaus universiteto Istorijos fakultete lektoriumi dirbantis dr. T. Vaiseta prieš trejus metus apgynė daktaro disertaciją „Nuobodulio visuomenė: kasdienybė ir ideologija vėlyvuoju sovietmečiu (1964–1984)“. Pernai ją atskira monografija išleido „Naujojo Židinio-Aidų“ leidykla. Jaunasis mokslininkas be sovietinės psichiatrijos tyrinėja to laikmečio Lietuvos kultūros ir socialinę istoriją. V. Kazilionytė priminė susirinkusiesiems, kad T. Vaiseta redaguoja kultūros žurnalą „Naujasis Židinys-Aidai“ ir jau išgarsėjo kaip prozininkas. Už apsakymų rinkinį „Paukščių miegas“ praėjusiais metais Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka jam skyrė Kazimiero Barėno literatūrinę premiją.

Sovietinės psichiatrijos uždangą bandyta praskleisti Atgimimo metais, tačiau po to iš viešosios erdvės šią temą išstūmė kitos aktualijos. Jaunajai kartai šiandien kaip juodas humoras skamba pasakymas, kad sovietiniais metais psichiatrinėje ligoninėje galėjai atsidurti vien už viešai reiškiamus norus gyventi Švedijoje ar kitoje, anot sovietinių ideologų, „pūvančio kapitalistinio Vakarų pasaulio“ šalyje. Kodėl apie tai šiandien reikia kalbėti praėjus ketvirčiui amžiaus nuo Nepriklausomybės atkūrimo? „Sovietmetį tyrinėjantys istorikai turi savo profesinę ligą – visų blogio priežasčių ieško šiame laikotarpyje. Tačiau kalbant apie psichiatriją, ši yda negalioja. Prieš porą metų garsus šalies psichiatras dr. Dainius Pūras kartu su savo kolegomis atliko psichiatrijos padėties Lietuvoje tyrimus. Svarbiausia tyrimo išvada – šioje srityje nedaug kas pasikeitė nuo sovietmečio pabaigos. Kitaip tariant, reformas stabdo išlikęs sovietinis požiūris į psichiatriją ir psichikos ligomis sergančius žmones“, – aiškino dr. T. Vaiseta. Svečio nuomone, viena iš priežasčių kodėl taip yra – žmonės paprasčiausiai nežino, kokia buvo sovietinė psichiatrija. Tad vyrauja nemažai mitų, kurie mažai ką bendro turi su tikrais faktais.

Sigitas KANIŠAUSKAS

Visą straipsnį skaitykite 2015-05-21 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.