Senąją kyburietę 90-mečio proga sveikino ir buvę mokiniai

Ir sulaukusi 90 metų Felicija Baranauskaitė-Baikienė iš rankų nepaleidžia knygos.
Ir sulaukusi 90 metų Felicija Baranauskaitė-Baikienė iš rankų nepaleidžia knygos.

Baikienė šventė devyniasdešimtąjį gimtadienį. Nors jau dvidešimt metų gyvena Šiauliuose pas dukrą Lijaną, Jubiliatės pasveikinti susirinko ne tik šeima, giminaičiai, bet atvažiavo ir buvusių mokinių, kuriems ji – pirmoji mokytoja.
Tris dešimtmečius iki 1990-ųjų Felicija Baikienė buvo Kyburių pradinės mokyklos mokytoja, prieš tai yra dirbusi Vytartų, Pasvalio, Medinių, Mikniūnų, Žvirblinių mokyklose.
Ir sulaukusi garbaus amžiaus, Mokytoja daug skaito, per mėnesį perpliekia po septynias aštuonias knygas. Kai užsukom, ant Felicijos Baikienės stalo buvo atversta Rapolo Šaltenio apie rašytoją Vienuolį.
– Labai mėgstu skaityti apie keliones. Atrodo, kad aš pati po pasaulį keliauju, – šypteli senolė.
O dukra Lijana Baikaitė-Jakubonienė, kurios vyras irgi kilęs iš mūsų krašto, iš Žadeikonių, be galo pamėgusi keliones. Aplankytų šalių skaičius artėja prie pusšimčio. Pastarąjį kartą grįžo iš Gibraltaro.

Tėvelis jau buvo matęs pasaulio
Vartome Felicijos Baikienės jubiliejaus proga vaikų paruoštą leidinuką, kuris prasideda toli siekiančiomis giminės ištakomis:
– Giminės istorijai, kurią mes žinome, daugiau nei pustrečio šimto metų. Tavo senelio Baltramiejaus Baranausko senelis gimė 1758-aisiais Užnemunėje ir apsigyvenęs Anykščiuose Jonas Bernadinskis-Baronas turėjo bajorišką kilmę liudijančius dokumentus.
Prosenelis Jonas Bernardas Baronas-Baranauskas (1802–1868) buvo šviesus raštingas žmogus, dirbo Anykščių valsčiaus valdyboje mokesčių rinkėju. Iš tos pačios giminės kilęs ir „Anykščių šilelio“ autorius, vyskupas Antanas Baranauskas. Būtent brolio Antano veikiamas Felicijos Baranauskaitės-Baikienės senelis Baltramiejus pamilo lietuvišką raštą, skaitė lietuviškas knygas ir padėjo knygnešiams jas platinti. Du vyresnieji broliai už dalyvavimą 1863 metų sukilime buvo ištremti į Sibirą kalėti ligi gyvos galvos. Tačiau carui paskelbus manifestą, po dvylikos metų buvo paleisti ir grįžo namo.

Asta BITINAITĖ

Visą straipsnį skaitykite 2014-12-09 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.