Mūsų kraštietis tapo akademiku

Darius Danusevičius su žmona Lina prie Porijų koplyčios ir šalia jos augančių didžiulių eglių, kurias čia pasodino Dariaus prosenelis.
Darius Danusevičius su žmona Lina prie Porijų koplyčios ir šalia jos augančių didžiulių eglių, kurias čia pasodino Dariaus prosenelis.

Ką tik su mumis atsisveikinę 2014-ieji Pasvalio krašto, o ypač Daujėnų seniūnijos Porijų kaimo, žmonėms įsimintini ir tuo, kad šiame kaime plačias giminės šaknis turinčiam mūsų kraštiečiui, Aleksandro Stulginskio universiteto profesoriui, biomedicinos mokslų daktarui Dariui Danusevičiui pernai buvo suteiktas akademiko vardas. Iš viso Lietuvos mokslų akademija dabar turi 109 tikruosius narius ir tarp jų yra du mūsų kraštiečiai – matematikas, Vilniaus universiteto profesorius, habilituotas fizinių mokslų daktaras Viljandas Bagdonavičius, o nuo šiol – ir Darius Danusevičius.
Pernai Amžinybėn išėjo šviesaus atminimo mūsų kraštietis, matematikas, habilituotas fizinių mokslų daktaras, akademikas Bronius Grigelionis, labai daug nuveikęs ugdant jaunąją mūsų krašto matematikų kartą.
Lietuvos mokslų akademijos tikraisiais nariais renkami šalies mokslininkai, praturtinę mokslą ir kultūrą didelės reikšmės darbais. Lietuvos mokslų akademija turi ir užsienio narių. Jais renkami žymūs užsienio mokslininkai, savo veikla susiję su Lietuvos Respublika.
46-erių metų Darius Danusevičius – vienas jauniausių akademikų Lietuvoje. Gimė jis 1968 metų kovo 13-ąją. 1993-aisiais baigė Lietuvos žemės ūkio universitetą ir įgijo Miškų ūkio inžinieriaus specialybę. Vėliau penkerius metus studijavo Švedijos Upsalos žemės ūkio mokslų universitete, 1999-aisiais ten apgynė daktaro disertaciją ir jam buvo suteiktas biomedicinos mokslo daktaro laipsnis.
Jau šešioliktus metus Darius Danusevičius dirba Aleksandro Stulginskio universitete (anksčiau – Lietuvos žemės ūkio universitetas). Karjeros laiptais jis kilo sistemingai ir sparčiai. 2006 metais tapo Aleksandro Stulginskio universiteto docentu, 2010 – profesoriumi, o 2014 – akademiku. Moka anglų, švedų, lenkų, rusų kalbas.
Akademiko Dariaus Danuse-vičiaus tyrimų sritis – miško medžių genetika. Šia tema jis yra parašęs atskirus skyrius tarptautiniu mastu pripažintų mokslo leidyklų išleistose monografijose, daug straipsnių publikavęs mokslo periodiniuose leidiniuose, taip pat mokslo populiarinimo leidiniuose.
D. Danusevičius kartu su keliais bendraautoriais, tarp kurių yra ir jo tėtis – taip pat žinomas Lietuvos miškininkas Julius Danusevičius, 2009 metais pelnė Lietuvos nacionalinę mokslo premiją biomedicinos mokslų srityje už darbų ciklą „Miško sėklinės bazės selekcijos ir genetinių išteklių išsaugojimo sistemos sukūrimas tvariai ir intensyviai miškininkystei plėtoti Lietuvoje“. Nuo 2008 metų D. Danusevičius – Europos bendrijos EUROSTARS programos ekspertas.

Zina MAGELINSKIENĖ

Visą straipsnį skaitykite 2015-01-06 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.